tiistai 21. heinäkuuta 2015

Peli- SimSafari


NIMI: SimSafari
VUOSI: 1998
TEKIJÄ: Maxis

Voi tätä nostalgian määrää! SimSafaria tuli pelattua pentuna vaikka kuinka paljon kirjaston koneella, kotona kun ei silloin vielä ollut konetta. Valitettavasti kun olen aikuisena pelannut peliä uudestaan se ei ole edes nostalgian voimalla onnistunut viihdyttämään tuntia kauempaa. Koiraeläimiin peli ei liity juuri mitenkään, paitsi on siinä sentään afrikanvillikoiria, mutta kerta olen aikaisemmin kirjoittanut samankaltaisesta Zoo Tycoonistakin niin kaipa tästäkin voi jotain höpistä.

SimSafarissa olet uuden safaripuiston omistaja. Peli jakaantuu kolmeen alueeseen: itse puistoon, leirintäalueeseen ja alkuperäisasukkaiden kylään. Puistoon lisäät puita ja heiniä, sekä eri eläinlajeja, jotka lisäävät matkailijoiden kiinnostusta puistoon. Mitä monipuolisempi eläin- ja kasvimaailma puistossasi on, sitä parempi. Etenkin "Big Five"-eläimet ovat suuria vetonauloja, näihinhän kuuluvat norsu, leijona, leopardi, sarvikuono ja kafferipuhveli. Puiston hoito on ehdottomasti hauskin osa peliä, mutta myös leirintäalueesta ja kylästä pitää huolehtia. Leirintäalueelle pitää pystyttää vieraille ruokailutiloja, vessoja, telttoja, safariautoja, uima-altaita ja niin edelleen. Aluksi köyhästä kylästä tulee pikkuhiljaa kukoistava sinun palkatessasi sieltä työntekijöitä puistoosi. Mikäli kuitenkin et palkkaa tarpeeksi väkeä tai rahasi ovat koko ajan lopussa kyläläiset joutuvat salametsästämään puiston eläimiä. Puistossa saattaa välillä tapahtua luonnonkatastrofeja, kuten tulipaloja.



Valitettavasti peli on aivan liian helppo ja puistolle saa viisi tähteä noin puolessa tunnissa, mikäli peli on ennestään tuttu. Täysin uudelle pelaajallekin viisi tähteä tipahtaa varmasti alle tunnissa. Viiden tähden saavutuksen jälkeen ei ole oikeastaan mitään syytä enää jatkaa peliä, sillä mitään lukittuja ominaisuuksia ei ole. Kaikki eläinlajit, turistihoukuttimet ja muut tavarat ovat saatavilla alusta asti, mikä on vähän tylsää. Tavallisen pelitilan lisäksi mukana on onneksi muutama tehtäväskenaario, joissa tehtävänäsi on esimerkiksi pienentää puiston käsiin räjähtänyt jänispopulaatio. Lajikirjon ylläpito puistossa on raivostuttavaa puuhaa, sillä tietyt eläimet eivät tunnu millään pysyvän hengissä ja osa taas kukoistaa liikaakin vaikka mitä tekisi. Sama juttu kasvien kanssa, etenkin kaikki puut lisääntyvät niin hitaasti, että niitä pitäisi olla jatkuvasti istuttamassa uusia.

Grafiikka on aikakausi mielessä pitäen todella mukavan näköistä. Harmi vain, että puut ja heinät kukkivat vain yhden kerran vuodessa ja ovat pelissä silloin hyvin kauniita, mutta kukkimisajan ulkopuolella näkymät puistossa ovat todella karuja. Äänimaailmassa ei ole moittimista. Arvostan kuinka paljon lapsia kiinnostavaa eläintriviaa on saatu ängettyä mukaan, ilman, että pelikokemus kärsisi siitä. Tänä päivänä lapsia ei juuri tunnu luonto kiinnostavan, mikä on todella harmillista (tämä uutinen sai minut melkein repimään hiukseni). SimSafarin kaltaiset pelit toivottavasti voisivat herättää heidän mielenkiinnon muitakin planeettamme olioita kohtaan, jos lapset vaan saataisiin istutettua tälläisten pelien ääreen. Maxis teki SimSafaria ennen SimPark -pelin, joka Pohjois-Amerikkalaisella teemallaan olisi ollut minulle kiinnostavampi vaihtoehto, mutta valitettavasti SimPark on Safaria paljon lapsellisempi.

TÄHDET: **1/2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti