maanantai 23. joulukuuta 2013

Wolf's Rain (manga)


NIMI: Wolf''s Rain
VUOSI: 2003
KUVITTAJA: Toshitsugu Iida
TARINA: BONES, Keiko Nobumoto

Tämä arvostelu on tehty englanninkielisen mangan perusteella.

Heti alkuun on muistutettava, että Wolf's Rainin mangaversio poikkeaa hyvin paljon animeversiosta. Mangaa on vain kaksi pokkaria, joten tapahtumia on pitänyt typistää ja monia kohtauksia on muutettu hyvin paljon alkuperäisestä. Jos animen tapahtumat ovat canon, mangaa voi pitää ihan kuin tekijöiden omana fanfictionina animesta. En suosittele mangan lukemista ennen animea, sillä mangan kauniin kuoren alla muhii selvästi hätiköitu rahastuskone.


Wolf's Rain sijoittuu post-apokalyptiseen tulevaisuuteen, luonnonvarat ovat vähissä ja suuri osa ihmisistä elää köyhyydessä. Monet eläimet ovat kuolleet sukupuuttoon. Vanha legenda kertoo että sudet voisivat avata portin Paratiisiin, mutta kansan mukaan sudet ovat kuolleet sukupuuttoon pari sataa vuotta sitten. Tämä ei kuitenkaan ole täysin totta, sillä sudet ovat ottaneet ihmisen muodon (öh en tiedä miten, mutta sivutetaan tämä seikka) ja elävät ihmisten keskuudessa kenenkään huomaamatta. Wolf's Rainissa siis käännetään ihmissusi-käsite päälaelleen, ihmiset eivät muutu susiksi vaan sudet ihmisiksi.

On vaikeaa olla vertaamatta animea mangaversioon, manga on niin erilainen että se pitäisi osata nähdä ja arvostella itsenäisenä kokonaisuutena. Valitettavasti loistavan animen jälkeen tätä versiota tuntuu kuvaavan vain yksi sana: paska. Anime oli Japanissa menestynyt hyvin ja muuallakin maailmalla suosittu, joten totta kai siitä piti tehdä mangaversiokin erikseen. Tässä ei olisi mitään ongelmaa jos tuote olisi oikeasti hyvä! Mutta kun ei ole.

Tää oli munkin reaktio mangaa lukiessa.
Piirtäjäksi on saatu selvästi lahjakas tyyppi, mutta joka ei oikein osaa piirtää yhtä tärkeintä elementtiä; susia. Mangan susilla on uskomattoman pitkät jalat joiden nivelet taipuvat miten sattuu. Ihmiset sen sijaan on piirretty kauniisti ja sudet ovatkin suurimman osan ajasta ihmismuodossaan, piirtäjän lievä osaamattomuus voi olla tässä syynä, mutta toisaalta myös animessa sudet viipyivät pitkiä aikoja ihmismuodossa.

Varjostus on todella kaunista tässä mangassa, mustat alueet todella näyttävät mustilta ja ääriviivat ovat kauniita, joskin välillä sama ohut ääriviiva joka puolella kaipaisi vähän vaihtelua.

Anatomia... mitä tapahtuu...
Tarinankulku tässä mangassa on erittäin tökkivää ja kaikki tuntuu tapahtuvan niin nopeasti ettei edes tajua mistä oikein olikaan kyse. Tämän täytyy olla todella sekava tarina niille jotka eivät ole animea nähneet. Mangat tuntuvat ensiksi pikakelaavan animea, kunnes päätetään luovuttaa ja keksitään lopputapahtumat omasta päästä ja missään ei tunnu olevan mitään järkeä aaaaghhhhh!!! Turhautuminen maximus!

Myönnän etten tajunnut loppua. Okei ehkä hiukan, ehkä......... ei, en tajunnut sitä. Se tuli niin yllättäen puun takaa ja ei tuntunut kunnolliselta lopulta. Odotin enemmän. Jotain elämää suurempaa kaiken sähläämisen jälkeen.

Mangassa on kyllä ihan siistejäkin hetkiä. Kuten tämä. COOL!
Ylipäänsä suurena koirien ystävänä ärsyttää tämä susien tolkuton ihannointi. Miksi juuri susilla on kyky avata portti Paratiisiin? Miksei sama kyky olisi koirillakin? Sarjassa on yksi koirasusikin, en paljasta kuka, mutta kuinka paljon suden verta pitäisi tarkalleen olla että koirasusi myös kelpaisi hommaan? Melkoista arjalaismeininkiä, etenkin kun miettii että moni koirarotu on sutta parempi joissain ominaisuuksissa (vinttikoirat nopeudessa, ajokoirat haju-aistinsa avulla, suurin osa koiraroduista älykkyydessä, molossirodut voimassa) ja jotkin koirat ovat villiintyessään muodostaneet toimivia villipopulaatioita (Australian Dingos, New Guinea Singing Dogs, Carolina Dogs, Indian Pariah Dogs, Cimarron Uruguayo.......). Mikä tekee noista villikoirista vähempiarvoisempia, vähemmän jaloja, vähemmän villejä susiin verrattuna? Pohjois-Amerikan ja Espanjan susilla musta väri on todistettavasti tullut koirilta! Etenkin Pohjois-Amerikan Eastern Timber Wolf-alalaji risteytyy useasti kojootin kanssa. Eli kuinka puhdas olisi "puhdas susi" joka pystyisi avaamaan Paratiisin?

Ehkä yli-analysoin simppeliä fantasiatarinaa.




En millään pysty suosittelemaan tätä mangaa muille paitsi animen hardkore-faneille. Ilman animen tukea tässä mangassa ei ole tarpeeksi hyvää juonenkuljetusta, tarinan selkeyttä tai edes tarpeeksi hyvää taidetta toimimaan itsenäisesti omilla jaloillaan. Mangoja on kuitenkin vain kaksi, eli jos nyt tämän haluaa hyllyynsä ei hanke tule kalliiksi.

Myös anime arvostellaan myöhemmin todennäköisesti.

TÄHDET: **




8 kommenttia:

  1. Nyt meni kyllä yli!

    VastaaPoista
  2. Siitä animesta olis kyllä kiva saada arvostelu :) t. animen ainakin-melkein-hcfanittaja

    VastaaPoista
  3. Olet varmaan unohtanut jo tämän mutta tosiaan siitä animesta olisi kiva saada arvostelu. Wolf's rain anime on nimittäin kuulunut jo vuosia suosikkeihini ja suosittelen sen katsomista ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et kai vaan ole sama anonyymi kuin tuo edellinen? Jos olet minulle tulee huono omatunto! :( Olen katsonut animen vuosia sitten ja pidän siitä kyllä, hyvinkin paljon. MUTTA ongelmana on, että anime veisi niin paljon aikaa, jonka voisin käyttää jonkin muun vähemmän tunnetun teoksen lukemiseen/katsomiseen. Wolf's Rain on niin tunnettu, etten koe tarvetta esitellä sitä.

      Poista
  4. Wolf's Rain -animesta olisi kyllä kiva saada arvostelu. Ei se liian tunnettu teos mielestäni ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä katsonut animen ja pidän siitä. Pitäisi ottaa uusintakatselu urakaksi.

      Poista