Pidän tiikereistä hirveästi, etenkin valkoiset ovat visuaalisesti ja historiallisesti kiinnostavia. Ehkä joskus kirjoitan niistä jotain, vaikka tämä onkin koira-aiheinen blogi. Olen pääasiassa koirapiirtäjä, joten kissojen piirtäminen on minulle vieraampaa. Tätä kuvaa varten mulkoilin paljon leijonien kuvia, koska leijonien kasvoista sai paremmin selvää kun niissä ei ole mitään dramaattisia kuvioita häiritsemässä, sekä tutkin Balaan piirroksia, jotta saisin idean miten hän tulkitsee kissojen muodot ääriviivoiksi paperille. Balaa on yksi lempipiirtäjäni ja kissaeläinten mestaritaiteilija.
Yllä oleva kuva oli ensimmäinen luonnos ideastani. Jos piirrän eläimen suoraan edestä piirrän luonnokseen vain kasvojen toisen puolen. Puhtaaksipiirtovaiheessa käännän luonnoksen valopöydällä toisin päin ja voin läpipiirtää toisenkin puolen. Yllä olevassa kuvassa en vielä tiennyt millainen koru tiikerillä olisi ja hahmottelin erilaisia ideoita toiselle paperille (tästä en löytänyt kuvaa). Halusin avaruusaiheen näkyvän tiikerissä itsessään. Tein sille tähden muotoisia kuvioita ja lähempää katsottuna huomaa, että sen silmän heijastukset ovat puolikuu ja tähtiä. Idea ei ehkä siirtynyt paperille yhtä onnistuneesti kuin toivoin.
Ylävasemmalla on ensimmäinen puhtaaksipiirtoyritys. Se epäonnistui. Yleisvaikutelma oli sotkuinen ja viivoissa ei ollut itsevarmuutta. Hylkäsin tämän version ja piirsin siitä läpi valopöydällä uuden yrityksen, joka oli huomattavasti onnistuneempi. Tosin ihan ensimmäisessä luonnoksessa tiikerin suu oli paremman muotoinen. Lopulliseen versioon päätynyt suu näyttää kahdelta kivespussilta ja huomasin tämän liian myöhään...
Yksityiskohtia |
Seuraava kuva oli perinteinen susi ja kuu -kombo. Käytin pohjana kuvaa, jonka olin tehnyt vuonna 2009, eli tuolloin tasan kymmenen vuotta sitten. Vanhassa kuvassa oli vanhoja hahmojani kaikkine anatomiavirheineen ja karseine väreineen. Olen silloin tällöin tehnyt päivitettyjä versioita vanhoista kuvistani, nopeuttaa kummasti prosessia kun asetelma on jo suureksi osaksi valmis ja itseltään kopiointi ei ole missään kiellettyä. Susiin en käyttänyt mallikuvia.
Yksityiskohta ihan vaan koska tykkään noista nenuista. |
Luulin jo kommentoineeni näitä kuvia, mutta näköjään en ollutkaan tehnyt niin vielä.
VastaaPoistaKaikista näkemistäni piirroksistasi nämä kaksi yltävät ehdottomasti kärkijoukkoon suosikkilistallani. Anatomisesti sekä tiikeri- että susikaksikkopiirrokset ovat tosi onnistuneita. Pidän myös hirveästi kummankin kuvan värimaailmasta. Ja tuo lähikuva "nenuista" ihan vain, koska "tykkäät niistä" on ihastuttava. Minäkin pidän noista nenuista! :D
Olen samaa mieltä siitä, että varjostukset ja osa väreistäkin voisivat olla vahvemmat, mutta muuta silmille pomppaavaa vikaa en löydä. Värien (esim. mustan puuvärin haaleus) saattaa selittyä käyttämiesi puuvärien laadulla, jos ne eivät ole ammattilaislaatua. Tosin tämä postaus on vuodelta 2021, joten en tiedä, kuinka paljon olet kehittynyt tässä välissä.
Sitä on pitänyt kysyä, että onko luonnosjälki kuvissasi oikeastikin noin tummaa, kuin miltä se näyttää noissa luonnosvaiheen kuvissasi, vai onko se seurausta kontrastin kuvankäsittelystä?
Jos vertaa esim. noita "värittämättömiä" susiluonnoksia lyijykynällä(?) "väritettyihin" versioihin, lyijykynän tummuus näyttää erilaiselta. Ei pelkästään siksi, että varjostus pehmentäisi ääriviivojen kontrastia, vaan ääriviivat näyttävät oikeastikin paljon tummemmilta osassa luonnoskuvia.
Jos luonnosviivat ovat oikeastikin noin tummia, käytätkö jotain erikoiskikkaa siihen, ettei lyijykynäjälki leviä vesivärejä levitellessä, vai pysyvätkö luonnosviivat siivosti paikallaan värityksen aikana?
Kommentit aina ilahduttaa vaikka tulisivatkin myöhässä. Nämä ovat kyllä niin vanhoja, etten enää muista näiden tekoprosessia. Ääriviivat (muistaakseni) tein mustalla puuvärillä ja ne olivat oikeasti hyvin tummia, mutta vaihekuvat otan kännykällä/tabletilla ja muokkaan kontrasteja, koska kännykuvissa on yleensä kuvausympäristön tuomaa haaleutta (tai lamppujen takia keltaisuutta). Lopullisissa kuvissani kannattaa muistaa, että jätän kuvat tarkoituksella hieman haaleiksi, koska kaikki värit tummuvat painossa. Pelaan varman päälle, jotta painossa kuvan tummimmat osuudet eivät tummuisi niin paljon, että yksityiskohtia ei enää näe. Nettiversio ei siis näytä ihan samalta kuin originaali, mutta painetut versiot ovat osuneet hyvin lähelle originaalia, tai olleet jopa parempia!
PoistaLyijykynää en enää käytä juurikaan muuta kuin luonnosteluun. Lopulliseen kuvaan sen väri on liian haaleaa ja skannauksessa heijastaa skannerin valoa.
PoistaKiitos vastauksesta. Tämä selvensi paljon tekoprosessia. Teitkö muuten sillä mustalla puuvärillä vain ääriviivat, vai ovatko myös nuo mustavalkoiset varjostukset puuvärillä vai jollain muulla tavalla tehtyjä?
PoistaEn ole itse kokeillut varjostaa tuolla tavalla, mutta jälki näyttää oikein kivalta omaan silmääni ja aion joku kerta kokeilla itsekin. :D
Varjostukset ovat samaa puuväriä
Poista