keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Viidakkokirja (anime)


NIMI: Viidakkokirja (Jungle Book Shonen Mowgli)
VUOSI: 1989
OHJAAJA: Fumio Kurokawa

Pahoittelen huonoja screenshotteja.

90-luvulla Suomessa julkaistiin videolla useita animesarjoja kuten Seikkailumetsä, Maija Mehiläinen, Sandybell, Grand Prix ja tietenkin järjettömän suosion saanut Hopeanuoli. Tuohon aikaan anime käsitteenä oli Suomessa yhä melko tuntematon ja Suomeen näitä julkaisuja hankittiin ilmeisesti ihan vaan niiden halpuuden vuoksi, ei sen takia että anime itsessään olisi ollut sellainen myyntivaltti kuin se tänä päivänä on.

Yksi noista VHS-julkaisuista oli animeversio Viidakkokirjasta. Sitä julkaistiin Suomessa 6 kasettia, mutta koko sarjaa ei saatu tänne edes lähellekään. Sarjaa on yhteensä 52 jaksoa, ja kuudessa videokasetissa oli kerrallaan pari kolme jaksoa tarinan alkupuolelta. Hyvin moni sarjoista jäi suomijulkaisuissa puolitiehen mikäli ostajia ei ollut tarpeeksi. Nyt näitä sarjoja on alettu julkaista kokonaisuudessaan DVD-bokseissa Suomessa, esimerkiksi Hopeanuoli, Sandybell, Peukaloisen retket ja Cobra on saatu bokseina. Toivottavasti Viidakkokirja saa myös saman kohtelun, ainakin koirataidepiireissä tähän sarjaan suhtaudutaan hyvin nostalgisesti mutten tiedä sitten riittääkö tälle sarjalle muuta yleisöä.



Anime-Viidakkokirja seuraa Rudyard Kiplingin alkuperäistä tarinaa paljon uskollisemmin kuin Disneyn Viidakkokirja-elokuva. Itse lähestulkoon inhoan Disneyn versiota, sillä siinä on aivan liikaa hölmöilyä ja hahmojen luonteita ja tapahtumien kulkua on muuteltu miten huvittaa. Tämä olisi aivan ookoo mikäli niitä olisi muutettu paremmiksi, mutta minua ei vaan voisi vähempää kiinnostaa Disneyn hassunhauska Baloo-karhu verrattuna Kiplingin ärisevään rautatassuiseen badass karhuun. Disneyn versiossa Mowglin yksi uskollisimmista liittolaisista Kaa-python yrittää jatkuvasti syödä Mowglin. Miksi? Koska Kaa on käärme sen pitää olla päähenkilön vihollinen? Mielestäni on suorastaan loukkaavaa kääntää hahmo tuolla tavoin päälaelleen.

Tarina kertoo Mowgli-pojasta jonka vanhemmat eksyvät viidakkoon ja lapsen kasvattavat sudet. Ja ennen kuin kukaan älähtää, kyllä susia on Intiassa, ne ovat nimeltään intiansusia (Canis Lupus Pallipes). Shokeeraan teitä myös sillä että susia on myös Afrikassa, enkä tarkoita sillä etiopiansutta joka on todennäköisemmin sakaali, vaan afrikansutta (Canis Aureus Lupaster). Mowgli kasvaa kahden sudenpennun kanssa ja oppii elelemään viidakossa melko sujuvasti, kaikki eivät aluksi hyväksy häntä mutta lopulta Mowgli voittaa epäilijätkin puolelleen ja hänestä tulee oikeutettu susilauman jäsen. Mowglia kuitenkin varjostaa armoton tiikeri Shere Khan joka inhoaa ihmisiä ja haluaa Mowglin pois päiviltä. Mowgli kokee myös identiteettikriisiä ihmisyytensä ja eläimellisyytensä välillä tavattuaan ensi kertaa toisia ihmisiä.



Sarjan pituuden ansiosta tarinassa ehditään käydä läpi monenlaisia tapahtumia. Susilauman johtajan Akelan vaihtuminen, Mowglin susiveljen haavoittuminen ja paraneminen, kuivakausi viidakossa, Lalan inho ja lopullinen hyväksyminen Mowglia kohtaan sekä sota Bunto-suden laumaa vastaan ovat esimerkkejä sarjan sisältämistä juonikuvioista.

Toisin kuin Disneyn versiossa tässä sarjassa Mowgli viettää paljon aikaa susien parissa ja susihahmojen seassa on ilahduttavan paljon erilaisia persoonia ja kemioita. Hahmojen designit ovat hyvin yksinkertaisia mutta tehokkaita, heidät erottaa toisistaan eikä heidän värityksensä ole liian epärealistisia vaikka osa näyttääkin lähinnä malamuuteilta.



Animaatio on kaunista, vaikkakin hieman yksinkertaista. Eläimet liikkuvat sulavasti ja taustoihin on laitettu vaivaa, sarjan värimaailma on kauniin monipuolinen. Tätä animaatiota on yksinkertaisesti mukava katsoa, siinä ei ole nykyajan pakollisia nopeus-/leikkauskikkailuja tai järkyttäviä valo-efektejä ja adhd-meininkiä. Asiat liikkuvat omalla painollaan, luonnollisen tuntuisesti. Musiikkiakin pitää kehua, taustamusiikki on aina mielenkiintoisen kuuloista ja täydentää kohtauksia hyvin.

Anime-Viidakkokirja on kaunis nostalginen eepos joka on alkuperäiselle teokselle uskollinen ja toivoisin että se jonain päivänä julkaistaisiin kokonaisuudessaan Suomessa. Sitä odotellessa on onneksi netti olemassa, sekä vanhat kasetit (joiden dubbaukset ovat itse asiassa ihan hyviä!).

TÄHDET: ****



5 kommenttia:

  1. Kiitän tämänkin esittelystä täällä, muistutti tästä ihanasta sarjasta ja innosti katsomaan jaksot uudestaan.

    Tein tuossa adressin, jotta saataisiin tämä Suomeen DVD:lle: http://www.adressit.com/shonen_mowgli_viidakkokirja_dvdlle

    VastaaPoista
  2. Juuri tämän postauksen takia luin alkuperäisen viidakkokirjan, oli erittäin positiivinen kokemus! Mukavan näkönen tuo animekin.kiitokset hyvästä kirjasta, vaikka näin jälkeenpäin sanonkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, haluaisin lukea sen uudelleen. Viime kerrasta on varmaan jo 10 vuotta. Pitääpä kyttäillä huutonettiä, samaten Musta ori, Uljas musta ja Lassie palaa kotiin pitäisi saada omaan hyllyyn.

      Poista
  3. Kannattaa hankkia, itse olin onnekas ja löysin kirppatilta kahdella eurolla. Tuli tässä muuten mieleen, oletko aikeissa arvostella zootopiaa? Aiemmin mainitsit siinä koiraeläinanimaatiopostauksessa, mutta itse elokuva tuli jo jonkin aikaa sitten ja olisi kiva nähdä mielipiteesi leffasta. Itse rakastin elokuvaa hahmoineen alusta alkaen.

    Ja vielä yksi asia(tulee paljon kerralla kun en koskaan uskaltaudu kommentoimaan, oon se random kommentoija joka kertoi omaavansa koiran ja asuvansa oulussa,kyllä, koirasta pidetään huolta kiitos kysymästä) Suuret kiitokset siitä että kauan sitten arvostelit Wurr-sarjakuvan, sillä nykyään seuraan kyseisen sarjan tekijää aktiivisesti ja hän on yksi suosikkiartisteistani! Kauan etsin kirjaa kirjakaupoista ja netistä, kunnes löysin deviantartin. En välttämättä olisi löytänyt koko sarjaa ilman tuota postausta. Tulipa paljon asiaa, no ei siitä ainakaan haittaa ole. Kiitokset kumminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aargh, olen Zootopian kanssa niin vastahankainen. Alunperin olin innostunut siitä, silloin kun elokuvasta ei oltu julkaistu kuin muutama konseptikuva. Mutta nyt elokuva näyttää niin lapselliselta ja yhden vitsin toistolta, ettei yhtään huvittaisi katsoa sitä. Lukemieni arvosteluiden perusteella elokuva yrittää levittää perus-Disneymäistä sanomaa yhteistyöstä, yhteenkuuluvuudesta ja niin edelleen, mutta onnistuu kuitenkin olemaan itse sitä huomaamattaan erittäin rasistinen (eläinten asuinalueet on jaoiteltu lajien mukaan, laiskiaiset ovat hitaita, ketut fiksuja, yritetäänkö petoja rinnastaa ihmisvähemmistöihin). Eläinten käyttäytyminen ei myöskään innosta, vaikuttaa olevan sitä samaa ADHD-meininkiä kuin muissakin tämän päivän elukkatietokoneanimaatioissa. Tyylillisesti animaatiojälki ei myöskään kiehdo yhtään. En oikeastaan näe mitään, mikä kiinnostaisi minua tuossa elokuvassa, pelkkä eläinulkokuori ei riitä. Saattaahan se tietenkin olla, että yllättyisin täysin ja kaikki ennakkoluuloni ovat vääriä. Pitäisi tehdä projekti tuosta...

      Poista