tiistai 16. kesäkuuta 2015

Turhia pohdintoja Siriuksen sotureista


Luin vähän aikaa sitten Yoshihiro Takahashin lyhyen tarinan Sarada! Kita no Ookamin (josta kirjoitan jotain myöhemmin, ehkä), joka toi mutkan kautta mieleen Hopeanuolen susisaagan. Rupesin lukemaan susisaagaa uudelleen, ties monennettako kertaa jo. Saaga on myös lyhyt, mutta en silti ikinä tunnu muistavan siinä esiintyviä tapahtumia ja henkilöitä hyvin. Saagassa tapahtuu paljon ja nopeasti ja se poikkeaa selvästi muista saagoista voimakkaalla fantasiateemallaan. Ginga -saagojen joukossa se on ehkä se parjatuin, mutta itse pidän siitä Dragon Ballin kaltaisena aivottomana mättönä.

Saagan juonihan menee suunnilleen näin: Pieni määrä japaninsusia ei olekaan kuollut sukupuuttoon, vaan piiloutunut maanalaiseen valtakuntaan. Käy ilmi, että Ginin ja Rikin käyttämä erikoisisku, Zetsu Tenrou Battouga, jolla Akakabuto viimein tapettiin onkin peräisin susilta. Sudet lähtevät etsimään Giniä ympäri Japania, tappaen ja haavoittaen Ohun sotilaita samalla, sekä kaapaten Crossin ja tämän pennut. Vain legendaaristen Siriuksen koirasotureiden pitäisi osata battouga-erikoisiskut, näiden sotureiden kohtalo on kostaa ihmisille susien kärsimykset. Sudet ovat myös jakaantuneet kahtia, Mustien Susien Imperiumin ja Susien Monarkian sotajoukkoihin, jotka ovat sodassa keskenään. Kummallakin on omat kahdeksan koirasoturiaan.

Battoga on kahdeksan osainen, koostuen osista Shuu, Zan, Ran, Geki, Metsu, Retsu, Sai ja Zetsu. Jokainen Siriuksen koirasoturi osaa yhden näistä tekniikoista, eli eri erikoisiskuja pitäisi olla yhteensä kahdeksan.  Gin, Akame, Ben ja Kurotora joutuvat taistelemaan tiensä läpi susien maanalaiseen palatsiin, kohdaten näitä Siriuksen sotilaita ja ottaen itse heidän paikkansa ja oppien heidän tekniikkansa kun he voittavatkin sudet. Chutora on tällä välin kokoamassa Ohun sotilaita yhteen.

Ensimmäinen uusi battouga nähdään Retsugalta, joka käyttää Giniä vastaan Retsu Genmu Battougaa. Isku on samantapainen kuin Zetsu Tenrou Battouga, mutta kulkee oudosti sivuttain, jättäen keskelle tyhjän kohdan. Retsuga ei menetä koirasoturin titteliään. Seuraavaksi tavataan Hyoma (jota vastaan Gin taistelee taas), joka myöskään ei menetä titteliään ja käyttää Metsu Heni Battougaa. Isku näyttää tähtimäiseltä.



Kurotorasta tulee ensimmäinen Siriuksen soturi Oun puolelta, hän taistelee haarniskoitua Hyakkigaa vastaan ja oppii tältä Ran Daryuushin Battougan. Kyseisessä battougassa koira liikkuu käärmemäisesti ilmassa, joten pentuna käärmeen tappaneelle Kurotoralle isku on sopiva. Muihin battougoihin verrattuna tekniikka ei ole kovinkaan erikoinen tai näyttävä. Hyakkiga kuolee ja Kurotorasta tulee Ran -tekniikan soturi.


Tämän jälkeen Akame taistelee Shuugaa vastaan bambumetsässä. Hänen tekniikkansa on Shuu Tossou Battouga, jossa takajaloilla ponnistetaan vauhtia ja etujalkoihin keskitetään voimaa osumaan vastustajan heikkoon kohtaan. Shuugan oikea jalka on paljas teroitettu luu, joka tietenkin tekee hänen iskustaan erityisen tehokkaan, mutta Akame oppii tekniikan silti. Myöhemmin Akame käyttää terävää suussaan pitelemäänsä luuta(?) teroitetun jalan sijaan. Shuuga kuolee ja Akamesta tulee Shuu -tekniikan soturi.


Shuugan jälkeen joukko saapuu susien palatsin sisäänkäynnille. Kurotora lähtee yksin harhauttamaan vartijoita, jolloin Gin, Akame ja Ben pääsevät luolastoon sisälle. Gin taistelee veden alla Suigaa vastaan, viemättä hänen titteliään ja oppimatta hänen tekniikkaansa. Suigan tekniikka on Sai Raijin Battouga, jossa esineitä (tässä taistelussa katossa olevia jääpuikkoja) katkotaan nopeasti ja viskotaan vastustajaa kohti. Tämä battouga olisi täysin hyödytön, mikäli taistelukentällä ei olisi mitään sopivaa esinettä. Ellei sitten iskua voisi kohdistaa suoraan vastustajaan.


Seuraavaksi vuorossa on Geki Sentsuuhi Battougan hallitseva Mukonga. Tekniikassa etujaloilla isketään nopeasti, tehden sisäistä vahinkoa vastustajaan. Gin ja Akame yrittävät kumpikin taistella häntä vastaan, mutta saavat kuonoonsa. Mukonga sokeutuu taistelun aikana ja sokea Ben käy hänen kimppuunsa, lopulta voittaen taistelun. Mukonga jää henkiin (ainakin toistaiseksi) ja Benistä tulee Geki -soturi.


Tässä vaiheessa Ginillä, Kurotoralla, Akamella ja Benillä kaikilla on omat Siriuksen soturitittelinsä ja -tekniikkansa. Luulin kaikkien susisoturien korjautuvan ylivertaisilla Ohun sotureilla. Loput susisotureista kuitenkin saavat pitää arvonimensä, mutta aion nyt spekuloida ketkä Ohun koirista olisivat voineet oppia heidän tekniikkansa. Susisaaga ei ollut suosittu ja se pitikin lopettaa nopeasti, joten kenties Takahashin alunperin piti korvata kaikki susisoturit koirilla? Minusta oli outoa, että Kurotorasta tuli yksi Siriuksen sotureista, mutta esimerkiksi Mossista ei, joka kuitenkin kukisti Kurotoran isoveljen hetkessä aikoinaan. Saaga etenee hyvin kaavamaisesti Mukongan kukistamiseen saakka, jota ennen aina yksi Ohun koirista oppii uuden tekniikan ja saa Siriuksen soturin arvonimen.

Kurotora, joka lähti harhauttamaan vartijoita, taistelee Raigaa vastaan, joka käyttää Zan Hishoo Bunshin Battougaa. Liikkeessä Raigan sisällä elävät veljet, Sakon ja Ukon, tulevat esiin taistelun ajaksi. Kurotora on jo yhden tekniikan soturi, joten hän ei voisi tätä tekniikkaa enää oppia. Tässä vaiheessa Chutora on johdattanut suurimman osan Ohun armeijasta lähettyville ja Moss tulee auttamaan Kurotoraa. Raigan tekniikkaan vaaditaan useampi koira, tai ainakin olettaisin näin. Toisaalta osaahan Akame kolmoiskuvatekniikan, jossa hän luo itsestään heijastuksia, mutta se ei ole sama asia. Onko muuten kolmoiskuvatekniikkaa käytetty enää susisaagan jälkeen? Susisaagassa Akame suorittaa myös kierteisen vesipyörän tekniikan. Näkyyköhän näitä tekniikoita Ginga Densetsu Akamessa? Itse en ole lukenut sitä ollenkaan. Paikalle tulevat Mossin jälkeen myös Mutsun neljä valtiasta, jolloin sain ahaa-elämyksen. Kisaragistahan voisi tulla uusi Zan -soturi, ja Minazuki, Hazuki ja Uzuki voisivat sulautua hänen ruumiiseensa, he ovat veljeksiäkin. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta mutsulaisista olisi voinut saada hyvän vastineen Raigalle.



Ginin joukot tulevat taistelemaan Susien Monarkian sotajoukkojen puolella, josta he tähän mennessä ovat ottaneet koirasoturien paikkoja itselleen. Jäljelle jääneet alkuperäiset koirasoturisudet ovat Raiga, Hyoma, Retsuga ja Suiga. Raigan tosiaan korvaisin Kisaragilla, mutta muiden korvaajia pitääkin miettiä tarkkaan. Minusta olisi ollut hienoa, jos kaikki koirasoturit olisivat korvattu koirilla, tällä olisi näytetty kuinka ylivertaisia Ohun soturit ovatkaan ja näytetty ennustuksen olleen väärässä kostoaikeissaan. Lopulta pelkästään koirista koostuva hyviksien soturikaarti olisi kohdannut pahiksien pelkästään susista koostuvat Mustien Susien Imperiumin soturit. Viimeisessä taistelussa Suiga ja Raiga kuolevat, siinä missä tarujen kahdeksan soturia olivat kaikki selvinneet hengissä taistelusta hirviötä vastaan, joten ehkä he eivät olleetkaan oikeat valitut soturit?

Suiga on erittäin kookas susi, mutta silti nopea liikkeissään. Hänen korvaajan pitäisi siis olla samantapainen kyvyissään. Ehdottaisin korvaajaksi Musashia, joka on harmittavan vähän esillä Gingassa. Olen aina pitänyt tästä hahmosta. Musashi on kookas, mutta myös erittäin kestävä ja taitava taistelija, onhan hän sentään koirataistelujen keskiraskaan sarjan mestari. Harkitsin myös Mossia tätä varten, mutta hänen kokonsa taitaa haitata häntä liikaa pidemmän päälle ja en osaa kuvitella häntä toteuttamassa Suigan (tai kenenkään) battougaa.

Retsuga ja Hyuma ovat hyvin samankaltaisia ja muiden susien joukossa eivät herätä huomiota ulkonäöillään. Hyuma on äkkipikainen ja tuo siinä mieleeni Johnin, joka on yksi lempihahmoistani ja ansaitsisi paikkansa Siriuksen soturina. Retsugan paikalle on vaikea keksiä sopivaa hurttaa. Hakuro olisi hyvä vaihtoehto, ellei hän olisi juuri menettänyt toisen etujalkansa. Toisaalta eihän tämä estänyt Shuugaa. Aiemmin mainittua Mossia mietiskelin alunperin kirjoittaessani susisaagan arvostelua, hän on tosiaan aivan liian raskas tankki battougoja varten. Vahvoina pidetyt Bill, Bemu ja Benizakura olivat kuolleet. Meteor Ginin mukaan Chutoran taidot ovat hyvin keskinkertaiset. Great taitaa olla yhä elossa, vaikka häntä ei taida enää Akakabuto -saagan jälkeen näkyä? Jaguarin taistelutaitoja ei sarjassa ole juuri näytetty, mutta mikäli Gingapediaan on uskominen hän tulee olemaan sotakoirasaagassa melkoinen kovanaama? Näistä kolmesta taidan kallistua Jaguarin puolelle. Kaikkien KOIRAsoturien ollessa koossa Gin tietenkin uniikkina monitoimilumihiutaleena olisi ainut, joka oppisi kaikki tekniikat. Mangassa tapahtuukin näin Ginin käyttäessä ainakin Mukongan ja Retsugan tekniikkoja.



Tämä kirjoitus on selkeästi oma toivemielipiteeni siitä miten juonen olisi mielestäni kuulunut mennä. Tarina loppui aivan liian hätiköidysti ja joitakin pahishukkia vastaan ei taisteltu ollenkaan. Toisaalta olisiko kaavamaiset yksi vastaan yksi taistelut edes kiinnostaneet jos kaikkien soturien taisteluvuorot olisi näytetty? Tuskin, sillä saaga on jo tälläisenään melkoinen sekametelisoppa, mutta ainakin silloin se ei olisi antanut niin kiireistä vaikutelmaa. Tämähän valitettavasti ei ollut Takahashin päätettävissä, mutta on silti kivaa spekuloida asiasta. Mikäli susisaaga olisikin ollut suosittu ja se olisi saanut jatkua vaikka miten pitkään, millaiseksi Takahashi tarkoitti sen mielestänne ja millaiseksi olisitte itse halunneet sen muokkautuvan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti