sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Dogs-o-War


NIMI: Dogs-o-War
VUOSI: 1996
KUVITTAJA: Mark Masztal
TARINA: Tom Sniegoski

Älkää sekoittako tätä Dogs of War -sarjakuvaan.

Tästä sarjasta oli erittäin hankalaa löytää tietoa, osittain koska se on aika vanha, osittain koska se on vähemmän tunnettu ja osittain koska "dogs of war" on suosittu sanonta. Ostin kolmiosaisen lehtisarjan, jossa kyllä oli yhtenäinen tarina, jolla oli selkeä alku ja loppu, mutta silti tuli tunne että kyseessä olisi ollut pieni osa suurempaa kokonaisuutta. Vaivalloisen etsinnän jälkeen löysin tälläisen ilmoituksen kokoelma-albumista, joten sarjaa on pakko olla olemassa enemmänkin kuin vain kolme ohutta lehteä. Tämä arvostelu kirjoitetaan kuitenkin vain noiden kolmen lehden perusteella.

Epämääräisen kaukana tulevaisuudessa planeettamme on täysin erilainen kuin tänään, suuria kaupunkeja ei enää ole ja maailmaa kansoittaa geenimanipuloidut eläinihmiset, robotit ja kyborgit. Maailmaamme on raiskannut jonkinlainen tauti, mutta geenimanipuloinnin avulla tästä on päästy eroon ja sivilisaation hidas toipuminen on alkanut. Jotta maailma ei enää suistuisi turmellukseen syntyi koko maailman kattava järjestö, jota johti huippuluokan tiedemiehet. Heitä johti kuitenkin vielä yksi mies, nimeltä Godhead. Yksi näistä tiedemiehistä, Tohtori Dusk, totta kai pimahtaa ja haluaa tuhota koko maailman väestön, jotta maailma saisi toipua rauhassa ja jota kansoittaisi sen jälkeen hänen omat geenimanipuloinnilla luodut otukset.



Kun Duskin miehet ovat hyökkäämässä Godheadin linnaan entinen ylivaltias päättää paeta siirtäen mielensä koeputkivauvan ruumiiseen. Vauva-Godheadin pitää pysäyttää sekopäisen Duskin juoni, apunaan kaksi uskollista koirasoturia Gypsy (dobermanni) ja Shar-Pei (arvatkaa).

Juoni on erittäin omaperäinen, aluksi pelkäsin että se olisi liiankin omaperäinen enkä tajuaisi mistään mitään. Mutta tarinaa on selkeä seurata, vaikka maailma ja sen asukit olivat minulle täysin uusia. Vasta kolmannessa osassa alkoi häiritä tunne, että tarinaa on pakko olla lisääkin kuin vain käsissäni olleet kolme lehteä. Kolmannessa osassa viimeiseen taisteluun ilmestyy yhtäkkiä joukko uusia hahmoja, joiden taustoja ei kerrota oikeastaan ollenkaan, mutta vaikuttaisi kuin lukijan pitäisi tuntea heidät jo entuudestaan jostain muualta. Muutenkin tämä uudenlainen maailma on niin erikoinen ja laaja, että lukija janoaa enemmän taustatietoa siitä.



Kuvitus on hyvin nättiä ja laadukasta, mukana on paljon erikoisia eläinlajeja (tavallisista koirista erikoisempiin sammakoihin ja lepakoihin) jotka kaikki näyttävät hyviltä ihmiseläinsekoituksina. Vaikka sivut on harmittavasti jätetty mustavalkoisiksi on niitä helppo lukea, eikä missään vaiheessa ollut epäselvää mitä tapahtuu. Tarina kuitenkin tuntuu rynnivän eteenpäin, eikä lukija pääse kunnolla fiilistelemään tätä uutta maailmaa ja hahmojen vuorovaikutuksia, sun muuta.

Päähahmot vaikuttivat kiinnostavilta ja ainakin kahden koirahahmon kemiat toimivat, Shar-Pei on viisas ja arvokas taistelija, Gypsy taas sarkastinen ja jostain syystä Godheadin jatkuvasti pilkkaama. Pidin koirien designeistä, ne olivat selkeästi samuraivaikutteisia ja sarjakuvassa nähtyjen taustojen perusteella kuvittelisin tämän tarinan sijoittuneen jonnekin Aasiaan.

Sain hyvän kuvan sarjasta, mutta Dogs-o-Warissa on selkeästi laaja mytologia takanaan, joka ei kunnolla puhjennut kukkaan lukemastani saagasta. Haluaisin ehdottomasti tietää lisää näin omituisesta maailmasta.

PS. Ekan numeron vaihtoehtoinen kansi on ihan sairaan söpö: klik

TÄHDET: ***


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti