sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Space Dogs


NIMI: Space Dogs ( Belka i Strelka - Zvyozdnye sobaki)
VUOSI: 2010
OHJAAJA: Inna Evlannikova, Svyatoslav Ushakov

Satuin heräämään aikaisin aamulla kun tätä näytettiin telkkarissa, kyseessä on venäläinen tietokoneanimaatio kahdesta oikean elämän koirasta, Belkasta ja Strelkasta, jotka ensimmäisinä eläiminä selvisivät hengissä avaruuslennosta. Aihe on erittäin kiinnostava (ainakin minulle) ja liimaannuin heti telkkarin eteen katsomaan. Harmi vain toteutus oli melko huonoa.

Alussa pieni koiranpentu Pushinka lahjoitetaan presidentti Kennedyn perheelle Valkoiseen taloon. Pushinka selittää talon muille lemmikeille olevansa kuuluisan avaruuskoira Strelkan pentu ja sitten siirrytäänkin menneisyyteen jolloin Strelka oli vielä kulkukoira ja Belka sirkuskoira. Sattuman kautta molemmat kaapataan muiden kulkukoirien kanssa Neuvostoliiton avaruuskoirakoulutukseen.




Ensiksi hyvät puolet. Pidän elokuvan ideasta erittäin paljon, olenhan scifin ystävä ja scifi yhdistettynä koiriin on erityisen mannaa. Elokuva on myös hyvä kunnianosoitus oikeille Belkalle ja Strelkalle ja arvostan kuinka saman näköisiä hahmoista on tehty kuin oikeista versioistaan. Vaikka suuri osa elokuvasta kuluu turhaan sähellykseen, niin mukana on onneksi oikeasti kiinnostavia juonielementtejä ja kohtauksia. Meinasin tirauttaa itkun kohtauksessa jossa Strelka haluaa tavata kuolleen isänsä ja näkee hänet Sirius -tähdistössä. Myös Belkan ja hänen saksanpaimenkoirakapteenin Kazbekin romanssi ilahdutti, koska olen nuorempi nainen/vanhempi mies-paritusten suuri fani. Vaikka koirat kilpailevat paikasta avaruuslennolla he myös tietävät entisten lentoyritysten epäonnistuneen ja aiempien eläinmatkustajien kuolleen, tästä olisi varmasti saatu lisää juttua irti, mutta toisaalta ymmärrän ettei aihetta koluttu liikaa lapsille tarkoitetussa elokuvassa.

Mutta sitten huonoihin asioihin. Elokuvan animointi on vanhanaikaisen näköistä, lähes rumaa. Pidän koirien tyylitellyistä ulkonäöistä, mutta liikkeet ja tekstuurit näyttävät huonoilta. Eläinhahmoja on muokattu liian ihmismäisiksi, eikä tämä olisi välttämättä paljon haitannut vain koirien kohdalla, mutta häiritsee kun kaikki hiiret ja linnut ja siat käyttäytyvät kuin ihmiset. Elokuvan vitsit eivät myöskään toimi ja sähellystä on liikaa. On totta että samalla lennolla oli koirien lisäksi paljon hiiriä, pari rottaa, kani, kärpäsiä ja kasveja, mutta en olisi halunnut noiden muiden eläinten olevan niin paljon esillä ja vieläpä puhuvan ja heittävän huonoa läppää.

Olisin toivonut aiheesta aikuisempaa toteutusta, mutta ei tämäkään varsinaisesti huono ollut. Elokuvan hyvät ja huonot puolet jäivät nyt kamppailemaan keskenään mieleeni ja jälkeenpäin on varsin hämmentynyt olo. Kyllä tämän ainakin kerran katsoo.

TÄHDET: **1/2


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti