lauantai 18. lokakuuta 2014

Naida


NIMI: Naida
VUOSI: 1984
KÄSIKIRJOITTAJA: Sergei Ivanov
OHJAAJA: Oleg Churkin

Neuvostoliiton aikainen Naida on lyhytelokuva, joka on ainakin tällä hetkellä katsottavissa Youtubessa. Lataajan omat tekstitykset ovat välillä melkoista tankeroenglantia, mutta ymmärrettävissä. Elokuvan teemana on vastuu ja arvelisin sen olleen suunnattu kouluille opetuskäyttöön.

Sasha -tyttö joutuu muuttamaan syrjäkylään enonsa luo, koska äiti on ilmeisesti saanut hermoromahduksen. Sashan mukana on hänen uskollinen Naida -koira, jonka Sashan äiti on ostanut tytölleen seuralaiseksi. Koiran osto on kuitenkin tehty hetken mielijohteesta ja Sasha miettiikin kuinka Naida tulee elämään vielä monta vuotta, eikä Sasha oikein välittäisi hoitaa koiraansa niin kauan. Sashalla on ikävä äitiään, joka ei edes vaivaudu kirjoittamaan tytölleen.Elokuvan teema on kiinnostava, eikä sinänsä syyttele ketään. Koirahullujen olisi varmasti helppo inhota Sashaa, mutta kaikki eivät yksinkertaisesti ole koiraihmisiä, eikä lapsi aina osaa arvioida jaksaako hoitaa koiraa vai ei. Toisesta huolehtiminen on raskasta etenkin jos omat asiat eivät ole kunnossa. Naida päätyy lopulta asumaan enon luokse, vaikka aluksi ikävä Sashaa kohtaan on kova. Loppu on Naidan kohdalla selkeästi valoisampi kuin Sashalla, joka kyllä pääsee takaisin äitinsä luokse, mutta äiti ei vaikuta kovinkaan tasapainoiselta ihmiseltä.

Animointi on pienellä budjetilla tehtyä ja melko tökkivää. Taustat, etenkin pehmeän väriset kukkaniityt ovat välillä erittäin kauniita.

TÄHDET: ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti