keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Muuta koiramaista keräilyä: Pienet figuuritSaan varmaan taas valituksia kuinka kirjoitan jotain muuta kuin arvosteluja, mutta se on voi voi...
Tämä postaus on varmasti nostalginen monelle, itselleni se ainakin oli. Minulla on ollut suorastaan pakkomielle koiriin niin kauan kuin muistan ja pikkukersana lempilelujani olivatkin pienet lelukoirat, joilla pystyi leikkimään esimerkiksi Hopeanuolta ja Erämaan kutsua muistuttavia leikkejä. 99% lapsuuteni leluista on kadonnut, myyty tai heitetty pois, mutta näistä en ikinä ole halunnut luopua. Nykyään kerään pikkukoiria säännöllisesti kirpputoreilta, Ebaysta ja Facebookin figuurikirppikseltä. Omaksi  iloksenihan näitä ostelen, tosin oikeutan keräilyäni ajattelemalla tulevien lapsieni (jos niitä koskaan saan) voivan myös leikkiä näillä.

En ole todellakaan ekspertti figuurien suhteen, olen vasta viime vuoden puolella oikeasti alkanut tutustumaan eri merkkien historioihin ja tuotesarjoihin. Loistava sivusto koirafiguureista on Deseo, jos haluaa tietää aiheesta enemmän. Monet figuurisarjani ovat hyvin puutteellisia, sillä nykyään figut ovat melko hintavia keräilijöiden parissa ja on vaikeaa löytää juuri se tietty puuttuva otus.


Ylläolevan kuvan koirat kuuluivat TOPPSin valmistamaan sarjaan. Koiria myytiin yksittäisissä pusseissa, joiden sisältöä ei ulkoapäin nähnyt. Pussissa oli lelun lisäksi karkkiluu ja paperi, jossa luki koiran esittely. Muistan ostaneeni näitä 90-luvulla pienestä lähikaupastani vähän väliä. Netin mukaan sarjan nimi on Precious Puppies, mutta vannon kääreissä lukeneen Puppy In My Pocket. Lelufirma M.E.G. (jonka koiria esittelen pian tämän jälkeen) on muistaakseni toiminut nimellä TOPPS jossain vaiheessa ja M.E.G.:illä oli sarja nimeltä Puppy In My Pocket, joten ehkä joissain maissa sarjojen nimi on ollut toinen? Joka tapauksessa näihin koiriin liittyy minulla paljon muistoja. Figut ovat ihan hyvän näköisiä ja rotukirjo on hyvä, joskin maalaus on välillä vähän sinne tänne tehtyä. Muovi on juuri sopivan pehmeää, jotta joitain koiria voi liikutella kiitettävästi. Yhteensä eri koiria oli 24 tässä sarjassa.


Seuraavaksi M.E.G.:in valmistamia koiria, joita on PALJON. Koirat kuuluivat Puppy In My Pocket -sarjaan, josta löytyi useita teemapakkauksia, kuten koiraäitejä, näyttelykoiria ja eläinsairaaloita. Yllä näitä koiraäitejä, valitettavasti pennut puuttuvat. :C Nämä ovat harmittavasti vähän isompia kuin muut sarjaan kuuluvat figuurit ja pistävät silmään muiden joukossa. Emoja nään säännöllisesti myynnissä nettikirppiksillä, mutta pienemmän pennun ovat ilmeisesti menneet monella hukkaan ja ovat harvinaisempia.


M.E.G:in valmistama koiraperhe, josta puuttuu toinen pentu. Kuvassa olevalla pennulla oli alunperin suussaan valkoinen rätti(?), jonka leikkasin lapsena siltä pois jotta koiralla voisi leikkiä luontevammin. Seisova saksanpaimenkoira oli yleensä johtajakoira leikeissäni. Olen yrittänyt löytää puuttuvan pennun, mutta perhettä myydään yleensä yhdessä ja aika kovilla hinnoilla.


Sekalaisia M.E.G. -koiria. En lapsenakaan juuri välittänyt kuin työkoirista, mutta tämän valmistajan koirat ovat kaikki todella nätin näköisiä, joten olen mielelläni ostanut myös heidän sylikoirarotujaan. Lapsena en tykännyt ollenkaan figuista, jotka olivat esimerkiksi koreissa (kuten kuvassa), koska se rajoitti liikaa leikkiä.


Vielä lisää M.E.G. -koiria. Tämä valmistaja on käyttänyt figuureissaan useampia eri muovilaatuja, jolloin osa koirista on lähes kivikovia ja osa TOPPS -koirien tavoin pehmeitä.

Schleich on varmasti suosituin eläinfiguurien valmistaja. Figuurit ovat realistisia ja hyvin yksityiskohtaisia. Olen nämä kolme pentua ottanut mukaan pikkufiguurikokoelmaani, sillä ne ovat kooltaan samaa luokkaa muiden kanssa. Schleichin aikuiskoiria tai muita vastaavan kokoisia figuja en ole ruvennut keräilemään, vaikka muutamia sellaisia minulta löytyykin. Pienempiä on vain niin helppo pitää varastossa ja ne ovat yleensä vähemmän hintavia.


Tämä dalmatialaissarja on ilmeisesti ollut yleinen, sillä yksittäisiä koiria näen säännöllisesti myynnissä nettikirppiksillä. En vain millään muista mistä olisin alunperin nämä hommannut. En usko koirien olevan Disneyn 101 Dalmatialaiset -oheistavaraa, sillä minulta löytyy kaksi samaa kokoluokkaa olevaa dalmista, jotka ovat selvästi Disney -tyylisiä. Nämä ovat hieman realistisempia. Olisiko kellään lukijalla näistä lisätietoja?

Nämä koirat kuuluvat Hood Hounds -sarjaan, jonka löysin Ebayn ansiosta noin vuosi sitten ja aivan pakkohan nämä oli tilata. Koiria on alunperin myyty automaateissa, mutta koiria voi ostaa myös pakkauksissa, joissa on yhden sarjan kaikki koirat. Hood Hounds -sarjoja on yhteensä kolme. Sarjojen teemana ovat "pahiskoirat", suurin osa koirista on rodultaan pitbullterriereitä (joka on lempirotuni!), mukana on myös dobermanneja, rottweilereitä, mastiffeja ja niin edelleen. Muutama pikkurotukin löytyy joukosta.

Hood Houndsin kakkossarja. Tykkään kuinka realistiset lihakset koirilla on.

Hood Houndsin kolmossarja. Tässä sarjassa mukana ovat tuiki tavalliset basset hound ja mäyräkoira, jotka vähän ihmetyttävät. Aiemmissakin sarjoissa on ollut mukana seurakoiria, mutta ne olivat ulkonäöltään kuitenkin sarjaan sopivasti asennekkaita.Tämä kolmikko kuuluu Homies Dog Pound -sarjaan, joka on Hood Houndsin tavoin tarkoitettu myytäväksi automaateissa. Kaikilla koirilla on päällään typerät puvut, minkä takia en ole ollut kovinkaan kiinnostunut sarjasta, vaikka siinä esiintyvät rodut ovat kaikki isoja työkoiria. Ostan varmasti loputkin figuurit jossain vaiheessa.


Jotain halpatuotantoa olevaa sarjaa. Kaikki ovat pehmeää materiaalia, paitsi kova puudeli, mutta muistaisin koirien tulleen samassa sarjassa ja koirien mahoissa on samanlaiset merkinnät. Lisätietoja olisi kiva saada näistäkin, uskoisin sarjassa olevan muitakin koiria, jotka mielellään hankkisin. Muistelisin omistaneeni tälläisiä koiria enemmänkin. Nämä koirat eivät ole nättejä, mutta ne ovat keräilylleni sopivan kokoisia ja ainakin osa koirista toimi lapsena vakiokasvoina leikeissäni.


Toinen halpatuotantosarja, jonka nimeä/valmistajaa en muista. Koiria on ollut paljon enemmänkin, mutta ne ovat aikojen saatossa hukkuneet. Hyvin mitään sanomattoman näköisiä, hieman muita figuurejani pienempiä ja näissä on vähemmän yksityiskohtia. Muistelisin näiden tulleen jonkinlaisessa putkilossa. EDIT: Nämä figuurit on valmistanut Amscan International ja pienempi collie ja bulldoggi eivät kuulu joukkoon.

Omistan myös melko paljon yksittäisiä figuja, joista en osaa kertoa ollenkaan mihin sarjaan ne kuuluvat. 

14 kommenttia:

 1. Ihania figuureja! Minulla on vielä tallessa tuo Puppy in My Pocket -saksanpaimenkoiraperhe. Ja se pentu muuten syö mustavalkoista lenkkaria :) Kas kun en itse hoksannut leikata sitä pois - minullakin monesti kismitti lapsena, jos koira oli 'kiinnitettynä' johonkin elementtiin. Suurin inhokkini taisi olla dalmatiankoiranpentu sinisessä _tynnyrissä_, joka oli jotain Disneyn figuurisarjaa x.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Figuurintekijät ovat kyllä tonttuja kun tekevät noita johonkin kiinnittyneitä koiria. Niillähän voi leikkiä vain tietyissä tilanteissa, vai voiko koira olla muka koko leikin ajan vaikka tynnyrin sisällä? >:C

   Poista
 2. Tämä on itseasiassa ihan hauska ja "virkistävä" postaus blogiisi, figuihminen kun olen. Osan koirista tunnistin kyllä, kun niitä itselläkin pyörii nurkissa, mutten sen enempää tiedä niiden valmistajasta - oletan vaan ettei niillä ole mitään varsinaista merkkiä edes olemassa vaan saattavat olla jotain halpistuotantoa (nuo alimmat varsinkin)? Schleich nyt tietysti on kaikille selvä...

  Itse muistan vaan sellaisen, että tuollainen simppelinnäköinen pikkukoira (alin kuva) saattoi tulla mukana paketissa jossa oli isompikin koiruus (jonka mittakaava oli ehkä 1:12 tai vähän isompi). Pelkkiä kiinakoiria nuo omat isotkin kyllä on, kun äsken tutkailin. Eli en usko että ovat mitään "oikeaa" merkkiä, tai sitten ovat kopioita jostain. Putkilo- tai suklaamunaeläimiä todennäköisesti. (En ole asiantuntija koirafiguissa, mutta jos mallissa lukee vain made in china niin en pidä sitä minkään merkkisenä.)

  Ja olen samaa mieltä siitä, että liikaa jää hankkimatta hintojen vuoksi. Kerään itse enimmäkseen hevosia, mutta jos vastaan tulee mielenkiintoinen koiramalli, niin tuskin mikään estää ostamasta sitäkään jos hinta ei ole paha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään usko alimpien koirien olevan mitään tiettyä merkkiä, mutta jotainhan on alkuperäisessä pakkauksessa pitänyt lukea. Haluaisin hankkia noita koiria täyden sarjan, vaikka melko karun näköisiä ne ovatkin.

   Poista
 3. Voi, mikä ihana nostalgiatrippi tuli tätä lukiessa. Tunnistan monta figua omasta lapsuudestani ja keräilin myös ihan hulluuden huumassa noita TOPPS-koiria. Keräämieni figujen mukana tuli karkin ja lappusen lisäksi tosin vielä pahvista taiteltava koiranpeti, joita oli muistaakseni kaikkiaan kolme erilaista: pahvilaatikko, sininen koiranpeti ja pajukori.

  Rakastin noita figuja yli kaiken ja olen säästänyt ne kaikki ja suurimman osan niistä pahvipedeistäkin, muistaakseni. Samassa paikassa saattaa olla tallessa myös jokunen alkuperäinen koiran esittelylappu, josta voisi selvitä sarjan Suomessa käytössä ollut nimikin. Voisinpa kokeilla löytää sen laatikon, johon nuo kotoa muuttaessa pakkasin, koska en kyllä itsekään muista kuollaksenikaan sarjan nimeä, vaikka sen nimeen muksuna vannoinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !? muistan hämärästi jotain pajukoreja myös?

   Poista
  2. Mutta niitä ei tullut tuon ostamani sarjan mukana mitä lähikaupastani sai. Todennäköisesti samoja koiria on myyty hieman erilaisissa pakkauksissa, joissa on voinut olla mukana vaikka noita korejakin.

   Poista
  3. Joo joistan sai korit mukaan. Ja esim tos shäfer perheen mukana kuuluis tulla sellanen portti. Mulla portti hukassa mut kissa perhe (harmaa) löytyy kaikki kissat portti ja se sukupuu mihin sai laittaa ite nimet :) jännä ku törmää toiseen jeppisläiseen .

   Poista
 4. Mulla oli kanssa noita mysteeridalmatialaisia! Niiden pakkaus oli sellainen suorakaiteen muotoinen pahviläpyskä, jossa oli iso kuva melko realistisesti piirretystä istuvasta dalmatialaisesta ja pahviläpyskän alaosaan oli liimattu sellainen läpinäkyvä muovi"kippo", missä koirat oli. Mulla oli samanlaiset dalmatialaiset, kuin tossa kuvassa, mutta joillakin oli sininen kaulapanta (ilmeisesti punainen panta oli nartuille ja sininen uroksille).

  Ja mä kanssa inhosin sitä, jos joku muovieläin oli kiinni jossain jutussa! Eihän sellaisilla voinut leikkiä ollenkaan! Ja ne eläimet oli myös ärsyttäviä, jotka katsoivat sivulle tai olivat jossain muussa "oudossa" asennossa, esim. makasivat selällään.

  VastaaPoista
 5. Mukava postaus, keräilen aika paljonkin erilaisia leluja ja on hauskaa nähdä ja kuulla toistenkin kokoelmista. :) Eteenkin eri lelusarjojen tunnistaminen on minusta aina ollut valtavan hauskaa puuhaa. Minulla oli joskus tuo saksanpaimenkoira emo pentuineen, mutta ovat varmaankin joutuneet kipparille. Pieniä figuureja on niin paljon että välillä tulee jotain ei-niin-itselle-tärkeää laitettua pois. :P

  Koira-figuureista ja leluista mitä olen joko lapsena keräillyt tai säilyttänyt ovat vanhat Kennerin valmistamat Littlest Pet Shopit, Hau ja Mau-yllätysmunista tulleet pikkuruiset koirat, 101-dalmatialaista-yllätysmunista tulleet dalmispennut sekä sellaiset vähän isommat pehmeää muovia olevat dalmatialaispennut joita myytiin muistaakseni kortilla 90-luvun alussa. Kaikki omat koirafiguurini olivat aika sarjakuvamaisia, koska sellaisesta tyylistä olen aina tykännyt leluissa. Hau ja mau-munien koirat olivat selkeästi omia rotujaan ja aidomman näköisiä. LPS-koirien rodut olivat myös suht tunnistettavia vaikkakin hyvin söpösteltyjä. 2000-luvun Hasbron valmistamat Littlest Pet Shopit ovat taas aivan liian hempeitä ja suurisilmäisiä omaan makuun. ;)

  Noita Puppy in my Pocketeja oli kavereillani ja leikimme niillä paljon lapsina. Niillä joillakin oli kyllä tosi vaikeaa leikkiä juurikin noiden esineiden takia. ;) Nykyisin omistan jotain Kitty in my Pocket-kissoja, jotka ovat tosi hauskan näköisiä. MEGin figuurit ovat mukavan ilmekkkäitä.

  Nykyisin haluaisin löytää noita realistisemman näköisiä figuureja lähinnä kustmointitarkoitukseen. Ei ole vain kirpparilta vielä tullut vastaan sellaisia rotuja joita projektiini tarvitsisin.

  Nuo Homies Dog Pound-koirat hassuine asuineen olivat tosi hienoja, itse voisin hyvinkin hankkia tuollaisia kokoelmiini. ^^ Mutta niitä ei ole taidettu myydä Suomessa? Silloin eivät liene kirppareilta löydettävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen tykännyt aina vain realistisista figuureista, mutta olin täysin unohtanut nuo Littlest Pet Shopit ja osa koirista voisi sopia näiden joukkoon. Muistan omistaneeni lapsena jotain LPS:n meriteemaisia leluja.

   Poista
 6. Minulla on noita vikoja koiria:D. Ostettu joskus Citymarketista ja pakkauksen mukana tuli myös isompia koiria.

  VastaaPoista
 7. Lapsena tuli kerättyä TOPPSin sarjan kaikki koirat. Tosin onnistuin hävittämään niistä pari. Lisäksi joitain on lähtenyt matkaan kirppareilta nyt aikuisena. Pitäisikin vilkaista, mistä sarjoista elukoita löytyy. En tosin ihan keräilyksi sanoisi, ja olen muutenkin koittanut vähentää ostelua.

  Ja nuo esineet kiinni eläimissä. Onhan ne kivan näköisiä, mutta niillä oli hankala leikkiä. Muistelen kaverini myös leikelleen joitain esineitä irti, olisiko ollut TOPPSin koira, jolla oli pensseli suussa. En muista, leikkasinko itsekin. Toinen inhokkini olivat nukkuvat elukat. Makuulla olevilla saattoi vielä leikkiä, mutta nukkuvilla oli jo hankalaa. Ehkä tekijät ajattelevat liian aikuisnäkökulmasta, koristeenahan nuo menevät. Voi tehota myös vanhempiin, jotka leluja lapsille ostavat.

  VastaaPoista
 8. Shäfer perheen pennulla on ollut kenkä suussa. Minulla on koko perhe. Lapsuudesta sääatynyt muitakin leluja alkuperäset lps,kitty in my pocketteja jne... ite keräilen kans näitä vanhoja leluja. Kirppikseltä ostin eilen 2ella 2 kissaa . En tiedä millä nimellä niitä myytiin mutta muistan kuinka kade olin kun kaverilla oli aikoinaan : D sellasia kissoja joilla häntä on kun hevosella ja päästäkin kasvaa "harjaa"
  T. Niinuska

  VastaaPoista