torstai 22. toukokuuta 2014

Faijani varikset


Koska olin vähän peeaa kävin tänään faijani luona viemässä hänen pullojaan pullonpalautukseen. Hän ei ollut silloin kotona, mutta elukkansa kyllä olivat ja jäin vähäksi aikaa ulos niiden kanssa. Faija on aina ruokkinut pihansa lintuja ympäri vuoden, erityisesti kaikkia varislintuja. Rakastamme varislintuja kumpikin, ovathan ne niin älykkäitä, komeita ja huumorintajuisia. Mutta muutama vuosi sitten pihalla vieraileva varispariskunta tuli selvästi rohkeammaksi kuin muut linnut ja ne alkoivat pesiä jossain lähistöllä. Satunnaiset vierailut muuttuivat jokapäiväisiksi ja linnut pysyivät pihan lähistöllä koko ajan sen sijaan että kävisivät vain äkkiä syömässä. Asuin tuolloin vielä epäsäännöllisesti faijani luona ja linnut alkoivat selkeästi tunnistaa meidät muista ihmisistä, ne jopa seurasivat faijaani osan matkasta töihin aamuisin. Heti kun jompikumpi oli kotona ei kulunut kuin muutama sekuntti ja varis oli jo ikkunan takana tai pyörän sarvilla kyyläilemässä.

Tässä postauksessa olevat valokuvat ovat kaksi vuotta vanhoja, ajalta jolloin asuin faijani luona. Kuvissa on tuo ensimmäinen puolikesy pariskunta, joista uros sai nimen Kraa-Kraa ja naarasta kutsuttiin Vaimoksi. Eihän niitä toisistaan millään erottanut, paitsi jos ne olivat yhdessä jolloin saattoi huomata jonkunlaisen kokoeron. Nämä varikset saivat oman pesueen jota oli kiva seurata. Välillä pihalla olivat yhtä aikaa koko perhe, eivätkä varisvanhemmat juuri pelänneet että söisimme poikaset vaikka välillä jompikumpi saattoi istua terassilla muutaman metrin päässä niistä.



Tänään kun kävin faijalla paikalla oli ilmeisesti tämän vanhan pariskunnan aikuiseksi kasvanut poikanen Kronkku, sekä joku toinen varis, ilmeisesti hänen oma sisko tai kumppani. Olen ollut paikalta poissa jo kauan ja vieraillut vain silloin tällöin, mutta eivät varikset vielä näköjään paljoa aristele vaikka selkeästi kyräilevät enemmän kuin faijaani. Laitoin pihalle leipää ja kissanraksuja, sekä vesiastian. Kokeilin josko variksilla riittäisi rohkeutta tulla syömään vaikka istuin ihan vieressä ja kyllähän se onnistui, vaikka melko vieras olen jo ja viereiseen pusikkoon tuli myös makaamaan faijani kissa Kalle. Kuvasin pari videota näistä tyypeistä.


Tässä videossa varis fiksuna olentona dippaa kuivat leivät veteen ja yrittää viedä koko astian mukanaan. Tämän vuoksi olen alkanut laittaa isoja kiviä astioihin. Kalle veltostelee koko ajan viereisen puskan alla ja toinen varis huomaakin sen ja päästää varoitushuudon. Tästä kissasta kuitenkaan ei ole variksille juuri mitään uhkaa, koska Kalle on laiska ja läski. Metsästysviettiä sillä ei tunnu olevan ollenkaan, ainakaan variksien suhteen. Yleensä nämä elukat voivat olla aika lähekkäin maassa, katsellen toisiaan näyttämättä mitään suurempia kiinnostuksen merkkejä. Tämä toinen varissukupolvi saa varmasti omat poikasensa, joten on mielenkiintoista nähdä kuinka kesyjä niistä tulee.

Toisella videolla ei tapahtunut mitään kiinnostavaa ja ensimmäisenkin videon lataus kesti niin kauan etten jaksa toista ladata. Mutta otin screenshotin kohdasta, jossa näkyi missä itse istuin kuvauksen aikana.

Kalpeudessaan hohtava albiinojalkani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti