lauantai 25. lokakuuta 2014

Oikeus arvostella

Sain vähän aikaa sitten hupaisan kommentin anonyymiltä:
"Tämä arvostelu ei ollut mitenkään hyvä! Piirräppä itse kokonainen tarina ja julkaise sitten se meille niin arvostellaan.." 
Olen yllättävän vähän saanut negatiivista palautetta blogiini, vaikka se on ollut jo kohta vuoden pystyssä. Kuitenkin näen tätä samaa ajattelutapaa taidepiireissä paljon. Kritiikkiä ja arvostelua ei saa antaa, ainoastaan kehut ovat kivoja. Mikäli kritiikkiä annetaan, nousee paskamyrsky ja arvostelijalla ei ole mitään oikeutta arvostella, jos ei itse ole tehnyt vastaavaa sarjakuvaa/maalausta/mitälietä itse. Valitettavasti maailma ei pyöri pelkillä kehuilla ja aion nyt analysoida saamaani palautetta... aion jopa *nielaisu* arvostella sitä!

1) Tämä kommentti ei ollut mitenkään hyvä! Kirjoitappa itse kokonainen arvostelu ja julkaise sitten se meille niin arvostellaan!

2) Arvosteluja voi kirjoittaa mistä tahansa. Yleensä arvosteluja kirjoitetaan kuitenkin maksullisista asioista, elokuvista, ravintolaruuasta, asiakaspalvelusta... Asiakkaalla on oikeus kertoa mielipiteensä maksamastaan tuotteesta. Oletetaan, että tämä tuote on nyt vaikka kirja. Arvostelun luettua muut ihmiset saavat vinkkiä kannattaako kirjaa ostaa vai ei, mutta voivat myös ensimmäistä kertaa kuulla koko kirjasta ja tällöin kirja saa ilmaista mainosta. (tässä tapauksessa arvostelun ei tarvitse olla edes positiivinen, olen etsinyt käsiini useammankin surkean arvostelun saaneen elokuvan) Arvostelun kirjoittajalla ei ole mitään velvoitteita kehua teosta maasta taivaaseen, jos hän ei siitä pitänyt. Tuotteiden tekijät, tässä tapauksessa kirjailijat aktiivisesti lukevat kirjojensa arvosteluja saadakseen käsityksen mistä lukijat tykkäsivät ja mistä eivät. Tällä tavalla he voivat tulevaisuudessa tehdä parempia teoksia. Kivana esimerkkinä pidän Sangatsu Mangaa. Firma itse etsi kritiikin kirjoittajia animefoorumilla, linkkasin blogini ja he lähettivät pari mangaa minulle ilmaiseksi - siitä huolimatta, että olen antanut heidän pokkareilleen aiemmin sekä hyviä, että täysin pohjamutaisia arvosteluja.

3) Arvosteluja voi kirjoittaa kuka tahansa. Eli arvostelijan, minun, ei tarvitse itse olla arvokkaan taidekoulun käynyt, omaa taidegalleriaa ylläpitävä, paras piirtäjä ja pari valmista sarjakuvaa maailmaan pyöräyttänyt monitaituri voidakseen arvostella koirasarjoja. Jos näin olisi, silloin jokaisen Episodiin kirjoittavan arvostelijan kuuluisi olla vähintään yhden elokuvan ohjaaja, ravintolakriitikolla pitäisi olla oma menestynyt ravintola, kukaan ammatiltaan ei-asiakaspalvelija ei voisi arvostella saamaansa asiakaspalvelua... Minulla on täysi oikeus ilmaista mielipiteeni teoksista, joista olen itse maksanut, tai ainakin joku muu on. Blogissani arvostellaan vain maksullisia teoksia, koska näiden tekijät yleensä kestävät kritiikkiä (fanit taas eivät välttämättä) ja voin kirjoittaa asiakkaan näkökulmasta.

4) Et mitenkään tarkentanut mikä arvostelussa oli vikana. Oletan syyksi sen, että tykkäät niin kybällä kyseisestä mangasta ja et halua lukea siitä kuin kivaa ihkutusta. Voih. </3 Olen kuitenkin jossain määrin samaa mieltä kanssasi, kyseinen arvostelu oli alkupuolen kirjoituksiani ja heikkoa tekstiä nykyiseen verrattuna. Itse mielipiteiden ja tähtimäärän kanssa olen kuitenkin yhä samaa mieltä. Ja eikös olisi hyvin tylsää lukea aina vain samoja kehuja rakastamistasi sarjoista? Itse ainakin etsin netistä myös negatiivisia mielipiteitä rakkauden kohteistani, haluan ymmärtää muitakin näkökulmia.

5) Arvostan paljon enemmän omilla nimillään kirjoittavia ihmisiä. Kirjoitan välillä erittäin tylysti, enkä odotakaan tekstieni olevan kaikkien mieleen. Mutta sentään itselläni on munaa kirjoittaa sontaani avoimesti nimellä, joka on netin syövereissä kaikkialla sama.

666) Olen kuningasnarttu, sanani on laki ja lakini on sana!!1

Pyydän myös tässä samalla anteeksi viime aikaista postausten harventumista. Hieman kiireisiä aikoja ja en ole pitkään aikaan lukenut/katsonut mitään kunnolla mukaansa tempaavaa teosta.

11 kommenttia:

 1. Itse peräänkuulutan aina palautetta antaessa sitä, että perustellaan sitä omaa mielipidettään ja mielellään annettaisiin myös parannusehdotuksia. Myös asiallinen kielenkäyttö on aika kova juttu, koska useasti ihmiset tuppaavat esim. jotain saamaansa palvelua arvostellessaan olemaan sen verran tuohtuneita negatiivisessa mielessä, etteivät viitsi muuta kuin haukkua koko palvelun helvetin rakoon.

  Mitä tulee anonyymiyteen, niin itse aika pitkään netissä pyörineenä toivoisin taas varsinkin nuorempia tyyppejä hieman miettimään että käyttääkö sitä omaa oikeaa nimeään ihan joka paikassa ja mitä sillä omalla nimellään myös tekee netissä. Kaikkea nettiin julkaistua kun ei pysty välttämättä enää poistamaan, ja vuosien päästä ei ole välttämättä kiva löytää omalla nimellään jotain sellaista, jota ei haluaisi enää netistä löytyvän.

  Mutta en siis halua tällä kritisoida mitenkään sitä, että sä koet ihan hyväksi ilmeisesti kirjoittaa arvosteluita omalla nimelläsi ja muutenkin käyttää nimeäsi netissä omien töittesi yhteydessä. :) Me ollaan erilaisia ja meillä on jokaisella omat prioriteetit omalle anonymiydelle netissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan se on, että nuorempana (ja miksei vanhempanakin) tulee sanottua kaduttavia jutskia netissä. Mutta se on elämää, väistämättä tulee tehtyä typeriä juttuja. Pointtini oli lähinnä juuri tämä blogikommentointi, jossa vain anonyyminä uskalletaan ynistä. Olen toki saanut kritiikkiä ihan avoimesti ihmisiltä, jotka ovat esiintyneet omilla aliaksillaan ja tätä arvostan paljon, koska voin ottaa huomioon myös aikaisemman historiani kyseisen ihmisen kanssa.

   Poista
 2. Komppaan Naraa tässä. Ja vähän erkanen aiemmasta kommentista. En odota lukevani täältä suuria kehityskeskusteluja, kun kyseessä on lähes puhtaasti arvosteluja suoltava blogi. Pidän blogista tälläisenään. Se on selkeä, monipuolinen ja ennenkaikkea omaperäinen, kiitos Naran asenteen.
  Monet leffat ja moneet sarjakuvat on tullut tosiaan etsittyä käsiin ihan vain koska Nara on ne saattanut haukkua niin lyttyyn että mielenkiintoni on herännyt. Toisin päin taas olen etsinyt niitä joita on täällä kehuttu, sillä tiedän että silloin luvassa on ainakin hyvää kamaa, koska kirjoittaja vaikuttaa nirsolta paskiaiselta, jolle kelpaa vain paras. :D Ja sekös passaa meikäläiselle.

  Mutta itse tämänkertaisesta kirjoitelmasta. Hyvä teksti, aiheellinen ja aina yhtä ajankohtainen. Monien pitäisi muistaa se, että kaupallisten tuotteiden / palveluiden arvostelu eroaa aika paljon enemmän tunnepitoisesta harrastetoiminnasta. Olkoon esimerkkinä piirrustusharrastus, joka itselleni on tärkeää. Kukaan tai mikään ei kehity ilman palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, en ole ihan niin nirso paskiainen kuin miltä vaikutan! :D Blogin oikealla puolella palkista löytyy "selaa tähtien perusteella" osio, josta näkee tähtien jakautumisen. Jos olisin kovin nirso, paskoja arvosteluja pitäisi olla paljon. TAI SIIS ONHAN NIITÄ PALJON, mutta tähdet kuitenkin hajaantuvat odotetusti, suurin osa tippuu jonnekin keskitasolle ja yhtä ja viittä tähteä on jaettu harvemmin.

   Poista
  2. Tiedät mitä tarkoitan. ;) Pointtina lähennä että et hehkuta turhaa mitään, vaan jos olet jonkun merkinnyt hyväksi, se yleensä myös on sitä. Ja sama taas päin vastoin.

   Poista
 3. "Piirrä ite parempi" tms. on kyllä ontuva ja turhan yleinen heitto, juurikin mainitsemistasi syistä. Ja se on totta että fanit osaavat välillä olla vähän herkkänahkaisia heidän lempisarjansa kritisoinnista, voi ihan hyvin olla fani ja tiedostaa fanittamansa kohteen heikkoudet.

  Itse kyllä tykkään lukea sun ja muiden arvosteluja, ja mielestäni arvostelijat ovat yksi aika oleellinen osa missä tahansa fanipiirissä siinä taiteilijoiden, tarinankirjoittajien, yleisön ja muiden kanssa.

  VastaaPoista
 4. "Eli arvostelijan, minun, ei tarvitse itse olla arvokkaan taidekoulun käynyt, omaa taidegalleriaa ylläpitävä, paras piirtäjä ja pari valmista sarjakuvaa maailmaan pyöräyttänyt monitaituri voidakseen arvostella koirasarjoja."

  Minusta voisi olla jopa aika ahdistavaa, jos murska-arvosteluja kirjoittaisi joku supertaitava yhden tai useamman kokonaisen mestariteoksen luonut tai ainakin sellaisina pidettyjä sarjoja toteuttanut taho. Siitä voisi tulla sellainen "tehkääpäs yhtä hieno kuin minä tein!" -vaikutelma.

  Ei sillä, ihan mielenkiinnolla näkisin joskus, minkälaisen sarjakuvan tai piirrossarjan Nara saisi aikaan, jos toteuttaisi sen siten, että on hänen makuunsa mieleinen. Ainakin Ginga-fanitarinaa on ollut kiinnostavaa lukea. (Tässä odottelen, että saisin aikaiseksi lukea uusimmat luvut, olen jäänyt auttamattomasti jälkeen muiden kiireiden ja "kiireiden" vuoksi.. :P )

  Mitä oikeuteen arvostella tulee, niin eiköhän jokaisella katsojalla ja lukijalla ole oikeus siihen omaan mielipiteeseensä ja sen kirjoittamiseen auki järkevällä tavalla. Ymmärtäisin itkemisen, jos kritiikki olisi kirjoitettu tyyliin "vittu mitä paskaa" ilman perusteita tai murskakritiikin kohteena olisi esim. hyvin nuori tai muuten vain aloitteleva taho. Kaupallisten teosten kanssa näin ei kuitenkaan yleensä pitäisi olla + jos pyytää tuotteesta rahaa niin sitten pitäisi olla valmis siihen asiakaspalautteeseenkin.

  Totta myös tuo, että negatiivinenkin palaute on kuitenkin ilmaista mainosta. Esim. itse tuppaan kiinnostumaan teoksista, joita joku on kritisoinut, meiningillä "hei tuo ei pitänyt tuosta, tämähän saattaa olla minun makuuni!" ja Suola Kuupielessä -blogin kohdalla tämä pitää jo sen vuoksi paikkansa, että pidän keskimäärin vähän erityylisistä sarjoista kuin Nara.

  Vaikka blogissa on välistä aika teräväsanaistakin palautetta, sitä on yleensä sen verran viihdyttävää lukea, etten ainakaan itse osaa olla siitä vihainen. (Ja ei, en puhu pelkästään "hauskaa lukea, kun muiden tekemiä juttuja kritisoidaan", antoihan Nara omastakin sarjastani taannoin varsin terävät palautteet, jotka paitsi naurattivat minua, olivat ihan tottakin. Parhaimmillaanhan kritiikistä on juurikin apua tekijälle.)

  Pakko kuitenkin todeta, että hyvästä ja kannustavastakin palautteesta on apua, se mm. innostaa jatkamaan. Ja koska toivon tämänkin blogin jatkuvan, pitää nyt laittaa loppuun kannustustakin, että pidä vaan häntä pystyssä kuningasnarttu! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina silloin tällöin pyöritellyt ideaa sarjakuvasta, joskus jopa tehnyt pidempiä projekteja. Aina kuitenkin tyssäävät inspiraation tai ajan puutteeseen tai kun tajuan matskun olevan oikeastaan ihan paskaa. Fanitarinaa on hirveän helppo tehdä, maailma ja sen historia on jo olemassa, lukijaa ei tarvitse tutustuttaa niihin ja ainakin itsellä kirjoittaminen vie paljon vähemmän aikaa ja vaivaa kuin piirtäminen. Pohjimmiltani olen kuitenkin varsin laiska ihminen ja inspiraationi tulee epäsäännöllisinä purkauksina - mikä ei sovi sarjakuvan tekoon.

   Poista
 5. Naraaa... Missä on kohta jonne saa esittää toivomuksia sarjakuvista joita arvostelisit?
  Tää tapaus Wild's End kiinnostaisi:
  http://www.boom-studios.com/series/title?series_id=1362&name=Wild%27s%20End

  Pointsit kuitenkin sulle, että annat ihmisten kirjoittaa anonyyminä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivomuksia voi heittää minne vain milloin tahansa. Eri asia sitten koska ehdin arvostella, koska mulla on aina miljoona luku/katseluprojektia menossa. Tästä en ollut kuullutkaan, näyttää ihan mielenkiintoiselta.

   Poista