sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Good Dog Whiskey


NIMI: Good Dog Whiskey
VUOSI: 2013
TARINA/KUVITTAJA: K. Kobi

Whiskey on jälleen yksi sellainen sarjakuva, josta en ollut ennen lukenut mitään, mutta törmäsin siihen kun jälleen kerran selasin läpi kaikki mahdolliset koirasarjikset Amazonissa. Aihe vaikutti erittäin kiinnostavalta ja tilasin kirjan heti. Unenomainen tarina kertoo Whiskey -koirasta, jonka nuori omistaja on juuri kuollut. Hautajaisissa Whiskey jää suremaan haudan luokse, eikä kukaan sukulaisista näytä haluavan ottaa koiraa mukaansa. Hauta avautuukin, paljastaen kammion tuntemattomaan ja Whiskey lähtee etsimään isäntäänsä tuonelasta. Matkallaan koira tapaa muitakin kuolleita sieluja.



Kirjan aloituksessa tekijä kertoo nähneensä tarinan unessa, jossa hän todisti tuntemattoman koiran mystisen seikkailun ja hänen oli pakko tehdä aiheesta kirja. Whiskey on Kobin ensimmäinen julkaisu ja erittäin lupaava aloitus.

Tarina on erittäin kaunis ja onnistuu tavoittelemassaan unenomaisessa tunnelmassa. Pidän erittäin paljon tarinoista joissa käsitellään kuolemaa arvokkaalla ja rauhallisella tavalla, ilman pelkoa ja lohduttomuutta. Tarinan tunnelmassa on luonnollisesti surullistakin vivahdetta (välillä kurkkua oikein kuristaa), mutta suureksi osaksi keskitytään suuren tuntemattoman tutkimiseen. Sain vähän aikaa sitten selville erään parhaan ystäväni tehneen itsemurhan, joten kirjan aihe ja lähestymistapa on nyt erittäin sydäntä lähellä. Tosin luin kirjan paljon ennen tätä uutista ja pidin sitä loistavana jo silloin, joten nykyinen mielentilani ei ole mitenkään vaikuttanut tähän arvosteluun. Nyt voisinkin lukaista kirjan uudestaan kenties hieman eri silmin.




Kuvitus ei varmastikaan ole kaikkien mieleen. Sarjakuva on mustavalkoinen ja kuvat ovat selvästi suureksi osaksi jäljennetty valokuvista. Itselleni tämä oli mukavaa vaihtelua. Välillä rankka tussaus ei toimi ja kestää hetki hahmottaa mitä kuvassa pitäisi olla, toisaalta osa paneeleista ovat hyvin vaikuttavia rohkeilla kontrasteillaan. Sarjakuvassa leikitellään paljon tyhjällä tilalla, mikä on sopivaa, onhan tapahtumapaikka jonkinlainen tyhjiö.

Kirja on vain noin 70 sivua pitkä, mutta onnistuu niiden aikana luomaan vaivattomasti moniulotteisen tarinan. Olisin toivonut enemmän sivuja, mutta lopetus on tyydyttävä ja muutenkin tarina tiivis pakkaus, joten lisäpituuden toivominen ei ole mikään moite. Suosittelen.

TÄHDET: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti