torstai 26. joulukuuta 2013

The Plague Dogs



NIMI: The Plague Dogs (kirja julkaistu Suomessa nimellä Ruttokoirat)
VUOSI: 1982
OHJAAJA: Martin Rosen

Plague Dogs perustuu Richard Adamsin kirjaan. Adams tunnetaan parhaiten novellistaan Ruohometsän kansa (Watership Down), joka on julkaistu Suomessa ja saanut kestosuosion täällä sekä novellina että animaationa. Siitä huolimatta että samat tekijät (animaatiosta vastaa sama studio) ovat Plague Dogsin ja Ruohometsän kansan takana Plague Dogs on täällä julkaistu vain kirjana, eikä tietääkseni ole animaationa koskaan edes näytetty suomalaisessa televisiossa. Elokuvan voi ostaa DVD:llä ulkomailta, mutta se on harvinainen. Onneksi ainakin tällä hetkellä leffa on ladattu Youtubeen.

Tarina keskittyy sekarotuisen labradorinnoutaja Rowfin ja kettuterrieri Snitterin pakoon laboratoriosta missä heitä pidettiin koe-eläiminä. Koirat yrittävät selviytyä parhaansa mukaan Brittein nummilla samalla kun tiedemiehet yrittävät saada heidät kiinni. Myös tavallinen kansa, media ja lopulta armeija kiinnostuu koirista niiden tappaessa lampaita ja huhujen tarttuvasta rutosta levitessä. Koirien elämä on pelkkää lohdutonta pakomatkaa ja elokuvaa katsoessa katsojan valtaa tunne ettei tämä voi mitenkään päättyä onnellisesti.



Elokuva näyttää koe-eläinten kärsimyksiä kursailematta ja vähemmästäkin tulee pala kurkkuun.
Heti alkutekstien aikana katsoja vavahtuu epämääräiseen korahteluun ja inhottavaan veden ääneen, painostava ja lohduton tunne kestää koko elokuvan ajan joten se ei sovi herkkähermoisille eikä liian pienille lapsille. Valoisia hetkiä elokuvassa on hyvin, hyvin vähän, niistäkin suurin osa kohtauksia joissa koirat näkevät unta.

Yllättäviä väkivallan purkauksiakin löytyy (ihan niinkuin Ruohometsän kansassakin) jotka oikeasti shokeeraavat ja yllättävät katsojan housut kintuissa, varsinkin yksi erittäin verinen kohtaus tulee niin puun takaa ettei sitä voi mitenkään odottaa. Joitakin DVD-julkaisuja on sensuroitu. Vähän väliä "kertojana" toimii jonkun tiedemiehen arkinen ääni joka selittää tiedemiesten puolen tarinasta, tämä on erittäin toimiva ratkaisu sitoa koirien ja ihmisten näkökulma samoista tapahtumista yhteen.


Päähenkilöiden hahmot ovat hyvin toteutettuja, he eivät ole sarjakuvamaisia karikatyyrejä vaan realistisia, selkeästi omia persoonalisuuksiaan ilman liioiteltuja piirteitä. Rowf on koirista passiivisempi ja hiljaisempi, jatkuva tiedemiesten järjestämä hukuttaminen ja elvyttäminen on tehnyt koirasta aloitekyvyttömän ja hän epäilee jokaista Snitterin suunnitelmaa. Tästä huolimatta hän ei pysty vastustamaankaan Snitterin ideoita. Snitter on kaksikon toimeenpanija, hän on selvästi optimistisempi ja vähemmän varuillaan kuin Rowf, mutta saa outoja kohtauksia elokuvan aikana johtuen ihmisten tekemistä kokeista hänen aivoillaan. Koirien puhe on myös harkitusti kirjoitettua, he ovat älykkäitä mutteivät liian älykkäitä.

Animaatio on tyyliltään samanlaista kuin Ruohometsän kansassa, hahmot ovat realistisen näköisiä ja niiden liikkeet ovat myös realistisia. Animointi taas on kansainvälisellä tasolla pienellä budjetilla tehtyä ja elokuvan ikä paistaa selkeästi läpi. Tämä ei minua ainakaan ole haitannut, vaan rosoinen kuva käy käsi kädessä rosoisen tarinan kanssa.


Miinuspuolena pitäisin sitä että elokuva on hyvin hidastempoinen. Myös äänenlaatu on iän myötä huonontunut ja välillä on vaikea saada puheesta selvää, eikä ollenkaan auta että esimerkiksi Tod-ketulla sekä paimenkoirilla on vahvat aksentit. Mikäli onnistut hommaamaan elokuvan DVD:llä kannattaa ottaa kuuroille tarkoitetut englantilaistekstitykset käyttöön avuksi.

Plague Dogs on upea elokuva joka varmasti saa katsojan ajattelemaan. Se on hyvin ahdistava ja lohduton kokemus, mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen. Tälläisiä animaatioita on harvassa ja on sääli että Plague Dogs on jäänyt vähälle huomiolle.

TÄHDET: *****

6 kommenttia:

  1. Sain vihdoinkin aikaan katsoa tuon leffan, ja tykkäsin vaikka olikin tosiaan melkoinen, kuten kirjoitit. Löysin Youtubesta enkuksi tekstitetyn version, luulisin sen olevan juurikin tuo kuuroille tarkoitettu versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostuin tästä leffasta. En vaan löydä mistään tekstitettyä versiota, edes youtubesta. :( Olisiko linkkiä kellään?

      Poista
    2. Kannattaa katsoa. Ehkä Jallella on linkki?

      Poista
    3. voi Rakastan tätä ja Ruohometsän kansaa.multa löytyy Ruohometsän kansa VHS ja DVD hyllystä sekä se lasten vähän höpsö TV-sarjakin siitä.kirjakin löytyy.lempihahmoni RK:sta ovat PÄHKINÄ,ISOPÄÄ,VOIKUKKA,RAUTATAMMI JA EL-AHRAIRAH.Ruttokoirista taas se TOD(vai miten nyt kirjoitetaankaan?)TOD on se kettu.mutta parempi on Ruohometsän kansa<3

      Poista
  2. Oi rakastan tätä elokuvaa <3

    VastaaPoista
  3. Tuli joskus katsottua nämäkin. Olen miettinyt mahdollista uusintakatsomista.

    VastaaPoista