perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kaikenkarvainen Charlie 2


NIMI: Kaikenkarvainen Charlie 2 (All Dogs Go To Heaven 2)
VUOSI: 1996
OHJAAJA: Paul Sabella, Larry Leker
KÄSIKIRJOITUS: Mark Young, Kelly Ward

Katsoin viimeksi Charlie 2:n varmaankin jopa kymmenen vuotta sitten, tosin penskana olen nähnyt leffan monta kertaa joten tapahtumat eivät olleet päässeet unohtumaan. Etenkin laulut muistin yhä elävästi. Leffaa ei ole valitettavasti julkaistu Suomessa kuin VHS:lle, mutta ostin DVD:n ulkomailta.

Alkuperäinen elokuva päättyi Charlien kuolemaan ja nyt renttukoira tylsistyy koirien taivaassa. Koira kaipaisi taas vähän jännitystä elämäänsä, mikä yli-imelässä ja seesteisessä taivaassa ei ole mahdollista. Edellisestä elokuvasta tuttu Carface juonii jälleen, tällä kertaa mysteerisen pahiskissan alaisena. Carface varastaa uudelle isännälleen Gabrielin pasuunan, jota ilman uudet sielut eivät pääse taivaaseen. Pasuuna  tipahtaakin kuitenkin taivaasta maan pinnalle, San Franciscoon. Taivaassa syntyy kriisitila ja Charlie tarttuu heti tilaisuuteen päästä millä tahansa tekosyyllä takaisin elävien kirjoihin. Charlien ja kaverinsa Itchyn tehtävänä on etsiä pasuuna, mutta Charlieta kiinnostaa enemmän ilakointi ja kotoaan karannut poika, sekä nätti koiranarttu.Minulla ei ole mitään jatko-osia vastaan, mutta valitettavan moni tehdään vain rahastusmielessä ja selkeästi huonommalla laadulla kuin alkuperäinen. Charlie 2 on yllättäen kuitenkin julkaistu elokuvateattereissa ja vaikka animaation laatu on selkeästi alkuperäistä vaatimattomampi ei kyseessä ole kuitenkaan puolella perseellä tehty teos. Uudet animaattorit ovat pystyneet matkimaan alkuperäisen elokuvan hahmojen ulkonäköä ja liikkeitä hyvin uskollisesti, toisin kuin esimerkiksi Balto 2:ssa, jossa tyyliä oli kyllä yritetty matkia, mutta jälki ei näyttänyt ollenkaan luontevalta. Jatko-osassa on selkeästi säästetty rahaa ja vaivaa esimerkiksi kaupunkikohtauksissa laittamalla taustalle mahdollisimman vähän ihmisiä, sekä toimintakohtauksissa yksinkertaistaen hahmoja, luottaen ettei katsoja huomaa tätä kaiken kaaoksen lomassa. Animoinnissa on myös outoja pikkuvirheitä silloin tällöin, näistä eniten häiritsi hahmojen useasti väärin väritetyt tai värittämättömät silmät. Paljon on myös puhuttu kuinka Charlien ja Itchyn maagiset pannat katoilevat ja ilmestyvät väärissä kohtauksissa, mutta itse en tätä huomannut ollenkaan elokuvan aikana joten en siitä aio nillittää. Laatu pysyy kuitenkin vahvassa keskitasossa koko elokuvan ajan.

Elokuva mielestäni jopa onnistuu jossain alkuperäistä paremmin, nimittäin lauluissa. Ensimmäisessä elokuvassa laulut olivat mielestäni melko mitäänsanomattomia ja en muista kuin kahdesta muutaman virkkeen. Sen sijaan kakkososan laulut ovat jääneet elävästi mieleeni, vaikken ollut elokuvaa nähnyt vuosikausiin. Juonellisesti elokuvassa on tarpeeksi tuttuja elementtejä, kuten yksinäisen lapsen auttaminen, jotta jatko-osa tuntuu tutulta, mutta onneksi kyseessä ei ole täydellinen kopio ensimmäisestä tarinasta. Charlie on yhä viihdyttävän renttumainen, muttei yhtä ahne kuin edellisessä elokuvassa. Onneksi tarina on myös oikea JATKO-osa, eikä Disneymäisesti (Bambi 2 ja Topi ja Tessu 2??) ole ruvettu tekemään jotain laimeaa Charlien lapsuusseikkailuja jonnekin aiemman elokuvan menneisyyteen tai keskelle. Juoni oli yhä näin kriittisenä aikuisenakin oikeasti viihdyttävä ja osa kohtauksista yhä jännittäviä. Elokuvan lopetus on valitettavasti hieman heikko, koska päivän pelastava pasuuna yhtäkkiä toimiikin päinvastoin kuin aiemmin Charlien puhaltaessa siihen.

Charlie 2 valitettavasti synnytti myös hyvin puolivillaiselta näyttävän jouluspesiaalin, jota en ole vielä uskaltanut katsoa, sekä todella ala-arvoiselta näyttävän tv-sarjan. Aion nämäkin katsoa jossain vaiheessa. Juuri tämä jatko-osa kuitenkin on yhä viihdyttävä ja tarpeeksi hyvin tehty, vaikkei Don Bluth osallistunut sen tekemiseen mitenkään.

TÄHDET: ***1/2


3 kommenttia:

  1. Olen sulle ikuisesti kiitollinen että arvostelit tämän! Olen etsiny tätä elokuvaa kauan ja miettiny mikä tän nimi oli. Yksi ehdottomista suosikeistani lapsuudessa!:)

    VastaaPoista
  2. Itsekin olen tämän joskus nähnyt. Tosin itseäni ihmetettytää elokuvasarjan ajan kulku. Ensimmäinen elokuva sijoittuu 1930-luvulle. Itchy tässä elokuvassa pääsee vihdoinkin Taivaaseen alussa. Kun Charlie ja Itchy lähdetään maan päälle etsimään sitä torvea, on 80-90-luku. Eli aikaa maan päällä elokuvien välissä on kulunut 50-60 vuotta ja Itchy on jotenkin pysynyt elossa koko tuon ajan (mäyräkoiran elinikä on yleensä 14-17 vuotta).

    VastaaPoista