lauantai 21. joulukuuta 2013

Kaikenkarvainen Charlie


NIMI: Kaikenkarvainen Charlie (All Dogs Go To Heaven)
VUOSI: 1898
OHJAAJA: Don Bluth

Arvosteltu suomiversion perusteella, alkuperäinen versio myös nähty aikoinaan.

Kaikenkarvainen Charlie kertoo sekarotuisesta Charliesta joka on sekaantunut koirien alamaailman bisneksiin, tämä kostautuu hänelle lähes heti elokuvan alussa kun Charlien yhteistyökumppani päättää lynkata hänet pois päiviltä. Elokuva tappaa päähenkilönsä heti alkukättelyssä, sitä ennen näyttäen Charlien "vankilapaon" ja kuinka koirat iloisesti uhkapelaavat ja ryyppäävät mielin määrin. Käy selväksi ettei tämä ole ihan perinteinen lasten elokuva, mutta eihän se olekaan mikään yllätys mikäli tuntee Don Bluthin muuta tuotantoa.

Rekut lyömässä vetoa rottien juoksukisoissa
Charlie hönöissä.
Siitä huolimatta että Charlie oli entisessä elämässään alhainen huijari hän päätyy koirien Taivaaseen. Pinkki enkelikoira valistaa häntä kuinka kaikki koirat ovat synnittömiä automaattisesti, koska ovat, no, koiria. Vanhana ketkuna Charlieta ei kuitenkaan kiinnosta jäädä taivaaseen leijailemaan. Elämässä kuuluisi olla vaaraa ja yllätyksiä, eikä pelkkää lässynlääjeesustelua pilvien keskellä.
Charlie huijaa itsensä takaisin elävien kirjoihin varastamalla elämänkellonsa. Mikäli kello kuitenkin pysähtyisi Charlie kuolisi jälleen ja päätyisi suoraan Helvettiin.


Tästä eteenpäin en halua enää kertoa juonesta (sen voi kuitenkin lukea esim. Wikipediasta jos on pakko spoilata itseään), ensimmäisellä katselukerralla tämä on varmasti erittäin yllätyksellinen ja epätavallinen kokemus nähdä. "Valitettavasti" olen omistanut tämän leffan aivan pienestä pitäen, mikä on turruttanut käsitykseni siitä kuinka ainutlaatuinen tapaus tämä tarina onkaan. Vasta nyt vanhemmalla iällä olen tajunnut ettei vastaavanlaisia tarinoita lasten animaatioissa juuri ole, ja etenkin koira-aihe tekee tästä minulle vielä herkullisemman.

Tarinassa on paljon moraalisia kysymyksiä ja oivalluksia, mutta niitä ei tuputeta katsojalle.
Hahmona Charlie on virkistävän persoonallinen ja hänen henkinen kasvunsa vastuullisemmaksi ja rehellisemmäksi koiraksi on uskottavalla tavalla toteutettu. Mitään yli-imelää kliseilyä "pahiksesta hyvikseksi" ei ole luvassa, onneksi. Charlie säilyttää oman ilkikurisen luonteensa lopputeksteihin asti, eikä hänelle käy kuin esimerkiksi Simballe joka oli Leijonakuninkaan alussa temppuileva pentu (aaah niin ihana!) mutta aikuisena melkoinen jeesusteleva nössykkä.

Charlie näkee unta Helvetistä.

Valitettavasti leffan kuvanlaatu on DVD:llä hyvin rakeista ja värit haaleita (omia screenshottejani olen koettanut saada selkeämmiksi ja värikylläisemmiksi). Tämä on hyvin harmillista koska itse animaation taso on loistavaa, koirat ovat hyvin ilmeikkäitä ja sulavaliikkeisiä. Myös ihmiset on toteutettu luontevasti, mikä eläin-aiheisissa animaatioissa voi jäädä vähemmälle huomiolle.

Suomidubbauksessa kerrankin ei tarvitse hävetä! Pidän suomidubista itse asiassa enemmän kuin alkuperäisistä äänistä. Vesa-Matti Loirin ääni ja koko olemus sopii Charlielle kuin nakutettu, mikä ei ole ihme, Loirin moni rooli on ollut samalla tavalla veijarimainen ja ilkikurinen. Myös muiden koirien äänivalinnat sopivat oikein hyvin.
Elokuvassa on myös laulu-osuuksia, ne eivät mitenkään häikäise laadullaan mutta eivät häiritsekään katselukokemusta tai juonen kulkua. Ilmankin olisi varmaan pärjätty.

Elokuvalle on tehty vähemmän laadukkaita jatko-osia jotka saatan arvostella tulevaisuudessa. Kaikenkarvainen Charlie 2:sta ei ole julkaistu DVD:llä Suomessa, mutta jostain syystä kolmas Kaikenkarvaisten Koirien Joulu (kyllä, jo nimestä tietää rahastuksen maun olleen syy kolmannen osan tekemiseen) on julkaistu.

TÄHDET: ****



4 kommenttia:

  1. Hoo! Tämä on kyllä kans yksi ehdoton lapsuuden suosikkielokuvani. Mulla oli tää VHS:llä pienenä ja en löydä sitten dvd-versiota mistään X_X Tämän elokuvan kun saisi dvd-kokoelmiin joku päivä, niin olisin todella iloinen >:3

    Pienenä sitä ei tajunnutkaan, miten omalla tavallaan "raaka" tämä on tai, että tämä ei ole lasten elokuva sieltä perinteisimmästä päästä. Tässähän tosiaan koirien maailmaan sekoitettiin aikalailla ihmisten bisnesmäistä ja kieroa maailmaa. Ja muistan, miten pienenä pelkäsin kohtausta, missä Charlie näki unta tuosta helvetistä/pahasta paikasta. Näin siitä itsekin painajaisia pariin otteeseen xD

    Mutta silti tämä elokuva pysyy minusta koko ajan jännittävältä ja mielenkiintoiselta. Yhdessäkään vaiheessa ei tule tylsää kohtaa ja suomidubit ovat tässä todella onnistunut. Loiri on vain yksi ja ainoa Charlie minun mielestäni. Hänen äänensä vain sopi tälle saksanpaimenkoiralle.

    VastaaPoista
  2. Saako tätä suomeksi dvd:lle? En ole itse löytänyt mistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saa, en tosin muista mistä omani on. Kakkonen ei ole julkaistu DVD:llä, mutta sitten taas kolmonen on

      Poista
  3. pidin tästä elokuvasta pienenä ja pidän vieläkin. sattuu myös tänä päivänäkin löytymään vhs kasettina :D

    VastaaPoista