lauantai 29. lokakuuta 2022

Tähdenlento 17

Kannen tekijä A.vulgaris
 Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n uusimman jäsenlehden teemana on Yoshihiro Takahashin vielä suomentamaton, koirataisteluista kertova sarja Shiroi Senshi Yamato. Olin odottanut jäsenten äänestävän tätä teemaa jo vuosia, enkä oikeastaan uskonut sen koskaan voittavan äänestyksissä. Mukavaa olla väärässä. Vielä kun sarja saataisiin suomeksi! Olen lukenut Yamatoa jonkin verran fanikäännöksinä ja näiden perusteella pystyin kirjoittamaan sarjasta.

Yritin ottaa myös huomioon sen etteivät kaikki lukijat ole tutustuneet Yamatoon. Sarja oli jo esitelty aiemmassa numerossa, joten kerroin sarjasta pähkinänkuoriversion Pääkirjoituksessa. Silti tämä suomentamaton sarja ei välttämättä kiinnostaisi kaikkia lukijoita, joten lehteen oli tärkeää saada juttuja muistakin aiheista. Mielestäni tämä tasapainottelu onnistui melko hyvin. Yamatoa kaivanneet saivat tarpeeksi Yamato-juttuja, ja ne, joita aihe ei kiinnosta voivat silti löytää jotain mielenkiintoista lehdestä.


Etukäteen epäilinkin, että olisin vakiokirjoittajista ainoa, joka osaisi kirjoittaa Yamatosta. Teinkin neljä viidestä Yamato-artikkelista, mutta onneksi Methpring suostui kyselyyni tehdä artikkeli sarjan eri julkaisuista. Tein Yamatosta ja Bruiserista hahmoesittelyt, ja A.vulgaris laittoi nämä hahmot kanteen (joka muuten on todella sympaattisen näköinen ja voimakkaat värit sopivat syksyyn!). Kirjoitin myös sarjan merkityksestä Takahashin uralla, ja Yamaton oudoimmista vihollisista. Ehdin myös loppumetreillä tehdä jutun SubTV:n 2000-luvulla näyttämistä animeista, joka on toivottavasti kivan nostalginen vanhemmille lukijoille.

Mitä muut kirjoittajat saivat aikaan? Nykyään Harrastusseura Revontulen puolella vaikuttava Raezla kirjoitti meille artikkelin tulevasta Pörröcon-tapahtumasta. En itse pääse tuohon tapahtumaan, mutta artikkeli oli kiinnostava ja toivon tapahtumalle onnea. Tapahtumasta voi lukea lisää heidän nettisivuiltaan.

Koska Yamato on valkoinen akita, etsin lehteen kasvattajaa, joka voisi tehdä akitoista rotuesittelyn ja jolta löytyisi myös nimenomaan valkoinen koira. Tämä juttu oli todella kattavasti kirjoitettu. Akitoista on toki ollut aiemmin juttua Tähdenlennossa, numero 2:ssa vuonna 2014. Tämä vanhempi artikkeli kuitenkin keskittyi kertomaan lähinnä millaista on elää näiden koirien kanssa, ja siinä oli amerikkalaisia ja japanilaisia akitoja sekaisin. Tämän ja pitkän aikavälin vuoksi koin olevan ok, jos nyt viimein tehtäisiin varsinainen rotuesittely japanilaisista akitoista.

Muihin muiden kirjoittajien juttuihin lukeutuivat faktatekstit liito-oravista (mikä myös sopii Yamato-teemaan, koska yksi oudoimmista vihollisista on jättikokoinen liito-orava) ja madagaskarinsihisevistätorakoista (melkoinen sanahirviö). Lehdessä oli vielä tilaa, joten pyysin erästä nettikaveriani kirjoittamaan millaista on elo hänen susitaustaisten koiriensa kanssa.



Lehden visuaalinen ilme on oikein toimiva. Mukana on paljon hienoja taustoja ja tylsät valkoiset sivut ovat minimissä. Ehdottomasti hienoimmat sivut ovat akitajutussa, jossa on paljon hienoja kuvia ja upeat kirsikankukkataustat. Pidin myös paljon SubTV:n animet -jutun oranssista taustasta ja kuvien käytöstä. Miinuksena joillakin sivuilla kuvat/taustat ovat aavistuksen liian tummia. Samaa kuvaa hyppäävästä Yamatosta on käytetty kahdesti sisällysluettelon taustana ja hahmoesittelyssä, tämä ei kuitenkaan ollut liian häiritsevää. Karuimmat sivut ovat mangajulkaisujen artikkelissa. Kuvat olivat erimuotoisia ja ne kaikki piti käyttää, jotta lukija konkreettisesti pääsisi näkemään julkaisujen erot. Taittajalle oli varmasti haaste saada kaikki järkevästi mukaan ja tyhjä valkoinen tausta ei auttanut karua ilmettä.

Olen tyytyväinen tähän numeroon. Hieman kuitenkin huolestuttaa onko lehdessä tarpeeksi lukemista myös niille, joita Yamato ei kiinnosta? Onneksi vuodessa ilmestyy kaksi jäsenlehteä ja myös pienemmät jäsenpostit päälle, joten varmasti jotain kiinnostavaa aina löytyy ja jäsenmaksulleen saa vastinetta.


Yhdistys täytti tänä vuonna 10 vuotta ja sen kunniaksi kummassakin lehdessä oli juliste. Tässä numerossa oli VirvaPP:n piirtämä suorastaan eeppinen Yamato-juliste. Aivan upea kuva leiskuvilla väreillä! Luulisi, että tämä jos jokin tulee lisäämään kiinnostusta sarjaa kohtaan. Suuri kiitos VirvaPP:lle tästä ja monista muista kuvista, joita hän on antanut yhdistyksen käyttöön.

Ensi vuoden teemoiksi jäsenet äänestivät alkuvuoteen internet & some, ja loppuvuoteen Riki. Etenkin Riki-teemaa odottelen innolla!


6 kommenttia:

  1. Komealta näytti tosiaan lehti, kun tipahti postiluukusta - kiitoksia vain! Hyvää duunia kaikilta, ketkä ovat olleet tämän numeron teossa mukana. Tähdenlento on laadukas julkaisu ja olisi kiva juttu, jos useampia aputassuja innostuisi mukaan sen tekoon.

    Yamato olisi kyllä korkea aika saada suomeksi ja olisi sarjana varmasti paljon tasokkaampaa luettavaa kuin tällä hetkellä ilmestyvä Noah. Tavallaan henkäys Gingan historiaa, kun on tekijän edeltävä pitkä sarja, jonka vaikutteet näkyvät pitkin Gingaa siellä ja täällä.

    Kiitokset myös Revontulen ja Pörröconin mainitsemisesta. ^^

    VastaaPoista
  2. Näitä Tähdenlennosta kertovia artikkeleita on kiva lukea, kuten muitakin kirjoittamiasi blogiartikkeleita. Nämä saattavat jopa innostaa ihmisiä tulemaan mukaan lehden tekoon, vaikka eivät olisikaan itse tilaajia ja siten tietäisi lehden sisällöstä muuten mitään. Minäkään en ole tilaaja, mutta itseäni ainakin kutkuttaisi osallistua, jos vain saisin joskus aikaiseksi. Ehkä vielä jonain päivänä... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joskus innostut, niin minuun voi ottaa yhteyttä naravox@gmail.com
      Kiitoksena saisit tietenkin kyseisen numeron postissa! Lehdessä julkaistaan hyvin laajasti aiheita, mitä vaan, mikä voisi kohderyhmää kiinnostaa. Uskon kyllä kaikilla olevan jotain kiinnostavaa kerrottavaa.

      Poista
    2. Kiitos sähkäristä. Jos vain suinkin saan aikaiseksi, niin lähestyn artikkelien tai piirrosten muodossa. :D Siihen voi tosin mennä aikaa, mutta hätäkös tässä, köh.

      Osaatko antaa jotain arviota siitä, mikä on suurinpiirteinen maksimi esim. artikkelin pituudelle? Jos Tähdenlento on kooltaan A5 ja tekstiä kirjoittaa jollain peruskirjasinkoolla 11 ja perusfontilla (esim. Calibri), niin kuinka monta sivua on hyvä pituus? Minulta tulee helposti paljon tekstiä, mutta jos on tiedossa jokin suurinpiirteinen raja, niin on helpompi suunnitella artikkeleita suoraan Tähdenlentoon.

      Poista
    3. Jos aihe on kiinnostava, niin kyllä siitä saa useamman sivun kirjoittaa. Huomio myös, että kuvat vievät tilaa. Mitään standardipituutta ei ole. Joskus ennen kuin minusta tuli päätoimittaja oli joku suositus, että max 2 tai 3 sivua... Sanon kaikille kirjoittajille, että kirjoittakaa niin paljon kuin juttua riittää. Kirjoitan itse melkoisia raamattuja. Jos juttu on aikuisten oikeasti hirveän pitkä, niin sitten pitää katsoa mihin numeroon se mahtuisi, pitääkö jotain tiivistää, vai julkaiseeko sen osissa.

      Poista
    4. Ok, kiitos vastauksesta. : )

      Poista