tiistai 29. elokuuta 2023

Vastaan kysymyksiinne, osa 1

 Pyysin vähän aikaa sitten lukijoita latelemaan kysymyksiä, oikeastaan ihan mistä vaan. Kysymyksiä tuli yllättävän paljon ja käydään ne nyt läpi siinä järjestyksessä missä ne kysyttiin. Koska kysymyksiä tuli niin hirvittävä määrä vastaan nyt vain osaan niistä ja jatkan myöhemmin. Kysymyksiä saa toki yhä kysyä!

"Mitä lemmikkejä sinulla on ollut?"

Varsinaiset omat lemmikkini hankin vasta muutettuani vanhempien luota pois. Ala-asteella äitini suostui hankkimaan akvaarion, koska oletti sen olevan helpompi vaihtoehto kuin ikuisesti kinuamani koira. Paikallisessa lemmikkiliikkeessä myyjä suositteli hänelle pientä palloakvaariota ja siihen kahta lehtikalaa ja yhtä punapiraijaa. Jösses! Eihän äitini tiennyt kaloista yhtään mitään, saati sitten minä, joten luotimme myyjän sanaan. Tänä päivänähän yleisesti tiedetään ettei palloakvaarioita suositella MILLEKÄÄN kalalle, saati sitten noin suuriksi kasvaville lajeille. Nämä kalat elivätkin sitten varsin surullista elämää ja lopulta kuolivat. Lehtikalojen nimet olivat Nössö ja Nynny, piraija oli Tyranni.

Myöhemmin äitini hankki kissoja ja niitä oli lapsuudenkodissa lopulta kolme yhtäaikaa. Maatiaiset Kinkku ja Piipari, sekä norjanmetsäkissa Laura. En ollut mitenkään osallinen näiden kissojen hankintaan ja hoidinkin niitä todella minimaalisesti, joten en koe niiden olleen lemmikkejäni, vaikka asuin niiden kanssa.

Ensimmäinen itse hankkimani lemmikki oli kissa Napalmi, joka tuli minulle pentuna ja on nyt 10v. Napalmiin minulla ei valitettavasti ole koskaan ollut suurta yhteyttä, se on hyvin arka ja pelkää kaikkea uutta. Kotioloissa se on tietenkin rento ja vaatii kovalla äänellä huomiota, mutta pelkuruus tulee esiin heti kun jotain tutusta poikkeavaa tapahtuu. Tämän takia en lukuisista yrityksistä huolimatta voi viedä sitä valjaissa ulos, koska se haluaa heti takaisin sisälle ja pelästyy kaikkea. Se pitää rapsutuksesta mutta ei harmittavasti halua olla sylissä. Samana vuonna ostin myös juoppopariskunnalta kaksivuotiaan Rusakko-kissan pois. He olivat aivan ällistyneitä kun tarjosin siitä sata euroa. Pariskunta kaltoinkohteli kissojaan ja jätti ne rokottamatta, jolloin useampi heidän kissoistaan oli kuollut kissaruttoon tai kadonnut muuten. Myös Rusakolla oli ollut kissarutto, mutta se oli selvinnyt siitä. Sen ylemmät torahampaat olivat katki ja sen selitettiin johtuvan ikkunasta tippumisesta, mutta epäilen tätä, koska etenkin mies oli kovakourainen kissojen kanssa. Rusakko oli upean pöljä, hellyydenkipeä ja sosiaalinen kissa, joka tykkäsi nukkua paitani sisällä tai liiskana milloin minkäkin ruumiinosan alla. Jouduin lopettamaan sen viime vuonna munuaisten pettämisen takia, 11-vuotiaana. Bono-katukoira tuli minulle 3-vuotiaana ja on nyt 11v.



"Mitkä ovat lempieläimiäsi?"

Kuten arvata saattaa, ehdoton ykkönen on koira. Koirat jaksavat kiehtoa minua vuodesta toiseen. Koirissa on älyä, rikasta tunne-elämää, voimaa ja loputonta monipuolisuutta mihin ikinä työhön tai harrastukseen ihminen keksiikään hyödyntää niitä. Historiallisesti koira on ihmisen kesyttämistä eläimistä merkittävin, jota ilman nykyistä sivilisaatiota ei olisi. Jos koiraa ei olisi ollut, kuka olisi auttanut meitä metsästämään, suojellut meitä, peltojamme ja karjaamme eläimiltä ja varkailta, auttanut kantamaan raskaita taakkoja, tai kuljettanut meitä seuduille, joihin hevonen ei olisi sopinut? Suden luokittelen samaan syssyyn, metsänkoirahan se on.

Tämä on ehkä outo valinta, mutta pidän erittäin paljon krokotiileistä (lasken kaikki krokot, alligaattorit ja kaimaanit tähän yhteen). Ne eivät ole älyn tai tunne-elämän jättiläisiä (joskin työkalujen käyttöä ON havaittu krokotiileillä!), mutta todennäköisesti olen viehättynyt niiden salakavalasta, räjähtävästä voimasta. Ne ovat mielestäni myös todella komeita, karulla ja käytännöllisellä tavalla.

Pidän myös tiikereistä paljon. Jälleen ihailen niiden voimaa ja ovathan ne myös visuaalisesti upeita, tiikerin maalaaminen on jokaiselle taiteilijalle suuri ilo. Historiallisesti tiikeri on kiinnostava eläin, jota on dokumentoitu paljon, onhan se aina kiehtonut ihmisiä ja näin suurta ja vaarallista eläintä ei voi jättää huomiotta. Ihmissyöjistä löytyy paljon tietoa, samaten kesytiikereistä ja eri värimuunnoksista, etenkin valkoisista tiikereistä. Tiikerillä on myös ollut laaja levinneisyys ja sitä on tavattu niin tropiikissa kuin kylmissä havumetsissä. Muutkin kissapedot kiinnostavat minua, mutta huomattavasti vähemmissä määrin.

Linnuista varikset ovat ehdottomia suosikkejani, ja kaikki varislinnut ylipäänsä. Ne ovat erittäin fiksuja  ja huumorintajuisia otuksia. Syötän naapurustossa asuvan varisperheen joka päivä ja niiden elämää on mielenkiintoista seurata. Aluksi syötin vain yhtä varista, jonka koon perusteella oletan olevan uros. Kesti kauan ansaita sen luottamus, sekä opettaa myös tempperamenttiselle koiralleni ettei tuosta lentävästä roskasäkistä tarvitse välittää, vaikka se syökin sinun nappulat. Sitkeästi syötin niitä niin lähekkäin kuin ne vain sallivat ja ajan kanssa välimatka on lyhentynyt. Kraa kraa hankki myöhemmin kumppanin, joka on ottanut ukostaan mallia ja tänä kesänä heillä on myös poikanen. Varikset tunnistavat minut/koirani ja seuraavat meitä lenkillä.


"Kuinka usein nykyään piirrät? Mitä ja miten yleensä piirrät?"

Harvemmin. Ehkä kerran viikossa räpellän jotain epämääräistä, joskus en edes sen vertaa. Yleensä piirtelen koiria, tiikereitä tai äijiä, monesti suoraan kuulakärkikynällä. Suurin osa näistä räpellyksitä ei ole millään tasolla julkaisun arvoista. Innostun piirtämään jotain vakavempaa lähinnä Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n projekteihin. Se antaa minulle selkeän syyn piirtää, jonkin maalitaulun. Ajattelen piirtämistä todella paljon, mielessäni suunnittelen piirtäväni kaikenlaista ja kerään mallikuvia tätä varten, mutta sitten en kuitenkaan saa potkaistua itseeni vauhtia piirtääkseni. Tarvittava kunnianhimo ja draivi puuttuu, eikä auta, että olen viime aikoina ollut monesti alakuloinen. Kaikki helposti saatavilla olevat viihteet myös harhauttavat. Jos ulkoilutan koiraa, katson elokuvaa tai YouTubea (ollaan rehellisiä, Tube on se pahin harhauttaja), pelaan tai luen kirjaa, en todennäköisesti piirrä samalla, koska olen putkiaivo. Ehkä se into joskus vielä tulee takaisin. Blogissani on paljon postauksia, joissa käyn vaihe vaiheelta läpi miten kuvani edistyvät ja mitä välineitä käytän. Olen puhtaasti traditional-piirtäjä, digitaalista piirtämistä en koskaan ole oppinut ja olen ylipäänsä kömpelö teknologian kanssa. Jotain läppäkuvia saatan tehdä MS Paintilla. Käytän vähän kaikkea sekaisin, vesivärejä, Copic-tusseja, geelikyniä ja puuvärejä. En ole merkkiuskollinen, monesti en edes tiedä minkä merkkisiä kyniä käytän. 

Kurojaki-suttu



"
Mikä on parasta Suomen Hopeanuoli-fanit ry:ssä mukana olemisessa?"

Ehdottomasti jäsenlehden tekeminen. Lehti on paksu ja ilmestyy kahdesti vuodessa, joten sen parissa kuluu tasaiseen tahtiin aikaa pitkin vuotta. Heti kun jäsenet ovat äänestäneet ensi vuoden teemoista alan myös suunnittelemaan seuraavan vuoden numeroita. Parhaimmillaan (pahimmillaan?) työstän neljää numeroa yhtäaikaa. Kirjoitan hyvin paljon juttuja joka numeroon (joskus myös piirrän), sekä pyydän mukaan ihmisiä, joilla uskoisin olevan kiinnostavaa sanottavaa. Valvon myös taittoa, eli taittaja (joka asettelee tekstit ja kuvat sivuille) lähettää minulle tasaisin väliajoin päivityksiä, joihin annan palautetta. On aina mielenkiintoista nähdä millaisiin ratkaisuihin taittaja päätyy, mitkä kuvat hän ottaa mukaan ja millaisia taustoja hän tekee. Lehden valmistuessa tilaan sen painosta. Lehden aihe ja kohderyhmä sallivat minun kirjoittaa aiheista, jotka kiinnostavat minua muutenkin paljon. Ei pelkästään Hopeanuolesta, vaan myös eläimistä, animaatioista, elokuvista ja niin edelleen, mikä vain saattaisi kohderyhmää kiinnostavan, edes mutkan kautta. Kun saan mukaan jonkin mielestäni todella kiinnostavan jutun olen aivan täpinöissäni, enkä malta odottaa nähdä miltä se näyttää valmiissa lehdessä!

Onhan yhdistys antanut minulle paljon muutakin. Kaikenlaisiin projekteihin on ollut hauskaa piirtää. Juuri nyt tehdään muistipeliä ja menneisyydessä ollaan tehty muun muassa värityskirja ja keräilykortteja. Teen myös paljon sisältöä yhdistyksen someen, kaikenlaisia mainos- ja ilmoituskuvia, sekä yhdistyksen Facebookissa ilmestyy joka tiistai jokin keskustelua herättävä kuva, esimerkiksi tietoisku, jonka tarkoituksena on lisätä yhdistyksen näkyvyyttä ja pitää seuraajat aktiivisina. Tälläisten kuvien teko liukuhihnatyyliin on nopeasti kasvattanut kuvanmuokkauskykyjäni. Tosin välillä ideani ovat vähissä.

"
Mikä on ammattisi? Työskenteletkö, mitä töitä teet?"

Koulutukseltani olen ylioppilas ja eläintenhoitaja. Tällä hetkellä olen osa-aikatyössä hevostallilla. Minulla ei juurikaan ole kokemusta hevosten parissa, mutta olen kiitollinen, että sain mahdollisuuden tähän duuniin, eikä se onneksi ole rakettitiedettä. Tyypillisenä päivänä vien hevosia sisään/ulos, siivoan karsinoita, ajan trukkia, jaan hepoille heinät ja vedet, puhdistan vesiastiat, teen heinäpusseja, siivoan käytäviä ja niin edelleen. Ihan kaikkea näistä en välttämättä tee joka päivä, riippuu keitä muita on tallilla töissä sinä päivänä ja miten hommat jaetaan. Joskus on jotain erikoisempaa. Olen sopeutunut nopeasti ja pystyn tekemään töitä yksin. Trukkia tosin en halua kääntää ympäri ahtaassa sisätilassa, vaan mieluummin ajan suoraan pidemmän kautta.

"
Millainen olisi unelmiesi sarjakuva jonka tekisit? Mitkä olivat sen juoni, genret, teemat, hahmot, hahmojen suhteet, hahmojen inspiraatio/mahdolliset kyvyt ja miten pyrkisit erottamaan sen muista samankaltaisista sarjakuvista?"

Tämä oli hyvä kysymys ja sitä piti miettiä tovi. Unelmieni sarjakuva ei olisi minun piirtämäni, koska myönnän suoraan etten ole hyvä toteuttamaan sarjakuvia. Keskityn liikaa yksittäiseen kuvaan, enkä kokonaisuuteen. Sarjakuvissa on myös HIRVITTÄVÄ työmäärä. Mutta mielelläni voisin suunnitella ja valvoa sarjakuvien tekoa.

Olen esimerkiksi haaveillut sarjissarjasta, jossa kerrottaisiin merkittävien koirien elämänkertoja dokumenttityyliin. Ei pelkästään näitä kaikkien tuntemia Baltoja ja Barryjä, vaan mahdollisimman monipuolisesti käytännön esimerkkejä eri työtehtäviä suorittavista ja erilaisia suuria tekoja tehneistä koirista. Tositapauksiin pohjautuvia kertomuksia paimen-, opas-, metsästys-, taistelu-, sotakoirista, jopa kuuluisia koiria eri harrastuksien parissa (agility, näyttelyt, juoksukisat...), tai jos jokin yksilö on ollut merkittävässä asemassa rodun luomisessa olisi kiinnostavaa lukea näiden koirien elämästä. Myös eläimet voivat olla historiallisia henkilöitä ja monia ihmisiäkin muistettavampia. Haluaisin näiden tarinoiden olevan mahdollisimman realistisesti toteutettuja, ilman inhimillistämistä tai faktojen arvailua. Jos jotain ei tiedettäisi varmana, olisi parempi skipata asian yli. Olisi myös hyvin kiinnostavaa saada realistisesti ja karusti toteutettuja sarjakuvia tiettyjen ihmisten elämistä, kuten susia ja karhuja metsästäneen Frank Glaserin tai ihmissyöjätiikereitä hävittäneen Jim Corbettin elämästä. Tylsä vastaus? Ehkä. Mieluummin kuitenkin ottaisin kaikki nämä elokuvaversioina.

Jos puhdasta fiktiota halutaan, niin hyvin mielellään ottaisin vastaan lisää ikäeroromansseja. Nämä jaksavat aina kiinnostaa, mutta tarjonta on huonoa. Ainakin minun näkemissä teoksissa yleensä suhde päättyy huonosti ja siihen suhtaudutaan jonkinlaisena virheenä ja oppituntina, josta pitää päästä yli. Haluaisin nähdä tervettä neutraalimpaa suhtautumista, jossa ei unohdettaisi haasteita, mutta lopputulos ei kerrankin olisi negatiivinen.

"
Millainen huumorintaju sinulla on? Millaisesta huumorista tykkäät?"

Pidän yllättävästä, ronskista ja poliittisesti epäkorrektista huumorista. Seksistinen, homofobinen ja rasistinen huumori on hauskaa, kunhan on selvää ettei vitsailija OIKEASTI ole sitä mieltä. South Park, Ali G, Scary Movie -sarja, Rucka Rucka Ali ja niin edelleen voivat olla esimerkkejä tällaisesta. Katson aika paljon YouTubeen ilmestyviä "SinäTuubaPaska/YouTubePoop" -tyylisiä videoita, jotka parhaimmillaan sisältävät niin yllättävää ja yksinkertaisesti TYPERÄÄ huumoria, että nauran aivan hysteerisenä. Joskus typerimmät ja lapsellisimmat vitsit ovat parhaimpia. Jo mainittujen lisäksi olen pitänyt esimerkiksi seuraavista sarjoista: Jackass, Sukuvika, Pokka pitää, Alaston ase, Frasier, Hot Shots, Pikku-Britannia... Mutta en tajua ollenkaan monen suositun komediasarjan viehätystä. Mieluummin seuraisin maalin kuivumista kuin katsoisin Rillit huurussa-, Ensisilmäyksellä- tai Family Guy -jaksoja. En myöskään yleensä naura jos huumori perustuu raiskauksen, seksuaalisen häirinnän tai ulkonäön mollaamisen ympärille. Totta puhuen en hirveästi katso tyylipuhtaita komediasarjoja tai -elokuvia, mutta katson kyllä sarjoja, joissa on mukana paljon komediaa (kuten The Boys), vaikkei se pääasia olekaan. Stand uppia en yleensä vaivaudu katsomaan, mutta Bill Hicks oli kova ukko.

"Top 5 leffat? Top 5 sarjat?"

Tämä on ihan mahdoton kysymys, koska en millään voi valita vain viittä. Vain viisi IHAN KAIKISTA maailman elokuvista? Hitsi, en pysty edes valitsemaan vain viittä yhdestä genrestä. Mutta luetteloidaan joitain lempielokuviani (ei missään paremmuusjärjestyksessä!) ja muita teoksia genreittäin, ei joka ikisestä genrestä myöskään, mutta semmoisista mitä yleensä tuppaan katsoa. Ihan taatusti unohdan tsiljoona miljoona elokuvaa ja myöhemmin harmittaa. Haluan myös painottaa, että lempiteokseni eivät kaikki ole edes omasta mielestäni välttämättä täydellisiä, tai edes erityisen hyviä, mutta jokin niissä resonoi juuri minun kohdalla.

KAUHU: Dog Soldiers, The Descent, Cube, Don't Breathe, The Company of Wolves, Saw (vain ensimmäinen!), The Ghost and the Darkness, The VVitch, Kuudes aisti, Signs, Kellariväkeä, Uhrilampaat, Wilderness, Wake Wood, Deathwatch, Rogue (2007), Seitsemän, 8mm, Valkoinen koira, Event Horizon, Battle Royale, Käärme ja sateenkaari, Amerikan psyko.

SCIFI: Titan A.E., Aliens, The Terminator 2, Ex Machina, Kolmannen asteen yhteys, Moon, A.I., Jurassic Park 2, District 9, Avatar, Equilibrium, Dark City, Starship Troopers, Jin-Roh, 12 apinaa, Donnie Darko, Fire in the Sky.

DRAAMA/DOKUMENTTI: Seitsemän vuotta Tiibetissä, Grizzly Man, Happy People: A Year in the Taiga, The Flowers of War, Karhu, Valkohammas (1991), Valkoinen oleanteri, Blue Car, Blackfish, The Cove, Alaston pelko, American History X, Pianisti, Ghost World, Gladiaattori, The Prestige, Viimeinen ansastaja, Tulikärpästen hauta, Marnie - tyttö ikkunassa, U2: Rattle and Hum, Tanssii susien kanssa, Apocalypto, Kinsey, The Lost City of Z.

FANTASIA: The Fall, The Fountain, Pan's Labyrinth, Legenda, Viimeinen yksisarvinen, Taru sormusten herrasta 3, Prinsessa Mononoke, Leijonakuningas (öh venytetään fantasian käsitettä), Hiidenpata, Kirikou ja paha noita, Aladdin.

SARJAT: Hannibal, Salaiset kansiot, Hopeanuoli, Death Note, Neon Genesis Evangelion, The Boys, Game of Thrones (paitsi viimeiset pari tuotantokautta), Key the Metal Idol, Magic Knight Rayearth, Taken (2002, en tarkoita Liam Neesonin leffoja), South Park, Da Ali G Show, Wolf's Rain, Shonen Mowgli, Kadonnut maailma (2001).

"Top 5 kirjat?"

Jälleen mahdotonta valita vain viisi tai laittaa niitä mihinkään järjestykseen. Mainitsen nyt kuitenkin joitain kirjoja, joista pidän erityisen paljon. Luen pääasiassa eläinten historiaan liittyviä faktakirjoja, fiktiota luin enemmän nuorempana. Faktakirjoja luen lähinnä englanniksi, koska isossa maailmassa on saatavilla paremmin kirjoja kaikenlaisista erikoisaiheista.

FAKTAKIRJAT: Waiting for Wolves in Japan (John Knight), Alaska's Wolf Man (Jim Rearden), Champion of Alaskan Huskies (Katie Mangelsdorf), King Cheetah: The Story of the Quest (Lena Godsall Bottriel), Omega (Brian Plummer), The World of Fighting Dogs (Carl Semencic), Empire of Dogs (Aaron Herald Skabelund), The Lost Wolves of Japan (Brett L. Walker), Eyelids of Morning (Alistair Graham/Peter Beard), Dog Man (Martha Sherrill) Arctic Wild & Captive Wild (Lois Crisler), My Highland Kellas Cats (Di Francis), 
Elokuvan hirviöt (John Landis), Surrender (Bono, suosittelen ensisijaisesti äänikirjaa), U2 Show (Diana Scrimgeour), U2 x U2 (Neil McCormick), U2: The Best of Propaganda (Ian Gittins).

FIKTIOKIRJAT: Animorphs -sarja (K.A. Applegate), Susikoira (Jack London), Roverandom (J.R.R. Tolkien), Rotat (James Herbert), Laguuni (Alex Garland), Amerikan psyko (Bret Easton Ellis), Fight Club (Chuck Palahniuk), Ruohometsän kansa (Richard Adams), Petojen suku (Melanie Tem), Musta ori (Walter Farley), Viidakkokirja (Rudyard Kipling), Sudenmorsian (Aino Kallas), Koirahullun päiväkirja -sarja (Helena Meripaasi).

"Top 5 sarjakuvat?"

Tällä hetkellä luen uudelleen Don Rosan koottuja Aku Ankka- ja Roope-seikkailuja. Etenkin Roopen nuoruuden seikkailut Kanadassa ja Alaskassa ovat kiehtovia ja Don Rosan kynänjälki on vailla vertaa. Muita sarjiksia ja mangoja, joista pidän, ovat muun muassa ElfQuest, The Beasts of Burden, Akira, Nana, Death Note, Gunnm, Ghost World, Stargazing Dog, Inubaka.

"
Top 5 videopelit?"

Pelaan pelejä TODELLA vähän ja sekin vähä rajoittuu retropeleihin, koska omistan vain Playstation 1:n ja 2:n, sekä Nintendo DS:n. Tällä hetkellä pelaan Dino Crisisia pitkästä aikaa moneen vuoteen ja se on yksi lempipeleistäni. Kaikista rakkain pelini on Digimon World 1, jonka pariin palaan säännöllisesti ja josta olen lähes pakkomielteisesti vuosien varrella imenyt kaikki löytämäni tiedonmurut. Pidän myös erityisen paljon seuraavista: Final Fantasy XII, Grand Theft Auto: Vice City ja GTA: San Andreas, Spyro 1, Crash Bandicoot 2 ja 3, Okami, Chocobo Racing, Crash Bash, Zoo Tycoon 1, Tekken -sarja, Silent Hill -sarja. Pokemonia pelaan myös silloin tällöin. Pelaaminen ei ole minulle mitenkään tärkeä asia ja pystyisin elämään täysin ilman sitä. Innostun pelaamaan muutamia kertoja vuodessa ja silloin pelaan monta päivää yhteen putkeen, kunnes kyllästyn.


Jatketaan myöhemmin! Kiitos kysymyksistä!

3 kommenttia:

  1. "Olen puhtaasti traditional-piirtäjä, digitaalista piirtämistä en koskaan ole oppinut ja olen ylipäänsä kömpelö teknologian kanssa."

    Onko tämä puhtaasti mieltymyskysymys vai "olosuhteiden pakkoa", ettet ole koskaan oppinut digitaalista piirtämistä? Tämä kiinnostaa, koska olen itsekin perinteisten välineiden suosija, mutta omalla kohdalla kyse on pikemminkin teknologiaosaamattomuudesta kuin siitä, että haluaisin pitäytyä pelkästään perinteisissä välineissä. Taidemuotoina pidän yhtä lailla digitaalisesta kuin perinteisestäkin jäljestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on saamattomuudesta ja laiskuudesta kyse. Tuntuu niin vaikealta opetella täysin uutta asiaa ja kestää niin kauan oppia saamaan edes kohtuullisen näköistä jälkeä aikaan.

      Poista
    2. Voin hyvin samaistua tuohon uuden asian opetteluun ja kohtuullisen jäljen oppimiseen. D: Netistä löytyviä tutoriaaleja ja opetusvideoita on vaikea hahmottaa ja piirtäjäkaverinikin ovat kaikki perinteisiä taiteilijoita, joten ei ole ketään, keneltä voisin kysyä apua.

      Poista