lauantai 1. marraskuuta 2014

Shirahime-Syo


NIMI: Shirahime-Syo
VUOSI: 2001
TARINA/KUVITTAJA: CLAMP

Shirahime-Syo on tunnettu myös nimellä Snow Goddess Tales, joskin ainakaan englanninkielisessä mangassa tätä nimeä ei ole käytetty. Kirja sisältää muinaiseen Japaniin sijoittuvia traagisia tarinoita rakkaudesta, joita kaikkia yhdistää talvi ja myyttinen lumiprinsessa. Lumiprinsessan sanotaan olevan surullinen ja kaunis jumalatar, jonka kyyneleistä muodostuu lumisade. Hahmo perustuu ainakin osittain japanilaiseen mytologiaan. Susia ja villikoiria esiintyy tärkeässä osassa ensimmäisessä tarinassa, sekä ohimennen epilogissa.

Ensimmäisessä tarinassa nuori Fubuki lähtee etsimään vuorilla asuvaa mustaa sutta, joka on tappanut hänen isänsä. Fubuki jää kuitenkin heti alakynteen taistelussa villikoiria vastaan ja musta susi pelastaa hänet. Susi vie tytön luolaansa, jossa se nuolee hänen haavojaan ja tuo hänelle ruokaa. Fubuki pian ymmärtää, ettei susi ole voinut olla hänen isänsä tappaja.
Kaikilla tarinoilla on katkeransuloinen loppu ja kauniit, mutta armottomat talviset maisemat sopivat täydellisesti kehystämään niitä. Tarinoissa on kiehtovan myyttinen tunnelma, mutta meno ei muutu liian fantastiseksi ja tarinat koskettavat varmasti kaikkia vaikkei fantasiagenrestä yleensä välittäisikään. En tunne Japanin mytologiaa kuin pintapuoleisesti, joten en osaa sanoa ovatko tarinat täysin omasta takaa keksittyjä vai pohjautuvatko kansantaruihin. Joka tapauksessa tarinat ovat kaikki liikuttavia ja kauniita.

Kuvitus on hienoa, kuten CLAMPilta voi odottaakin. Tyyli on tällä kertaa saanut vaikutteita vanhoista japanilaisista maalauksista ja on selkeästi vähemmän "taikatyttömäinen" kuin monissa muissa ryhmän teoksissa. Välillä mukana on vähän epäselvästi piirrettyjä kohtauksia, sekä koiraeläimillä hevosenjalkoja, mutta nämä eivät ainakaan omaa lukukokemustani pilanneet.

TÄHDET: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti