perjantai 14. helmikuuta 2014

Weed (anime)


NIMI: Ginga Densetsu Weed
VUOSI: 2005
OHJAAJA: Toshiyuki Kato

Kun Weed viimein rantautui Suomeen hypetys oli kova. Raivohullut fanit olivat odottaneet Hopeanuolelle jatkoa kuin kuuta nousevaa ja netissä nähtävillä olleet muutamat kuvat sarjasta näyttivät ihan lupaavilta. Kun DVD:t sitten viimein saatiin omaan telkkariin pyörimään pettymys oli hyvin karvas. Anime osoittautui fanien näkökulmasta täydelliseksi flopiksi, vaikka on ilmeisesti menestynyt melko hyvin rahallisesti. Erityisesti kakkosjakso on surullisen kuuluisa surkeasta animoinnistaan.

Tarina kertoo Hopeanuolen pojasta Weedistä jonka äiti kuolee sarjan alussa ja itse Hopeanuoli on ties missä sompailemassa yrittäessään pitää Oun koirien paratiisia pystyssä. Alueelle tunkeutuu geenimanipuloitu koira Kaibutsu joka tappaa ihmisiä saaden ihmisten mielipiteen kääntymään villikoiria vastaan. Hirviö saadaan hengiltä, mutta ihmiset ovat jo aloittaneet koirajahdin. Kaibutsun kuoltua Oun alueelle saapuu myös sekopäinen tanskandoggi Hougen armeijansa kanssa. Weedin on pienen sissijoukkonsa kanssa puolustettava Outa ja myös löydettävä isänsä.



Animessa on samat ongelmat kuin mangassakin. Hopeanuolessa koirat taivalsivat ympäri Japanin tavaten mitä erilaisempia koirapersoonia, matkalla nähtiin hienoja maisemia vuoristoista merenrantaan ja taisteltiin ninjakoiria, jättiläiskarhuja ja koulutettuja taistelukoiria vastaan. Hopeanuolen valtti oli tarinan yhtäaikainen kaavamaisuus sekä vaihtelevuus. Ensikertaa sarjaa katsova tiesi että seuraavassakin jaksossa olisi tappeluita, mutta ketä vastaan ja missä? Hopeanuolessa oli myös onnistuttu kuvaamaan Oun metsä kauniisti, katsoja tiesi että siellä on rotkoja, vuoria ja jokia, se ei ollut vain kasvoton perusmetsä. Kun koirat palaavat sinne Japanin kiertueeltaan katsoja tunnistaa tutut paikat. Weedissä en saanut samanlaista tunnetta, paikat vaan sekoittuvat toisiinsa.

Yliampuvat tappelut olivat Hopeanuolen suola, Weedissäkin verenlentoa riittää mutta taas meno on edeltäjäänsä yksitoikkoisempaa. Weedissä vastustajana on Kaibutsun jälkeen vain Hougen, Hougen ja Hougen.  Yhdessä tai kahdessa jaksossa vilahtaa koiria syöviä villisikoja, mutta näistä päästään nopeasti eroon. Villikoiria metsästävät ihmiset ovat myös uhka ja mukavan realistinen sellainen, mutta heitä vastaan ei taistella. Weed käy Hougenin armeijaa vastaan loputtomalta tuntuvaa sissisotaa ja jossain vaiheessa pistohyökkäyksien yritelmät eivät vaan jaksa enää kiinnostaa, etenkin kun ne eivät tuota juuri mitään tuloksia. Hahmoja kuolee aina sieltä täältä, mutta sillä ei ole mitään väliä kun heihin ei ole kiintynyt. Hahmokaarti on valtava eikä heihin vaivauduta tutustua kunnolla. Välillä tarinaan tupsahtaa joukko hahmoja tyylillä "jou, olemme sen kuuluisan koiran poikia ja autetaan nyt teitä".



Kaikki mainitsemani ongelmat ovat esiintyneet myös alkuperäisessä mangassa. Anime lisää omat syntinsä soppaan. Pahin niistä on karsea animaatio. Studio Deenin animaattorit eivät selvästi ole ennen piirtäneet koiria, tai sitten päätettiin olla laiskoja ja vain pieraista kuinka huono anime tahansa pihalle jolla voisi rahastaa. Mitään osaamista, ammattiylpeyttä ja intohimoa en tässä animaatiossa näe. En tajua miksi Studio Deen on ylipäänsä halunnut animoida Weedin kun heillä ei selvästi ole osaamista eläinten animoinnissa. Parhaimmatkin palat Weedin animoinnissa ovat mielestäni melko huonoja. Hopeanuolen teki Toei Animation ja siihen verrattuna Weed on paljon, paljon modernimpi. Animaatiossa käytetään kaikki nykyajan animen muotikikkailut, nopeat leikkaukset, pakotetut lähikuvat ja perspektiivit, randomisti nopeutetut ja hidastetut liikkeet. Ja minä niin inhoan tälläistä modernia animupaskaa!

Koirien liikehdintä on aivan kamalaa. Puhuessaan koiran suu on joko auki ja ei liiku ollenkaan, tai sitten pää hytkyy epämääräisesti ja näyttää että koira on saanut jonkinlaisen kohtauksen. Juokseminen sujuu jänismäisesti pomppien, maagisesti liitäen ilmassa samalla kun itse keho ei liiku tai sitten jalat taipuvat sivuille tai muuten epäluonnollisesti. Toki myös Hopeanuoli oli anatomiavirheitä täynnä, esimerkiksi välillä koirilla oli ylisuuret kivesleuat ja juostessa jalat taipuivat kuin hevosilla. Nämä virheet kuitenkin eivät häirinneet katselua, Weedissä virheet ovat niin suuria ja jatkuvasti esillä ettei sarjaa voi katsoa vakavalla naamalla. Hopeanuolen anatomiapierut olivat ihan ymmärrettäviä, teen itsekin välillä vahingossa jostain ruumiin osasta liian suuren tai pienen. Kaikki eivät edes tiedä hevosten ja koirien jalkojen taipuvan eri tavoin ja koirien juostessa tähän ei edes ehtinyt kiinnittää suurta huomiota. Mutta ymmärrykseni loppuu kun koiran ruumis on kuin viivottimella tehty ja laatikkomainen tai se ei edes muistuta enää koiraa vaan jonkinlaista kissaa tai ankkaa. Weed vajoaa tälle tasolle.




Tuntuu siltä ettei Studio Deenillä olisi ollut minkäänlaista laaduntarkastusta, vaan kaikki puolella perseellä piirretty matsku on päässyt lopulliseen animeen. Osa animaattoreista on selvästi osannut asiansa, mutta laatu vaihtelee liian rankasti animaattorien välillä ja pilaa kokonaisuuden.

Toinen osaa, toinen ei.
Mikä Weedissä sitten on hyvää? Vihollinen on realistisempi kuin demoninen jättiläiskarhu ja hänen ajatuksistaan päästään paremmin jyvälle koska koirana hän pystyy puhumaan muiden koirien kanssa. On kivaa nähdä Hopeanuoli aikuisena ja uljaana ylipäällikkönä, tavallaan on vertauskuvallista että olen katsonut Hopeanuolen pentuvuosia itsekin pentuna ja nyt aikuisena saan nähdä hänet myös aikuisena. Weedin vahvin ja kenties ainoa valtti onkin olla jatko-osa nostalgiselle Hopeanuolelle. Sitä palvovat fanit olivat iloisia saadessaan rakkaalle sarjalleen viimein jatko-osan, oli se miten perseestä tahansa. Weed on hahmona ärsyttävä kitisevä hippijeesustelija, mutta hänen puheissaan on pointtikin. Sarjan koirilla on tapana aina ratkaista erimielisyydet väkivallalla ja Weed toimii järjen äänenä vaikka onkin hyvin naiivi.

Weed-manga on jo aikoja sitten saanut jatkoa Weedin pojan Orionin muodossa ja mikäli Orion jonain päivänä saa oman animensa voimme lohduttautua sillä ettei se voi mitenkään olla tätä paskempi.

TÄHDET: *1/2




3 kommenttia:

  1. Huomasin itse myös weediän katsottuani ja sarjan luettuani että jossain välissä kun Hougenin veli genba haavoittuu pahasti ja tulee pipipääksi, niin sitten kun Hougen viimein sen päsätää päiviltä, selitetään tämän verra:"Hougen noudatti vain veljesten välistä valaa. Sen kyyneleet kupusivat veljesten salatusta menneisyydestä". SIiis siinä mangsassa. Anime on siinä mielessä parempi että siihen onselitetty miksi hougen nirhasi veljensä ja mikä saakutin salattu menneisyys. Muuten täyttä asiaa. Weed on erittäin paska sarja. Niin jäljen kuin juonen puolesta. on alku-jäsenien etsintä-toivototonta ja tuloksetonta taistoa-loppu. Töksähdellen. Surkea. Hienoa että joku nytt tuon sarjan paskuuden tuo esille. Ainoa asi josta voin sanoa sarjassa pitäväni on tosiaan aikuiseksi kasvanut hopeanuoli. Hyvin animoituna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarjan paskuuden on moni jo ottanut esille, mutta kirjoitin tämän nyt kun Weed-arvostelun perään oli paljon kyselty

      Poista
  2. Kun anime tuli, ostin dvd-boksin...Järkytyin niin paljon animoinnista, etten vielä tähän päivään mennessä ole katsonut sarjaa loppuun...

    VastaaPoista