lauantai 28. joulukuuta 2013

Adam and DogNIMI: Adam and Dog
VUOSI: 2011
OHJAAJA: Minkyu Lee

Adam and Dog on jälleen yksi visio Vanhan Testamentin kertomuksesta, nyt koiran silmin kerrottuna. Koira asustaa rauhallisessa Eedenin puutarhassa ja tapaa siellä Aatamin, ensimmäisen ihmisen. Koira on aluksi epäluuloinen ihmistä kohtaan, mutta Aatami voittaa sen luottamuksen ruuan ja leikin avulla. Heistä tulee erottamattomat.

Eräänä päivänä kuitenkin Eeva luodaan Eedeniin ja tämän nähdessään Aatami päättää hankkiutua koirasta eroon, hän haluaa omistautua kokonaan Eevalle. Aatami heittää koiran kepin todella kauas ja koiran noutaessa sitä he katoavat kahdestaan jonnekin metsään.
Koira vaeltelee yksin ja yöllä törmää leopardiin jolla on kani suussaan, ensimmäinen merkki siitä että Eeden ei ole enää turvallinen paratiisi kaikille. Löytäessään pariskunnan katsoja huomaa heidän pitävän ensimmäistä kertaa vaatteita. Vanhassa Testamentissa käärme houkuttelee Eevan syömään kielletyn hedelmän ja Eeva taas Aatamin maistamaan sitä. Hedelmä antoi heille häpeän alastomuuttaan kohtaan ja ilmeisesti jotain muutakin negatiivista laajentunutta tajuntaa joka suututti Jumalan ja tämän takia pariskunta karkotettiin Eedenistä. Vaatteista viis, koira järkyttyy enemmän entisen isäntänsä hirveää ilmettä ja lähtee karkuun. He ovat nyt SYNTISIÄ.

Aatami ja Eeva ovat karkoitettuja paratiisista ja kaikkien eläinten pelkäämiä, mutta lopussa koiran suuri uskollisuus kuitenkin voittaa ja hän seuraa paria karulle aavikollekin.


Adam and Dog on vain noin 15-minuuttinen teos, mutta siinä on rauhallinen ja kiireetön tempo. Kohtaukset ovat unenomaisia ja viivytteleviä. Hahmojen designit ovat yksinkertaisia mutta tehokkaita ja animaattorin ymmärrys hahmojensa anatomiasta ja tavoista liikehtiä on aivan mahtavaa katsottavaa. Animaation koira käyttäytyy kuin koira, lintu kuin lintu jne. Yhtään hutiloitua hetkeä ei tässä ole. Taustat ovat myös henkeäsalpaavia. Tätä voisi kuvitella suurenkin studion tuotannoksi.

Elokuvan pituuden takia tarina olisi voinut kärsiä, mutta tässä se on harkitusti avattu katsojalle pala kerrallaan ja jättää tilaa omille tulkinnoille. Eikä elokuvassa ole edes dialogia! Ainut miinuspuoli on että halusin lisää. Suosittelen.

TÄHDET: ****


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti