tiistai 25. maaliskuuta 2014

Meteor Gin tietokirja


NIMI: Meteor Gin/ Hopeanuoli - Meteor Gin (Ginga Seiken Densetsu Ginga Nagareboshi Gin - Kanzenkaisetsusho)
VUOSI: 2000
KUVITTAJA: Yoshihiro Takahashi

Meteor Gin on Hopeanuoli -mangaan pohjautuva tietokirja jossa pääpaino on hahmojen esittelyillä, mukana on myös monenlaisia artikkeleita sarjaan liittyen (moni tehty huumorilla), tekijän haastattelu, kysymyksiä & vastauksia, juliste, kartta ja pari peliä. Uutta luettavaa on onneksi paljon vaikka uutta kuvitusta taitaa olla vain kansi, loput kuvista on napattu mangasta.



Kirja sisältää materiaalia sekä Akakabuto -osasta että susiosasta, tämä taitaakin olla Hopeanuoli -mangan jälkeen ainut teos missä mainitaan Hopeanuolen sudet. Weedissä susia ei ole enää näkynyt, vaikka niistä muutama liittyi Hopeanuolen laumaan susisaagan loputtua. Muutenkin saaga sisälsi niin kaikenkirjavia tapahtumia, että luulisi koirien muistelevan niitä aina välillä ja käyttävän saagan aikana oppimiaan erikoisiskuja. Ilmeisesti Takahashi häpeää saagaa niin paljon, että on tökerösti lakaissut sen täysin maton alle.

Hahmojen esittelyt oli minulle kirjan paras osa. Vaikka monesta hahmosta saadaan vain pinnallista tietoa on kuitenkin ihailtavaa kuinka moni lähes näkymättömässä sivu-osassa oleva hahmo on jaksettu mainita erikseen.



Pidin myös kysymykset & vastaukset-osiosta. Tässä osiossa käsitellään 30 kysymystä, joita kenties lukijat ovat lähettäneet Takahashille. Vastauksia saadaan esimerkiksi kysymyksiin "osaavatko Hopeanuolen koirat puhua veden alla" ja "miksei Rikin ruumis maadu." Monet kysymyksistä ovat aivan oikeutettuja, kun sarjan meno välillä lipsuu melkoisen epärealistiseksi.

Kaikista artikkeleista en juuri välitä, moni tuntuu liian turhalta tai liian lapsellisesti kirjoitetulta. Olen huomannut että japanilaisissa lehdissä on tapana tunkea sivu täyteen räikeätä kirjoitusta ja tässäkin kirjassa sivut ovat välillä turhan sekavia lukea, kuvia ja tekstiä on sijoiteltu vähän sinne sun tänne. Painojälki ei myöskään ole ihan sitä parasta joidenkin pienempien kuvien kohdalla, kuvia on jouduttu kutistamaan ja tummemmista pikkukuvista ei saa mitään selvää.

Mukana on myös tietynlainen horoskooppitesti sarjan hahmoilla, tämä on ihan hauska lisä mutta koska kirja on julkaistu vuonna 2000 eihän sen horoskooppi voi olla enää ajankohtainen? Eikös vanhojen horoskooppien lukemisesta saa huonoa onnea?


Kirjan ensimmäisessä painoksessa on myös kirjoitusvirheitä, kuvatekstissä Uzukia kutsutaan Kisaragiksi.
Suuren kysynnän vuoksi kirjasta on nyt teetetty uusintapainos johon kirjoitusvirheet on korjattu. Koska Meteor Ginin kaltainen tietokirjakin menestyi niin hyvin pidän todennäköisenä, että saamme Suomeen myös Weed -tietokirjan Meishoubu Retsudenin jossain vaiheessa. Ginga -sarjan menestyksestä Suomessa kertoo hyvin kuinka tälläinenkin pienen yleisön tietokirja myydään loppuun, kirjaa kun tuskin kukaan Ginga -sarjojen satunnaisostaja tai sarjalle täysin vieras viitsii hankkia.

Faneille ehdoton hankinta, vaikka vähän sekametelisopan oloinen kokonaisuus onkin.

TÄHDET: ***1/2




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti