maanantai 24. helmikuuta 2014

Valkohammas (anime)


NIMI: Valkohammas (Hashire! Shiroi Okami)
VUOSI: 1990
OHJAAJA: Tsuneo Maeda

Hashire! Shiroi Okami julkaistiin Suomessa kahdella VHS:llä virheellisellä nimellä Valkohammas, tarina kun ei perustu ollenkaan Jack Londonin kirjaan vaan vähemmän tunnettuun Mel Ellisin kirjaan Valkoisen suden pako (mihin myös japanilainen nimi viittaa). Leffa julkaistiin "sattumalta" Amerikassa virheellisellä nimellä White Fang samaan aikaan kun Disneyn White Fang julkaistiin vuonna 1991, eli selvää rahastusta oli kyseessä ja aika halpamaisella keinolla. Virheellinen nimi jostain syystä päätyi suomijulkaisuunkin ja suomijulkaisujen kansiin läntättiin kansikuvat kanadalaisesta tv-sarjasta The Legend of White Fang. Melkoinen soppa siis.

White Fang on kesy susi joka kuitenkin on iän myötä muuttunut aremmaksi eikä anna ihmisten enää koskea itseään. Fangin omistava perhe kouluttaa koiria ja asiakkaan menestyvä bokseri-rotuinen näyttelykoira saa juoksennella vapaana perheen mailla. Bokseri menee kiusaamaan kahleessa olevaa White Fangia jolloin kahle katkeaa ja koira saa surmansa. Sutta uhkaa kuolemantuomio, mutta perheen 12-vuotias poika Russet karkaa suden kanssa metsään ja päättää viedä Fangin kansallispuistoon muiden susien pariin. Metsästäjät kuitenkin luulevat suden tappaneen Russetin ja lähtevät takaa-ajoon.




Elokuva tuntuu pidemmältä kuin onkaan, tempo on hidas ja paljon aikaa kuluu istuskeluun ja tuijotteluun. Tämä on sekä hyvä että huono asia. Muistan ettei tämä kuulunut suosikkeihini pikkupentuna juuri siksi että alun bokserinsurman ja kotoa lähdön jälkeen ei tapahdukaan muuta kuin vaellusta kohti kansallispuistoa ja tämä käy vähän pitkäveteiseksi. Toisaalta on mukavampaa katsella rauhallisempaa animea jossa ei ole nopeita leikkauksia ja erikoisefektejä silmiä sokaisemassa.

White Fangin ja Russetin suhde on toteutettu hyvin. White Fang on realistinen puolikesy susi, se ei varsinaisesti viihdy ihmisen vierellä mutta on niistä riippuvainen. Se seuraa Russetia arasti aina välimatkan päässä, joskus kadoten vähäksi aikaa jonnekin muualle. Se on aina etäinen ja epävarma, Russetin olemuksesta taas huokuu halu saada menetetty kontakti suteen takaisin. Matkan aikana muutaman kerran näytetään kuinka Russet muistelee aikaa jolloin White Fang oli nuorempi ja sosiaalisempi, kun siihen pystyi vielä koskea ja saamaan kontaktia. Elokuvan susi on virkistävän realistinen lajinsa edustaja, sitä ei ole tehty ollenkaan ihmismäisemmäksi eikä sen käytöksestä ole tehty mitenkään viehättävämpää, rohkeampaa, coolimpaa jne.




Tunnelma koko elokuvan ajan on haikea, lasten elokuvaksi tämä on yllättävän masentava. Koko elokuva kertoo ystävän menetyksestä. Russet tietää että matkan päätyttyä hän ei tule näkemään White Fangia enää koskaan ja katsojaa vähemmästäkin masentaa etenkin kohtauksien aikana jolloin Russet muistelee heidän yhteistä menneisyyttä.

Animaatio ei ole mielestäni mitenkään ihmeellistä, susi itse on piirretty kohtalaisesti, mutta enemmän pidin Russetin animoinnista. Hän on varsin ilmeikäs olematta kuitenkaan ylireagoiva tai epäluontevan näköinen. Leffa näyttää selkeältä kasarituotannolta. Etenkin White Fangin kohdalla on säästetty näyttämällä sudesta välillä pelkkää still-kuvaa. Maisemat kuitenkin ovat kauniita ja leffan syksyinen värimaisema on yksi suurin asia mikä oli jäänyt tästä mieleen moneksi vuodeksi.




Pidän siitä kuinka uskollinen leffa on Valkoisen suden paolle, mitään omia juonenkäännetwistejä ei ole väen vängällä ängetty mukaan ja meno pysyy mukavan rauhallisena ja realistisena koko elokuvan ajan. Loppu on surullinen siitä huolimatta että siihen on yrittänyt varautua koko matkan kansallispuistoon ajan. Tunteissa ei kuitenkaan vellota, vaan Russetkin jatkaa matkaansa takaisin kotiin kun Fang on kadonnut muiden susien kanssa metsään eikä onneksi jää melodramaattisesti vollottamaan.

Hashire! Shiroi Okami on kaunis seesteinen elokuva jota voin suositella, mutta en ole varma onko se ansainnut niin suurta ihailua kuin mitä olen netissä siitä lukenut. Tarina saati animaatiojälki eivät ole tarpeeksi kiinnostavia että leffan voisi katsella useammankin kerran.

TÄHDET: ***


2 kommenttia:

  1. Löytyykö tätä youtubesta? Olen nähny tän joskus pienenä yhden kerran ja olen hyvin suivaantunut kun en ole löytänyt tätä mistään:( Tykkäsin niin paljon!

    VastaaPoista