torstai 9. heinäkuuta 2015

Epsilon A Yellowstone Wolf Story


NIMI: Epsilon: A Yellowstone Wolf Story
VUOSI: 2013
TARINA JA KUVITTAJA: Ted Rechlin

Kuolasin tämän kirjan perään kauan, se oli aika hintava (ellei tilaisi julkaisijalta suoraan, joka ei vastannut mitään postituskysymykseeni) ja siitä ei löytynyt oikeastaan mitään tietoa netistä, mutta kansi näytti todella hyvältä. Nyt kun viimein pääsin selaamaan kirjaa olin hieman pettynyt, sillä lähemmässä tarkastelussa kuvitus ei ollutkaan niin yksityiskohtaista kuin olisin toivonut, plus oli muitakin pikkusyitä, jotka aion tässä kertoa.

Tarina sijoittuu Yellowstonen kansallispuistoon, jossa tutkijat seuraavat sivusta susilaumojen elämää. Päähenkilö on vuoden ikäinen mustaturkkinen Epsilon, joka kuuluu Lamar Valley -laakson vahvimpaan laumaan. Juuri tämä laakso on susille kuin paratiisi, sillä se on täynnä hirviä. Kilpaileva lauma kuitenkin hyökkää Epsilonin lauman kimppuun ja vain Epsilon kahden sisaruksensa kanssa pääsee karkuun. Juuri ja juuri aikuiset Epsilon, Beta ja Theta joutuvat selviytymään nyt omillaan.Loppujen lopuksi Epsilon saa kumppanin, voittaa lapsuuden reviirinsä takaisin ja jälkikasvunsa kanssa kasvattaa laumansa Yellowstonen voimakkaimmaksi. Juoneltaan hyvin kliseinen tapaus siis. Vaikka kyseessä on mahdollisimman realistiseksi tarkoitettu teos on vieraiden susien lauma silti kuvattu hyvin mustavalkoisesti pahiksina. Vihollislauman sudet ovat erityisen ärhäköitä ja heidän johtaja on tietenkin täysi pelkuri tositilanteessa. Yhtä hyvinhän tarinan olisi voinut kuvata vihollistenkin näkökulmasta, susiahan he kaikki ovat ja kaikki joutuvat tehdä kaiken mitä pystyvät selviytyäkseen, oli sitten kyseessä toisten susien reviirin anastus ja lauman teurastus.

A4-kokoiseksi painettu, vähän yli 40-sivuinen sarjis on selkeästi suunniteltu opetuskäyttöön ala- ja yläasteelaisille. Teksti on suurta ja helppolukuista, tarinan lukee hetkessä läpi. Kohderyhmä myös selittää tarinan mustavalkoisen asenteen, sillä todennäköisesti näin nuoria ei kiinnostaisi tarina ilman kliseistä kostokuviota.


 Kuvitus on tasaista keskitasoa. Tyyli on kyllä realistinen, mutta siinä ei ole tarpeeksi yksityiskohtia, jotta sitä jäisi ihastelemaan pitkäksi aikaa. Kirja olisi toiminut paremmin hieman pienemmässä koossa, sillä silloin välillä hyvin löyhästi piirretyt viivat eivät pistäisi silmään yhtä kovasti. Pelkistetystä ulkonäöstä huolimatta sudet ovat tarpeeksi ilmeikkäitä ja muutamassa kohdassa ilme on erittäin onnistunut. Etenkin Epsilonin ja vieraan lauman johtajan taistelussa on osattu käyttää hyvin kasvojen elekieltä. Täytyy myös kehua kuinka sudet oikeasti näyttävät ruumiinrakenteiltaan susilta.

Kirja on varmasti hyödyllinen ja viihdyttävä opetusväline kouluille, mutta muuten siitä ei saa paljoakaan irti. Vähän harmittaa nyt kun odotin jotain vähän eeppisempää.

TÄHDET: **1/2


1 kommentti:

  1. Hitto kun on näpäkännäköinen! Harmi vain kuulla, että sisältö ei vastannut odotuksia. Ehkä ihan hyväkin asia toisaalta tällaisessa *köh* talouden laskusuhdanteessa *köh* :D

    VastaaPoista