sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Peli - Zoo Tycoon Complete Collection


NIMI: Zoo Tycoon: Complete Collection
VUOSI: 2002
KONSOLI: PC

Alkuperäinen Zoo Tycoon julkaistiin vuonna 2001, mukana oli tuolloin tavallisimpia maalla eläviä eläintarhaeläimiä. Myöhemmin pelille tehtiin kaksi lisäosaa, Marine Mania ja Dinosaur Digs, joista ensimmäinen lisäsi peliin mereneläviä ja toinen esihistoriallisia eläimiä. Complete Collectionin mukana tulevat kaikki kolme peliä, sekä julkaisijan muita virallisia yksittäisiä eläimiä ja esineitä, jotka ovat olleet virallisilla nettisivuilla ladattavina. Pelille on myös tehty jatko-osia ja ainakin Zoo Tycoon 2:sta olen kokeillut, mutta en oikein päässyt siitä jyvälle.

Peli on eläintarhasimulaattori, jossa pelaajan on luotava oma eläintarha alusta alkaen tyhjälle tontille. Jokaisella eläimellä on omat tarpeensa kasvillisuuden, tantereen korkeuden, aitauksen koon ja lajitoverien määrän suhteen. Esimerkiksi tiikerin paras elinympäristö on sademetsä ja samaan aitaukseen mahtuu moni tiikeri, kun taas lumileopardi tarvitsee paljon omaa rauhaa ja on hyvin pikkutarkka maaston vuoristoisuuden suhteen. Jotkin eläinlajit sopivat asumaan samassa aitauksessa, mutta silloin pitää tehdä paljon kompromisseja jotta kumpikin viihtyisi aitauksessaan. Uudelle pelaajalle kestää kauan aikaa oppia antamaan eläimille juuri oikea määrä eri kasveja, kiviä ja suojapaikkoja, mikä saattaa turhauttaa. Eläinten vaatimukset ovat kuitenkin aina loogisia ja systeemin kerran tajuttuaan aitauksia on helppo tehdä.



Eläinten tarpeiden lisäksi pitää miettiä vierailijoiden tarpeita, sillä vierailijat tuovat eläintarhalle rahaa. Eläintarhassa pitää olla tarpeeksi ruoka- ja levähdyspaikkoja, vessoja, koristeita ja muita vetonauloja kuten karuselleja, jotta vieraat ovat tyytyväisiä. Näitä pitää osata sirotella ympäri eläintarhaa järkevästi, ettei vierailijoiden tarvitse kulkea liian suuria välimatkoja nälissään/väsyneinä/kusihädässä ja etteivät vierailijat tulvi liikaa samalle alueelle, jättäen lopun eläintarhaa tyhjäksi. Myös työntekijöitä pitää palkata ja palveluiden hintoja säädellä. Eläimiä ei voi jättää vain hoitajien huolehdittaviksi, koska tietokoneihmisten tekoälyt eivät ole kovin korkeita ja välillä sairaat eläimet jäävät hoitamatta tai ruokkimatta, joskus taas eläimet eivät viitsi lisääntyä ja kappas vain, välillä laumassa onkin vain pelkkiä saman sukupuolen edustajia. Eläintarhasta löytyy jatkuvasti jotain paranneltavaa, joten paljon aikaa kuluu huoltoon uusien alueiden tekemisen sijaan. Tasapainottelu monen asian kanssa johtaa usein rahapulaan ja vieläkin rahani eivät tunnu riittävän pitämään firmaa pystyssä, vaikka kaikki eläimet ja vierailijat olisivat tyytyväisiä. Vaikeusaste tuntuu tässä olevan turhan korkea, mutta onneksi on olemassa huijauskoodeja joilla saa lisää rahaa.

Complete Collectionissa eläinkirjo on huikea ja jos sekään ei riitä netistä pystyy lataamaan fanien tekemiä eläimiä, joskin en itse tässä ole onnistunut. Koska blogini keskittyy koiraeläimiin on mainittava, että koiraeläimiä on mukana neljä: harmaasusi, meksikonharmaasusi, arktinensusi ja afrikanvillikoira. Eläinlajien suosio on pelissä omituisesti jakautunut, muutamat lajit kuten bengalintiikeri ja suistokrokotiili saavat aina viisi tähteä, mutta niinkin ihmeellinen laji kuin t-rex ei tunnu kiinnostavan vierailijoita lainkaan.

Tapelkaa!
Ituhipit eivät tue gladiaattoriareenaani
Grafiikka pelissä on mielestäni hyvää ja realistista, en ole kovinkaan vaativa pelien suhteen jos ne ovat viihdyttäviä. Ja viihdyttävä Zoo Tycoon on, ainakin eläinrakkaille tai simulaattoreista tykkääville. Jämähdän monesti pelaamaan peliä tuntikausiksi, koska tehtävää ja kokeiltavaa on niin paljon. Toisaalta voin myös kuvitella pelin olevan monen mielestä tylsä, eläimiin ei esimerkiksi kiinny ollenkaan ja rahavaikeudet turhauttavat. Kestää kauan aikaa, että oppii kaikki niksit eläinten ja asiakkaiden tyytyväisinä pitämiseen. Kivoin asia suurimmalle osalle on varmasti uusien eläinten lisääminen tarhaan, mutta hyvin paljon aikaa kuluukin "tylsiin" juttuihin kuten hintojen säätämiseen ja eri palvelujen pystyttämiseen.

Suosittelen peliä lämpimästi. Pelistä voi oppia uusia faktoja eläimistä, sekä saada jotain käsitystä yrityksen pyörittämisestä hauskalla tavalla. Itseäni harmittaa kuinka en ole saanut fanien tekemiä eläimiä toimimaan pelissäni, mutta en olekaan teknologian suhteen välkky.

TÄHDET: ****

3 kommenttia:

  1. Toi vaikuttaa sellaiselta peliltä, mistä saattaisin tykätä. Oon pelannu paljon Jurassic Park: Operatin Genesistä, jossa pitää rakentaa dinosauruspuisto ja se on aika saman tyylinen, ku tuo Zoo Tycoon. Hintakaan ei ole mikään kallis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pelannut Operation Genesisin ilmaista demoa, vaikutti ihan kivalta. Hyvä kun muistutit tästä pelistä, vois joku päivä ostaa.

      Poista
  2. Yksi lempipeleistäni. Tässä pelissä eläinaitausten tekeminen on mieleeni. Osa eläimistä haluaa pikkutarkasti säännellyn tilan, mutta se on todellakin looginen. Muissa pelaamissani peleissä aitauksen voi huitaista vähän sinne päin, ja eläimet ovat tyytyväisiä. Ei anna samaa tyytyväisyydentunnetta kuin Zoo Tycoonin aitauksissa.

    Ärsyttävintä pelissä on aika, jota ei saa nopeutettua. Iso haitta, kun osassa tehtävissä vaaditaan, että pitää puiston pystyssä pari vuotta. Pelatessa varaan kirjan viereen, joten luen kun rahat ovat vähissä tai odotan ajan loppumista.

    Toinen eläintarhapeli minulla on Wildlife Park 3. Roller Coaster Tycoon 3:en saa ostettua lisäosan, jossa on eläimiä. Zoo Tycoon hakkaa molemmat.

    VastaaPoista