perjantai 16. tammikuuta 2015

Miten olla hyvä taidetilaaja?

Kakka kännykkäkuva viime viikolla saadusta postisatsista, tavalliselle paperille tehdyt kuvat on tehnyt Wielder ja kaksi badgea ovat Fjallen käsialaa.
Olen jo monta vuotta tuhlannut tolkuttomat määrät rahaa koiraeläin- ja furrypiirtäjien tilaustöihin. Nälkä kasvaa syödessä, minkäs sille voi. Tällä kertaa jaan muutamia vinkkejä miten ollaan hyvä tilailija. Aion myöhemmin kirjoittaa vastaavan ohjeistuksen tilaustöiden tekijöillekin, mikäli lukijoita kiinnostaa sellainen. Olen varmasti rikkonut kaikkia ohjeitani jossain välissä.

1. Älä tingi tai valita hinnoista. Tämä on äärimmäisen epäkohteliasta, etenkin koska artistien hinnat ovat yleensä jo valmiiksi halpoja. Jos sinulla ei ole varaa ostaa heiltä mitään karkkirahoillasi, se on voi voi. VAIKKA hinnat oikeasti olisivatkin liian korkeita, on parasta vaan olla kohteliaasti hiljaa ja siirtyä muiden artistien pariin. Ylihinnoittelija kyllä alentaa hintojaan itse kun huomaa ettei kukaan osta mitään.

2. Anna hahmoistasi selkeät mallikuvat, eli referenssit/reffit. Kun aloitin tilaustöiden tilailun en ymmärtänyt, että vähemmän on enemmän, vaan lähetin artisteille kaikki mahdolliset kuvat hahmosta ja pitkän kuvauksen hahmon luonteesta ja menneisyydestä ja niin edelleen. Kaikki täysin turhaa tietoa, joka hämmentää ja tylsistyttää artistia. Panosta vain yhteen tai kahteen selkeään mallikuvaan, josta käy ilmi hahmon kaikki yksityiskohdat. Jos tilaat vain kasvokuvan älä lähetä reffejä hahmon vaatetuksesta, kokovartalosta tai mistään mikä ei liity tilaamaasi kuvaan. Artistin ei tarvitse kuulla hahmosi koko historiaa, eikä häntä varmasti edes kiinnosta. Lyhyet kuvaukset riittävät, esimerkiksi kuvaus Korso -hahmostani: "Entinen sotilas, elelee scifi-ympäristöissä. 50% saksanpaimenkoira, 50% pitbullterrieri. Iältään neljänkympin alussa. Luonteeltaan itsevarma, sarkastinen ja karski äijä."

3. Ole kärsivällinen. Hoputtaminen ja jatkuva kysely vain ahdistaa piirtäjää ja kuvan laatu voi kärsiä jos piirtäjä on joutunut piirtämään stresseissä. Itselleni on muodostunut normaaliksi odottaa turpa kiinni noin 3 kuukautta, ennen kuin alan kohteliaasti kysyä päivitystä kuvan suhteen. Harva artisti on kuin McDonalds, jolle voi suoltaa rahaa ja saada haluamansa tuote NYT ja HETI. Harvalle artistille piirtäminen on heidän ainoa elinkeino tai harrastus, heillä on omakin elämä jota pitää kunnioittaa. Tiedän, että odottaminen on turhauttavaa etenkin jos on maksanut paljon tai kyseessä on joku lempiartisti. Omalla kohdallani odottelu on muodostunut puoleksi hauskuudesta ja nykyään jopa lapsellisesti hieman loukkaannun jos artisti saa kuvan valmiiksi muutamassa päivässä! Eikö hän laittanut kuvaan ollenkaan vaivaa? Tämähän on tietenkin aivan typerä ajatus josta yritän päästä eroon. Kuitenkin joku yli puolen vuoden odottelu ilman mitään päivitystä ei ole normaalia. Olen pahimmillani odottanut tilaustyötä noin kaksi vuotta. Se ei ollut normaalia, mutta artisti aina vastasi kyselyihini, hänellä oli hyvät selitykset viivästymiselle ja näytti keskeneräistä työtä, joten minulle ei tullut kusetettu olo. Lopulta kuva valmistui ja olin todella tyytyväinen siihen ja päädyin jopa tilaamaan häneltä uuden kuvan, joka myös oli hieno ja tällä kertaa valmistui nopeasti. Ole kärsivällinen, mutta älä anna ihmisten hyväksikäyttää kärsivällisyyttäsi.

4. Ota huomioon artistin taidot. Jos esimerkiksi haluat kuvan jossa on taustalla auto, kannattaa valita artisti, joka on piirtänyt sellaisen ennenkin tai on piirtänyt jotain vastaavaa. Jos artistin galleriassa ei satu olemaan autoa, niin kysy häneltä ensin osaisiko hän sellaista piirtää ja onko aihe ylipäänsä mieluinen hänelle.

5. Entä jos kuvassa on jokin vialla? Ihanteena on, että artisti lähettelee sinulle kuvia keskeneräisestä työstä sitä mukaa kun hän työstää sitä, jolloin voit korjata mahdolliset virheet heti alussa. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä jotkut artistit eivät lähetä WIPpejä (Work in progress) tai virhe on sellainen, joka on voinut olla näkyvissä vasta viimeistellyssä kuvassa. Jos kyseessä on helposti korjattava asia, kuten väärä silmien väri kannattaa asiasta huomauttaa. Hyvä artisti korjaa tämän hetkessä, eikä loukkaannu huomautuksesta, sillä sinähän olet hänelle maksanut. Mikäli kuva kuitenkin on kauttaaltaan paska on itse arvioitava kehtaako pyytää artistia korjaamaan paljon tai tekemään kokonaan uuden kuvan. Tässä on aina ainesta paskamyrskyyn. Vältä itse paskamyrskyä olemalla aina kohtelias, myös silloin jos artistilla menee herne nokkaan. Tilasin muutama vuosi sitten kuvan piirtäjältä X, jossa hahmojen silmät oli väritetty väärin. Kuva oli digitaalinen, joten värien vaihto olisi ollut erittäin helppoa. Huomautin asiasta, johon hän vastasi tyyliin "oho, hups", eikä vaivautunut korjaamaan virhettä. Annoin olla ja en tämän jälkeen enää asioinut hänen kanssa. Mikäli työ on maksanut 10-20€ on mielestäni turhaa alkaa vääntelemään kättä nihkeän artistin kanssa, parempi vain siirtyä eteenpäin ja kärsiä pieni tappio ilman draamaa.

6. Pidä lupauksesi. Jos sovit osa- tai jälkimaksusta, maksa silloin kun olet luvannut tai mukavana yllätyksenä päivämäärää ennen.

7. Tarkista artistin maine. Etenkin ulkomaalaisilta piirtäjiltä tilattaessa hyvä apuväline on Artists Beware. On myöhäistä enää ulista, jos raha on vaihtanut omistajaa ja saatkin selville artistilla olevan 562 tekemätöntä tilaustyötä. Rahan voi kyllä saada takaisin huijaustapauksissa, mutta prosessi voi olla hankala.

8. Kannusta ja mainosta artisteja. Jos olet tyytyväinen saamaasi työhön, näytä se. Anna kannustavaa palautetta, suosittele heitä muille ja suosi heidän palveluja uudelleenkin. Tippikään tuskin haittaa. Mitä enemmän artisti tutustuu sinuun ja hahmoihisi sitä paremmin hän oppii tuntemaan mitä haluat ja millaisia hahmosi ovat. Suosimalla artistia voit myös saada heiltä yllättäviä alennuksia, lahjoja ja/tai bisneksen lomassa uuden nettikaverin jos onni käy. Et voi hävitä tässä.
Artistit, joita itse suosittelen lämpimästi laadun ja nopeuden vuoksi ovat Saiccu, Fjalle, Gaikotsu, Saqe, Pirta, Narncolie ja Anttu. Ulkomaalaisista erittäin hyviä toistuvia kokemuksia minulla on ollut Wielderin, Huskie666:n ja Zannahin kanssa.

9. Tilaustyö on sinun, mutta samalla ei. Vaikka maksoit kuvasta, sinulla ei ole oikeutta esimerkiksi väittää sitä itse tekemäksi, tienata sillä rahaa (esim. painamalla kuva paitaan ja myymällä sitä) tai muokata sitä. Suurinta osaa piirtäjistä ei haittaa jos leikkelet kuvan vaikka ikoniksi tai foorumiallekirjoitukseksi sopivaksi tai vaikka osaksi hahmon mallikuvaa, mutta ei ole ookoo julkaista kuvaa uudestaan jos olet piirtänyt päälle Paintilla liiloja kyrpiä ja sateenkaaria. Jos julkaiset kuvan uudestaan jossain muista aina mainita oikean artistin nimi.

Siinä taisi olla kaikki tällä kertaa. Kerään tilaamiani/muuten vaan saamiani kuvia tähän galleriaan, joskin joitakin kuvia voi puuttua muistin hataruuden vuoksi.

2 kommenttia: