tiistai 30. marraskuuta 2021

Tähdenlento 15

Kannen tekijä Zif
 Jälleen yksi numero Tähdenlentoa on valmistunut ja on saapunut ainakin osalle Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n jäsenistä. Teemana olivat taide & käsityöt ja taiton teki tällä kertaa poikkeuksellisesti Juhomoro, joka on aikaisemmin taittanut Jäsenposteja. Kiitos hänelle hyvästä työstä. Olen melko tyytyväinen tähän numeroon, vaikka täytyy myöntää etten niin hirveästi laittanut siihen vaivaa verrattuna joihinkin aikaisempiin numeroihin. Oikean elämän haasteiden vuoksi olen ollut aika väsynyt. Onneksi sisältöä tuli kiitettävästi muilta kirjoittajilta ja teema selkeästi inspiroi ihmisiä.

Katsaus sisälmysluetteloon:

Joitain kirjoittamiani juttuja olivat muun muassa "Miksi suomalaiset rakastavat Hopeanuolta?" Tämä oli todella nopeata kirjoittaa, koska olin yhdistyksen nimissä vastannut tälläisiin kysymyksiin jo pari kertaa. Juttu onkin kooste kahdesta antamastani vastauksesta. Yhdistykseen otetaan silloin tällöin yhteyttä bloggaajien, tubettajien, ja niin edelleen toimesta. Yksi aika pitkä kirjoittamani juttu oli "Hopeanuoli Shonen Jumpissa", jossa kerrottiin Hopeanuolen alkuperäisestä julkaisusta kyseisessä lehdessä. Tätä oli mielenkiintoista tutkiskella ja tälläiset historiatekstit kiinnostavat minua paljon. Jotain muitakin juttuja kirjoitin, mutta täytyy myöntää etten omasta mielestäni kirjoittanut mitään supermielenkiintoista tähän lehteen, tai mitään sellaista jonka julkaisua olisin odottanut kuin kuuta nousevaa. Joitakin ensi vuoden tekstieni julkaisua odottelen kuitenkin mielenkiinnolla.

Muilta kirjoittajilta sen sijaan tuli oikein mielenkiintoista ja monipuolista luettavaa. Kuunjuurella:n luutaide oli kiinnostava lisä hyvin omalaatuisena taiteenmuotona, suuri kiitos hänelle kun suostui haastatteluun. Juhomoro oli haastatellut Hopeanuoli-fanikunnan yhtä suosituinta piirtäjää, eli SHL:ää (entinen IsisMasshiro). Oli jo aikakin, että hänen haastattelu saataisiin lehteen. Oli hienoa saada myös Vivecan kauniita ja yksityiskohtaisia kanipiirroksia mukaan. Taidekujailusta olen jo kauan haaveillut juttua ja taideteema antoi hyvän tekosyyn kutsua taidekujien veteraani SaQe kirjoittamaan oikein pitkä artikkeli tästä harrastuksesta.

Eri tavat luoda taidetta tulevat lehdessä hyvin esille. Piirtämisen lisäksi käsitellään cosplaytä, kirjoittamista (joskin tässä en ollut samaa mieltä joidenkin neuvojen kanssa), luutaidetta ja taidekujailua. Todella hyvä lisä oli myös A.vulgariksen tekemä juttu, jossa näytettiin maalaus vaihe vaiheelta. Kaikki vaihekuvat oltiin saatu mukaan. Tämä on yksi parhaiten teemaa noudattanut numero.


Sitten risuja ja ruusuja lehden ulkonäöstä. Munasin itse tilatessani lehtiä painosta, sillä unohdin tarkentaa, että kannen kuuluisi olla paksumpi kuin sisäsivut. Mutta lehteä selaillessani ei tämä mielestäni tunnu silmille (tai sormille) hyppivältä erolta edellisiin verrattuna. Painojälki on hyvää ja liian tummia tai epäselviä kuvia ei ollut. Zifin tekemä kansi on oikein sympaattinen ja mukavan värikäs, joskin Ginin kasvojen epäsymmetrisyys vähän häiritsee erikokoisten silmien takia. Tätä voi ennaltaehkäistä peilaamalla kuvaa piirtämisen aikana ja onnistuisi korjaaminen jälkikäteenkin kuvan ollessa digitaalinen.

Joillekin jutuille on tehty oikein hienot taustat ja kuvien asettelut, ehdottomasti hienoin oli Kuunjuurella:n aukeama. Myös suomalaisten Hopsu-rakkaudesta kertova juttu suomalaisuutta korostavien kuvien ja sinisen värin kanssa oli erittäin onnistunut. Taitossa on monia kekseliäitä ideoita, pidin esimerkiksi "Lemmikkinä hiiri"-jutun taustan hiiren jalanjäljistä, mutta välillä kuvien asettelu näyttää sekavalta ja pieniä kuvia tuntuu olevan samalla sivulla liikaa. Toisaalta muutama artikkeli näyttää pikemminkin karulta. "Hopeanuoli Shonen Jumpissa" on mielestäni karuin. Moni ei välttämättä ole koskaan nähnyt vain Shonen Jumpissa esiintyneitä kuvia. Hopeanuoli oli päässyt koristamaan kyseisen lehden kantta kuudesti, mutta jutussa näytettiin vain kolme kantta pienellä, vaikka niiden vieressä olisi ollut vielä tyhjää tilaa. Cosplay-artikkelissa myös kuvia on aseteltu vähän omituisesti päällekkäin ja niiden vieressä on selkeää tyhjää tilaa. Taidekuja-artikkeli on viisi sivua pitkä ja hämmentävästi joka sivulla on erilainen tausta. Tämä olisi toiminut paljon paremmin jos taustoja olisi ollut vain yksi. Kuitenkin kokonaisuudessaan lehti on laadukas ja taittaja teki hyvää työtä, etenkin kun ottaa huomioon ettei hän ollut taittanut lehteä aikaisemmin.



Samalla postituskerralla tuli myös vuoden kolmas Jäsenposti ja tukijäsenenä saan myös joka kerralla Tukiekstran. Tällä kertaa Tukiekstrana oli kaksipuolinen juliste, jotka ovat jälleen Juhomoron remasteroimia vanhoja anime-/oheistuotekuvia. Remasteroinnin avulla näitä kuvia voi painaa suuressa koossa ja niissä ei ole mitään pikselisyyttä. Olin toisen puolen näyttävään julisteeseen todella tyytyväinen, koska kuva on yksi eeppisimmistä promokuvista mitä 80-luvulla animelle tehtiin ja onhan siinä myös Riki! Kaikki Rikit tänne heti ja nyt. Alakuvasta näette vilauksen Jäsenpostista ja julisteen yhdestä puolesta. Tähdenlento on A5 josta voitte päätellä julisteen ja Jäsenpostin koon.




Kokonaisuudessaan onnistunut numero. Odottelen ihan positiivisesti ensi vuoden numeroita, jolloin teemoina ovat Pelit ja Shiroi Senshi Yamato. Etenkin Yamatoa olen kaipaillut teemaksi jo kauan, enkä oikeasti uskonut, että sitä ikinä valittaisiin. Eikä pelitkään mikään huono teema ole, vaikka en todellakaan ole mikään hardcore gamer. Vingutan vuodesta toiseen lähinnä samoja Pleikkari ykkösen ja kakkosen pelejä. Toivottavasti muut kirjoittajat osaavat kertoa aiheesta minua enemmän ja ajankohtaisemmin.

Yhdistyksen ulkopuoliset voivat ostaa tämän numeron Hopeapuodista, kunhan se lähiaikoina lisätään sinne. Nyt koronan aikaan yhdistys ei ole voinut osallistua tapahtumiin, mutta kunhan tapahtumia aletaan taas aktiivisesti järjestää voi lehtiä ostaa myös yhdistyksen myyntipöydiltä.



2 kommenttia:

  1. Tuo "maalaus vaihe vaiheelta"-kohta sopisi mielestäni taideosion vakioartikkeliksi joka lehteen. Sen ei tarvitsisi olla juuri maalaus, mutta kuitenkin. Käsittääkseni piirrosvaihepostaukset ovat pääsääntöisesti suosittuja, enkä puhu nyt vain tästä blogista. Lähes aina jonkun julkaistessa netissä vaihekuvia taiteestaan ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita julkaisusta ja siitä syntyy monesti keskustelua.

    Sitä en tiedä, kuinka paljon tekijöitä riittäisi moiseen. Otan itse aina vaihekuvia piirroksistani, joten voisi kiinnostaa itseänikin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vakioartikkelina se veisi liikaa sivutilaa joka lehdestä. Pitää kuitenkin muistaa etteivät kaikki lukijat ole piirtäjiä tai kiinnostuneita piirtoprosessista. Jos joku muukin haluaa joskus tehdä lehteen vastaavan en estele ollenkaan, mutta en kuitenkaan kannata sitä joka numeroon.

      Poista