lauantai 15. maaliskuuta 2014

The Dog of Flanders


NIMI: The Dog of Flanders (Flanders no Inu)
VUOSI: 1997
OHJAAJA: Yoshio Kuroda

The Dog of Flanders perustuu jo monta kertaa filmatisoituun Marie Louise de la Rameen kirjaan, mutta tämä oli itse asiassa ensimmäinen kerta kun katsoin tarinasta minkäänlaisen version. Ennen elokuvaa en edes tiennyt mitään juonesta, sivistyksessäni oli siis aukko joka on nyt paikattu.

Nello on köyhä ja orpo poika joka asuu isoisänsä luona Flandersin maaseudulla. Työkseen Nello ja hänen isoisänsä myyvät maitoa jota kuljetetaan kylälle painavilla koiran vetämillä maitokärryillä. Nellon koira on piestynä löydetty Patrasche joka auttaa Nelloa maitokärryn kanssa. Nellon paras ystävä ja ikätoveri Alois on varakkaammasta perheestä ja joutuu pian muuttamaan toiselle paikkakunnalle koulun takia, kouluun johon Nellon kaltaisella köyhäläisellä ei ole varaa. Nello on aina ollut taiteellinen, mutta köyhänä hän ei ole päässyt osoittamaan kykyjään kunnes julkaistaan taidekilpailu alle 18 vuotialle, palkintona sievoinen rahasumma sekä opiskelupaikka taidekoulussa.




En aluksi saanut tästä mitään kiksejä, ensimmäiset puoli tuntia kuluvat todella hitaasti seuraten lasten puuhailuja jotka eivät juuri kaltaistani paatunutta patua kiinnosta. Tarina kuitenkin puolessa välissä muuttuu kiinnostavammaksi vastoinkäymisten ja realismin jyllätessä paikalle. Siihen mennessä hahmoihin on tahtomattakin jo ehtinyt kiintyä. Myönnetään, lopussa tuli pieni itku.

Animointi ei ole mieleeni, se on liian yksinkertaistettua ja lapsenomaista, tälläiseen karkeaan työväen tarinaan olisi sopinut paljon paremmin yhtä karkea jälki. Onhan tämä söpöä katsoa, mutta mielestäni tyyli ei sovi aivan yksiin tarinan kanssa. Loppupuolen kirkkokohtauksessa on käytetty tietokoneanimaatiota jolla pyöritetään kameraa suuren krusifiksin ympäri, tämä näyttää TODELLA huonolta perinteisen ja tietokoneanimaation välisen liian suuren eron takia. Pitää kuitenkin kehua kuinka maisemiin on nähty vaivaa ja ne oikeasti näyttävät belgialaisilta.




Patrasche on yleensä esitetty bouvier des flandresina, mutta kyseistä rotua on varmasti hankala animoida joten tässä versiossa Patrasche on ilmeisesti bernhardilaisen ja jonkin pystykorvan risteytys. Historialle uskollinen versio tämäkin, bernhardilaiset olivat yleisiä maitokärryjen vetäjiä. Hahmo on varsin kivan näköinen tässä versiossa ja niin suloinen kilisevä kulkunen kaulassaan.

Tämä oli ihan peruskiva elokuva joka oli kiva katsoa, mutta tiedän etten tule katsomaan sitä enää uudelleen. Animointi oli hyvin keskitasoista ja tarina laahasi useassa kohdassa. Tämä on tietenkin vain oma mielipiteeni ja lukiessani muiden kommentteja elokuvasta huomasin monen pitäneen tätä jopa mestariteoksena.

TÄHDET: ***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti