lauantai 12. huhtikuuta 2014

Tähdenlento


NIMI: Tähdenlento
VUOSI: 2013 -
TEKIJÄT: Suomen Hopeanuoli-fanit ry, useita tekijöitä

Tähdenlento on Suomen Hopeanuoli-fanit RY:n vuosittainen jäsenlehti, lehteä on tähän mennessä ilmestynyt kaksi numeroa. Kummassakin lehdessä on noin 40 värisivua ja lehden voi ostaa yhdistyksen kotisivuilta tai coneista vaikkei olisikaan jäsen. Lehdissä on Gingaan enemmän ja vähemmän liittyviä artikkeleita, sarjakuvia, nuorimmille puuhatehtäviä ja niissä myös kerrotaan yhdistyksen toiminnasta.

Arvostelua varten on luettu kummatkin ilmestyneet numerot ja skanneja on otettu kummastakin lehdestä.Ensimmäinen numero on melko karu, kuten varmasti voisi olettaakin. Lehti sisältää paljon artikkeleita itse yhdistykseen liittyen; puheenjohtajan puheen, yhdistyksen esittelyn, liittymisohjeet, syntytarinan, säännöt ja henkilökunnan esittelyn. Näitä en jaksanut kokonaan lukea, sillä heti alkoi aihe puuduttamaan. Nämä tylsemmät mutta kenties pakolliset aiheet olisi voinut jakaa tasaisemmin useampaan lehteen.

Kuvitus tässä ensimmäisessä lehdessä on myös seuraavaa lehteä selkeästi karumpaa, joillakin sivuilla ei ole kuin tekstiä ja vähän väriä taustalla. Monet kuvista ovat vain tietokoneella käsiteltyjä siluetteja tai vektorisointeja animekuvista. Onneksi mukana on myös jonkin verran fanitaidetta koristamassa sivuja, mutta layout on silti melko karua.

Muita artikkeleja lehdessä ovat Äffän kirjoittama "Hopeanuoli kasvattaa sisua"-artikkeli, josta pidin paljon. Lehden Antti Kalevan kirjoittamassa hahmoesittelyssä on tietenkin Gin, mutta tästä esittelystä en juuri piitannut sillä se vain listasi alusta loppuun hahmon teot sarjan aikana. Uusille faneille tämä on järjetöntä spoilerointia, ja vanhat fanit kyllä muistavat mitä tapahtui, milloin ja miksi. Jonna Järvimäen "Sudet Gingassa"-artikkelissa sentään on osattu laittaa spoilerivaroitus ja tämä artikkeli oli lyhyydestään huolimatta minulle mielenkiintoinen. Susi-osaa on käyty läpi jo miljoona kertaa, mutta silti se tuntuu yhä mystiseltä ja tuntemattomalta alueelta Gingassa. Kenties siksi etten tajunnut siitä mitään vaikka luinkin sen. Kaksi muuta artikkelia ovat vielä kattava Weed-pehmolelujen esittely sekä Hachiko-koiran tarina joka muuten on ihan hyvä, mutta itseäni häiritsi tavattomasti kuinka artikkeli oli kirjoitettu muista artikkeleista poiketen preesensissä.Toinen numero, eli tämän vuoden numero on selkeä parannus ensimmäiseen. Kannessa ei harmi vain ole fanitaidetta, vaan melko tökerösti tietokoneella muokattu animekuva. Sisältö kuitenkin puhuu puolestaan. Yhdistykseen liittyviä artikkeleita on tällä kertaa mukana onneksi vain kaksi, sivujen layoutit ovat paremmin toteutettuja ja sivuille ei jää tyhjää tilaa yhtä paljon kuin edellisessä lehdessä.

Artikkelit ovat kiinnostavia tässä lehdessä. Varauduin silmienpyöritykseen akita-rotua esittelevässä artikkelissa, mutta teksti olikin onneksi realistisesti kirjoitettua ja kerrankin kirjoittaja (tässä tapauksessa Yura) on osannut eritellä akitan ja amerikanakitan toisistaan. Artikkeliin on myös saatu haastateltua kahta omistajaa, mistä ehdottomasti lehti saa lisäpisteitä. Oheistuote-esittelyssä tutustutaan Weed-avaimenperiin (ei pelkästään DVD-boksin mukana tulleeseen), joista itse en ole löytänyt paljoa tietoa ja nähnyt vain muutaman kuvan. Myös artikkeli Ginga-bloggaamisesta ja Balton oikean elämän tarinasta saavat plussaa.Toisessa numerossa on myös hieno Isiksen juliste, sekä ensimmäiset 4 sivua Kun en enää ole täällä-sarjakuvaa, joka on vähän aikaa sitten arvosteltu blogissa. Tämän sarjakuvan suhteen minulla ei ole mitään mutinoita, se sopii varsin hyvin jäsenlehteen ja vaikkei se olekaan lehdessä kokonaisena se on lopetettu ihan hyvään ja luonnolliselta tuntuvaan cliffhangeriin.

Mutta sitten mukana onkin se sarjakuva mitä jo pelkäsin odottaa, kun sitä oli niin reteästi jo mainostettukin yhdistyksen FB-sivuilla. Nimittäin Äffän kuuluisa Pinkkinuoli. En ole koskaan pitänyt tästä sarjasta, vaikka voin jollain tapaa ymmärtää että nuorimmat fanit saattavat saada kiksejä lapsellisesta sarjasta jonka huumori perustuu lähinnä yhteen vitsiin jota toistetaan uudelleen ja uudelleen. Hah hah Hopeanuoli onkin pinkki! Hah hah nyt se on vihreä! Hah sen nimikin on Räkänuoli tai Noidannuoli! Äffä aloitti sarjan hyvin nuorena ja ymmärtäisin jos tämä olisi jäänyt nuoruuden yksittäiseksi parodiaksi. Mutta sarja jatkui vuosia ja sivuja kerääntyi parisataa. Kun tekijältä ilmeisesti loppuivat värit kesken mukaan tuli ties mitä muiden sarjojen hahmoja muutettuina Hopeanuoli-hahmoiksi. Huumori sarjassa on naiivia, enkä odottaisi sellaista tekijältä joka on tietääkseni vuoden pari minua vanhempi. Tähdenlento-lehdessä alkava Pinkkinuoli on alkuperäisen sarjan re-make ja kuvitus on onneksi asteen huolitellumpaa kuin alkuperäisessä. Mikäli Äffä toteuttaa sarjan paremmalla huumorilla eikä tuo mukaan ties mitä Räkänuolia sarja saattaakin kuitenkin toimia lehdessä. Lehden ilmestymistahti on hidas, joten hänellä on aikaa tehdä huolitellumpia ruutuja ja miettiä kunnolla mitä seuraavaksi tapahtuu.

             

Jostain syystä kakkosnumerossa sisällysluettolosta puuttuu useampi sivu. Julistekisaa, sanalaatikkokisaa, horoskooppia eikä kumpaakaan sarjakuvaa ole merkitty sisällysluetteloon.

Yleisvaikutelma lehdistä on hyvä. Ensimmäiseen lehteen verrattuna toinen lehti on selkeästi parempi ja varmasti tulevat numerot vain parantuvat ajan mittaan kun tekijät pääsevät kunnolla jutusta jyvälle. Suosittelisin vähentämään muokattujen animekuvien käyttöä ja käyttämään fanitaidetta sekä muokkaamattomia (/mahdollisimman vähän muokattuja) manga- ja animekuvia niin paljon kuin mahdollista. Fanien tekemien julisteiden, sarjakuvien ja yksittäisten kuvitusten ottaminen mukaan on loistava tapa tukea suomalaisia taiteilijoita ja taitelijoiden alkuja. Myös kilpailujen järjestäminen on ihan hyvä tapa pitää yhdistyksen jäsenet aktiivisina, kilpailuja toisessa numerossa oli peräti kaksi.

Vaikka itse en ehkä jatka jäsenyyttäni yhdistyksessä uskon tulevani ostamaan jäsenlehtiä jatkossakin. Pidin lehdistä siitä huolimatta että löysin niistä paljon kritisoitavaa. Lehtien sisältö on yllättävän monipuolista vaikka aihe rajoittuukin vain yhteen sarjaan.

TÄHDET: ***

14 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta. Oli hyvä saada mielipiteitä jäsenlehdestä, kun sen mahdollista hankintaa tulee muutenkin mietittyä. Lehti näyttää ainakin kokonaisuudessaan hyvältä juttuineen ja kuvineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että pidit. Mietin kauan ottaisinko lehdistä valokuvia jättäen tekstit vähän epäselviksi, mutta sitten ajattelin ottaa ronskisti kunnon skannit yksittäisistä sivuista. En usko tämän vaikuttavan lehden myyntiin vaikka muutaman sivun voikin lukea tästä.

   Poista
 2. Toisen numeron kannessa häiritsee monen muun asian lisäksi myös se, että yhtä aikaa ei koskaan tulisi käyttää kolmea eri fonttia enempää, mutta tässä kannessa joka teksti on eri fontilla! Vähän parempia/uskottavampia graafisia suunnittelijoita yhdistys voisi yrittää saada joukkoonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä eri mieltä tuosta fonttisäännöstä, mutta kansi on kuitenkin ruma. Mielestäni näihin kansiin ei edes kannata laittaa tekstejä päälle.

   Poista
 3. ^ Kansissa voi käyttää useita fontteja. Katso vaikka minkä tahansa Annan tai Cosmopolitanin kantta. On siinä kanssa ääliö, kun ei tuollaista tiedä... :`D Kannattaa ensin perehtyä asioihin, ennen kuin alkaa arvostella muita... ;)

  Minusta jäsenlehdet ovat hienoja. Kivaa että tälläisiä viitsitään tehdä Hopeanuoli-fanien iloksi. :3 Osoittaa juuri miten elinvoimainen tämä fandom on.

  Sarjakuvat ovat kai makuasia, mutta minusta ainakin Pinkkinuoli on ihan hauska sarja, mitä sitä vuosia sitten seurasin. Ei kaiken tarvitse aina olla niin vakavaa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä hauku toisia ääliöliksi, kiitos. Kuten sanoin Pinkkinuoli voisi toimia yksittäisenä sketsinä ja jäädä siihen, mutta samaa vitsiä venytetään liian pitkään. Pidän Isiksen parodioista, niissä huumoria saadaan vaihtelevista asioista, ei vain siitä että hahmo on nyt pinkki.

   Poista
  2. Isiskin toistaa samaa "hähää se kuoli humoristisesti" -kaavaansa bumbleissa. Plus "olemme aikuisia, mutta käyttäydymme kuin teinit" -kaava tuntuu olevan hänelle erityisen mieluisa, mikä vain ärsytti Invasionissa.
   Anyway, pidän molempien humoristisista töistä, niin Isiksen kuin Äffän, vaikkei kaikki hauskoiksi tarkoitetut asiat/kohtaukset ei iske.

   Poista
  3. Tämä meni aluksi spämmeihin jostain syystä.
   Tuota ylireagoivaa teinimäistä käyttäytymistä on myös Wurrissa (joka tosin ei ole komediasarja), joka muuten on varsin hyvä sarjakuva joten onneksi muu sisältö korvaa realisten reaktioiden puutteen. Isiksen Bumpleja en ikinä jaksanut lukea.

   Poista
 4. Miusta hyvä saada tällaista suorempaakin palautetta jäsenlehdestä, se varmasti auttaa kehittämään lehteä kokonaisuutena tulevaisuudessa. :)

  Itse muuten hihittelin tuolle Pinkkinuoli-osuudelle, onhan tuo varmasti tottakin, sarja ei todellakaan ole mitään kypsän aikuismaista settiä - onhan tämä sen tätä nykyä 25vee tekijäkin (allekirjoittanut) henkisesti aika kakara, etenkin huumorintajultaan. ;D Mainostelin tätä juttua Pinkkiksen facebook-sivullakin ja otin siinä parilla sanalla kantaa Naran nasevaan, mutta minusta kuitenkin ihan asialliseen kritiikkiin:

  "Kirjoitus tuo vähän kriittisempää näkökulmaa sarjakuvaan, mikä ei toki ole mitenkään paha asia. Asioita laitettu korvan taakse. Täytyy kyllä sanoa, ettei Räkänuolta tulla missään nimessä jättämään pois, onhan se (omasta mielestäni, lol) yksi sarjan kiehtovimpia hahmoja, hyvikseksi muuttunut vakoojaksi epäilty pahis, ja lisäksi yksi sarjan kovimpia taistelijoita. ;)

  (Pelkään myös pahoin, ettei huumorintajuni ole vielä näin 25 vuoden iässäkään kauheasti kehittynyt tasolta "hih hih, se sano kakka", paitsi ehkä härömpään suuntaan.. ;D )"

  Tiedän kyllä, ettei Pinkkis ole mikään supertäydellinen ja minusta vain mukava saada siitä vähän kommenttia ja uutta näkökulmaa. Otan tuon haasteena, että saan ne sarjan muutkin vitsit remakessa paremmin esiin + yritän kehitellä ihan uutta settiä sitä tehdessä. Ja pitäähän tuokin paikkansa, että tässä on ikuisuus aikaa pohtia juonenkäänteitä kaikessa rauhassa ja panostaa selkeämpään toteutukseen. Tiettyä tarkoituksellista kökköyttä tulen kuitenkin Pinkkinuolen remakeen sisällyttämään, ettei sarjan alkuperäinen sielu kuole ja sen teosta tule mitään ylivakavaa suorittamista. Oma näkemykseni on, että suorittamalla tehtyihin sarjakuviin ja muihin luoviin teoksiin tulee herkästi sellaista tahatonta jähmeyttä, mikä välittyy myös lukijalle/katsojalle.

  Toki kaikki ei muutenkaan aina miellytä kaikkia, toiset tykkäävät viimeistellyistä, toiset rennommalla kädellä tehdyistä teoksista ja parhaalla tavalla Tähdenlento mielestäni palvelee tarkoitustaan, jos siinä on "jokaiselle jotakin". :D


  Muuhun lehden sisältöön: Itsekin tykkäisin siitä, että lehdessä olisi enemmän fanitaidetta. Toki kakkosnumeron graafiset muokkaukset virallisista GNG-mallikuvista yllättivät minut positiivisesti, mutta toivon totisesti, että entistä useampi piirtäjä innostuisi lähettämään kuviaan fanilehdessä käytettäväksi. Olen tätä mahdollisuutta aika ajoin yrittänyt mainostaakin, mutta pitää näköjään koittaa yhdistyksen panostaa siihen entisestään, kun on ilmeisesti jäänyt monilta huomaamatta. :)

  Tuota "nuorimmille puuhatehtäviä" -kohtaa jäin miettimään, että olisi mainiota saada ideoita siitä, millaista kevyempää sisältöä artikkelien lisäksi voisi tarjota varttuneemmille faneille. (Höm, itselleni tällaisena varttuneena kakarana vaikea pähkinä mietittäväksi, kun itse suurinpiirtein olisin innoissani värittänyt Kai-veljekset omasta kappaleestani, jossen olisi pelännyt sen tulevan läpi Pinkkinuoli-sivuihin. XD )

  Täytyy nyt lopuksi kiittää Naraa ja muita Ginga-blogisteja ry:n lehden arvioinnista blogeissa! Se paitsi tuo lehdelle näkyvyyttä - puolueetonta sellaista - myös antaa arvokasta palautetta, joka auttaa lehden kehittämisessä jatkossa. (Olen linkkaillut näitä lehden suunnitteluosioon foorumin aktiivipuolelle niin voidaan pistää vinkkejä korvan taa tulevia numeroita ajatellen! :) )

  Ps. Muutkin lehden tilanneet voivat halutessaan laittaa palautetta lehdestä esim. minulle sähköpostiin (affaokami(AT)hotmail.com) niin voin heittää sitä edelleen foorumillemme palautekeskusteluun ja voidaan huomioida näitä mielipiteitä ja esiin nousseita ajatuksia tulevia Tähdenlentoja tehtäessä. Niin risut kuin ruusutkin ovat tervetulleita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hienosta vastauksesta. Olen blogissani ehkä turhan ankara, mutta ainakin olen rehellinen ja seison sanojeni takana ilman anonyymiyden suojaa (köh köh). Tarkoitukseni ei ole koskaan lytätä ketään tekijää.

   Jos kuvituksesta on pulaa miksei yhdistys lähetä piirtäjille yksityisviestejä kysyen lupaa käyttää jotain kuvaa seuraavassa numerossa? Harva ilmeisesti jaksaa itse lähetellä yhdistykselle kuvia, joten jos kuvat eivät tule yhdistyksen luo miksei yhdistys mene kuvien luo?

   Poista
  2. Olet ihan oikeassa, että tuotakin voisi harrastaa. Tosin, kuvat pitäisi esim. resoluutiota ajatellen tehdä lehteen, netissä 72 dpi resoluution kuvat näyttävät hyviltä, painotuotteisiin resoluution pitäisi olla 300 dpi. Lisäksi olisi hyvä saada lehteen tuoretta materiaalia, joka ei jo ole kaikkialla netissä nähtävissä. Voi myös olla, että tuo on ajan puutetta, meitä aktiivisia aktiiveja on kuitenkin yhdistystä pyörittämässä vain kourallinen ja monesti kaikki hommat lankeavat samojen ihmisten harteille. Toki voisi aktiivisemmin etsiä piirtäjiä ja laittaa heille viestiä, haluaisiko tehdä lehteen kuvitusta.

   Anonyymiydestäkin olen samaa mieltä. En jaksa ottaa kauhean vakavasti kommentteja, joiden kirjoittaja ei seiso sanojensa takana. Ja ehkä muutenkin ottanut menneistä vuosista vähän opiksi ja oppinut suhtautumaan asioihin rennommin. Suosittelen lämpimästi tämän asian työstämistä muillekin, kaikkea ei aina tarvitse ottaa niin haudanvakavasti. :)

   Poista
 5. Itsekin tilasin molemmat Tähdenlennot pari päivää sitten ja olen samaa mieltä, että ekan numeron yhdistysesittelyt oli aika puuduttavaa luettavaa. Tokassa numerossa jäi ihmetyttämän, että miksi molemmat sarjikset jatkuu vasta ensi numerossa, jos seuraava lehti ilmestyy taas vasta vuoden päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antun sarjiksen kanssa vähän itseäkin ihmetytti, kun se sarjakuva on niin lyhyt että olisi yhtä hyvin voinut laittaa kokonaan kakkosnumeroon. Pinkkinuoli taas on sarjakuva joka jatkuu ilmeisesti joka numerossa ja sitä tehdään sitä mukaa. Varmaankin yhdistys pelasi varman päälle ja jakoi Antun sarjakuvan osiin jotta ensi numerossa olisi myös varmasti jotain materiaalia.

   Poista
 6. Oho, ai tuollaanenkin lehti on olemassa köhköh. Itselläni pisti silmään tosiaan lehden kansi, näytti suurimmalta osalta juuri siltä kuin tekstit olisi lyöty suoraan painttilla, ja lehden kansikuvituskin oli mielestäni jo hyvä, ilman että Akamea ja tovereita sinne on tungettu. Toki kauneus on katsojan silmässä ja paljon riippuu henkilöstä mikä on liikaa ja mikä liian valjua. Lehden ilmettä voisi miettiä uudemman kerran :U. Olen Kyllä Naran kanssa samoilla linjoilla tuossa kuvien käytössä, lisää fanitaidetta ja ehkä jopa oma kuvittaja lehdelle. Kenties maskottikin?

  VastaaPoista