keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Suomalainen Artists Beware?

Livejournalin puolella on jo useamman vuoden toiminut taideyhteisö Artists Beware. Yhteisö on raporttikeskus, jonne ilmoitetaan huonoista kokemuksista taidevaihtokauppien (art trade) tai tilaustöiden (commission) parissa. Esimerkiksi, jos olet sopinut artisti X:n kanssa tilaustyöstä, eikä hän ikinä sitä tehnyt loppuun tai laatu oli selkeästi haluttua huonompaa voit ilmoittaa asiasta Artists Bewareen. Pieleen menneitä tradeja voi halutessaan ilmoittaa tuonne, samoin artisteja, jotka rikkovat kopiointilakeja esimerkiksi tracettamalla. Myös artistit voivat ilmiantaa huonotapaisia tilaajia. Itse kiistelty työ voi olla mikä tahansa maalauksesta fursuittiin tai patsaaseen, eikä tapahtumapaikalla tai fandomilla ole merkitystä.

Jotta raportti voidaan julkaista tarvitaan kaikista väittämistä kuitenkin jokin todiste, maksuista kuitti, päivämäärät ja tilaajan ja artistin keskusteluista kuvankaappauksia. AB ei ole paikka mustamaalausta varten, vaan tarkoitus on saada oikeutta väärin kohdellulle osapuolelle, tai vähintään varoittaa muita ihmisiä. Raportteja EI saa poistaa, mutta jos osapuolet sopivat asian keskenään raportti merkitään ratkaistuksi. AB:n käyttäjät saavat kommentoida raporttia miten haluavat, mutta eivät saa AB:n ulkopuolella mustamaalata artistia, lähetellä hänelle ilkeitä viestejä tai edes linkkiä raporttiin. AB:ta ei ole suunniteltu draamaluolaksi ja ainoastaan moderaattoreilla ja raportin kirjoittajalla on AB:n ulkopuolella oikeus ottaa yhteyttä artistiin, joka on raportin aiheena. Tämä sen vuoksi, että Livejournal voisi sulkea AB:n mikäli ryhmä koettaisiin liian häiriköiväksi. Tähän mennessä ryhmä on näkemäni mukaan toiminut erittäin hyvin, raportin kirjoittaminen nettiin monesti saa rattaat liikkeelle ja asia saadaan sovittua. Jos syytetty artisti saa asian sovittua nopeasti ja asiallisesti hänen maineensa saattaa jopa parantuakin.

Tilaan itse paljon tilaustöitä ja suurin osa on yhä suomalaisilta artisteilta. Suureksi osaksi kokemukseni ovat olleet hyviä, mutta vuosien mittaan mukaan on mahtunut pari huonoa kokemusta, joista osa ei ole vieläkään ratkaistu. En ole viitsinyt tehdä raporttia Artists Bewareen, koska sivu on englanninkielinen ja kaikki keskusteluni artistien kanssa olisivat suomeksi. Kenties sivun vierailijoista vain muutama osaisi kieltä. Toki voisin suomentaa kuvankaappaukset, mutta eikö olisi helpompaa jos AB:sta olisi olemassa versio suomalaisille? Olisiko ihmisillä käyttöä sille? Onko sinua kusetettu taiteen saralla? Ketkä ylläpitäisivät ja moderoisivat tätä ryhmää? Heidän pitäisi olla henkisesti kypsiä, ymmärtää kopiointilakeja, käyttäytyä asiallisesti ja heidän omat taidehistoriansa luonnollisesti tahrattomia. Itse kieltäydyn ylläpitäjän kunniasta, koska lusikkani on jo valmiiksi niin monessa sopassa blogien, FB-ryhmien, yrityksen ja muutenkin elämän kanssa. Voisin olla yksi moderaattoreista, mutta koko ryhmästä en pystyisi ottamaan vastuuta.

3 kommenttia:

 1. Kieltämättä on joskus tullut toivottua, että suomalaisistakin taiteilijoista olisi saatavilla jonkinlaista tietoa siitä, kuinka tunnollisesti he tilaustöitä tekevät. Olen päättänyt, etten tilaa enää keneltäkään, jonka hyvästä työmoraalista ei ole näyttöä. Ne kerrat, kun olen tilannut "sattumanvaraisilta" ihmisiltä, ovat olleet epämiellyttäviä. Olen kyllä joka kerralla saanut jotain rahojeni vastineeksi, mutta en ihan sitä, mitä tilasin. En myöskään tykkää odottaa saataviani kuukausikaupalla vain sen takia, ettei piirtäjää hotsita tehdä töitä. Tykkään ostaa tilareita, mutta kun voin laskea yhden käden sormilla kaikki tietämäni luotettavat suomalaispiirtäjät, jotka myös osaavat piirtää ihmishahmoja, ei tule hirveästi osteltua.

  En tosin tiedä pysyisikö AB:n kaltainen yhteisö pystyssä vain suomalaisvoimin. Tilareiden ostajia ja myyjiä on kuitenkin sen verran vähän, että raportteja ei varmaan tulisi tarpeeksi usein, jotta ryhmä pysyisi aktiivisena. FA:ssa oli ainakin joskus "Trusted Artist" listaus, johon kuuluvat taiteilijat saivat pitää ryhmän tunnusta profiilissaan merkkinä luotettavuudesta. Vastaavanlainen listaus voisi suomalaisissa pikkupiireissä toimia ehkä paremmin. En tosin tiedä, miten Trusted Artistin listalle pääsi, enkä nyt hätäseen keksi, miten luotettavuutensa voisi todistaa listalle päästäkseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AB:ssä postitetaan myös kuukausittain lista positiivisista kokemuksista, jos ihmiset niitä haluavat lähettää.
   Postitukset voivat myös kääntyä lähettäjää vastaan, koska moni tilaaja tuntuu olevan hyvin kärsimätön, antaa puutteellisia tietoja, eikä ymmärrä, että parin kuukauden odotusajat ovat normaaleja. Artisteilla kun on oma elämäkin, elleivät tee taidetta ainoana elinkeinonaan, mikä on harvinaista.

   Poista
 2. Meikäläistä on kusetettu art tradejen puolella, ja aika reippaastikin (itse nähnyt kovasti vaivaa omaan puoleen ja saanut sitten webcamilla napatun kuvan suttuisesta lyikkäriluonnoksesta)... Sekä noissa massatradeissa. Hahmoni on piirretty väärin, anatomia on ollut huonompaa kuin piirtäjän muissa kuvissa sekä muutaman kerran olen jäänyt saamatta puolikastani...

  Olen tosin nähnyt AB:ssä esim. espanjan kielellä olleita keskusteluja yms. jotka varoituksen kirjoittaja oli kääntänyt englanniksi alkuperäisten tekstien viereen. Ehkä tämä toimisi suomenkin kohdalla?

  VastaaPoista