sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Blacksad - Valkoinen valtakunta


NIMI: Blacksad - Valkoinen valtakunta (Blacksad - Arctic-Nation)
VUOSI: 2003
KUVITTAJA: Juanjo Guarnido
TARINA: Juan Diaz Canales

Valkoinen valtakunta on toinen Blacksad-kirja. Tämän albumin tarina keskittyy rasismiin sisältäen viittauksia sekä natsiliikkeeseen että KKK:hon. Arjalaisten sijaan herrarotuna toimivat Arctic-puolueen valkeat pohjoismaiset eläimet johtajanaan naali Huk, vaikuttaa myös että paikallinen poliisipäällikkö jääkarhu Karup olisi sotkeutunut puolueen asioihin. Huolestunut opettaja palkkaa Blacksadin tutkimaan kadonneen pikkutytön tapausta, opettaja uskoo Arctic-puolueen kaapanneen hänet.



Valkoisessa valtakunnassa kuvituksesta on muodostunut selkeästi hiotumpaa ensimmäiseen osaan verrattuna. Värimaailmassa on enemmän vaihtelua ja ääriviivoista on tullut selkeämpiä. Myös itse tarina on mielenkiintoisempi ja yllätyksellisempi, insesti- ja rasismiteemojen mukaantuominen on mielestäni melko rohkea veto, etenkin yhtä-aikaa. Tarinankuljetus on sujuvampaa edelliseen osaan verrattuna. Vain kirjojen lyhyys on mielestäni ongelma, sillä lisäpituudella saataisiin enemmän jännitystä ja odotusta aikaan.

Natsiteema toimii kirjassa erittäin hyvin. Koska ihmiset on korvattu eläimillä on tarinaan tehty luovia ratkaisuja, arjalaisia esittävät pohjoisen valkoiset eläimet ja neekereinä toimivat mustat eläimet. Tämä on pintapuolisesti ihan toimiva ratkaisu, mutta itse olisin ennemminkin lajitellut eläimet rotuihin alkuperämaan perusteella enkä turkin värin avulla. Ensimmäisessä osassa oli jo vain matelijoille tarkoitettu baari, eli ilmeisesti Blacksadin maailmassa rotulajittelu on paljon monimutkaisempaa kuin meidän ihmisten maailmassa. Toivottavasti tulevissa albumeissa tätä käsitellään lisää, ihmisten maailman muuttaminen furry-hahmoilla toimivaksi on minulle erittäin kiinnostava aihe.



Neljästä Blacksad-kirjasta jotka olen tähän mennessä lukenut tämä on ollut suosikkini. Natsiteema puree minuun aina, mutta myös talviset maisemat ovat mieleeni. Tämä oli huikea parannus ensimmäiseen hieman sekavaan ja pliisuun osaan, tästä Blacksad varmasti vain paranee. Toivottavasti vain ostajia riittää Suomessa että saamme kaikki tulevaisuuden julkaisut suomennettua.

TÄHDET: ****






3 kommenttia:

  1. Loistavaa! Olen positiivisesti yllättynyt ja erittäin mielissäni että näen vihdoin jonkun arvostelevan myös nämä kirjat. Blac Sad on kategoriastaan ehdoton suosikkini. Valkoinen Valtakunta toistaiseksi mieluisin albumi. Innoissani odottelen uusinta albumia joka on juuri painettu, josko se tulisi suomeen.

    Hyvä arvostelu ja hyviä kannanottoja. Herätti itselläkin lisää uusia pohdintoja kyseisestä sarjasta.

    VastaaPoista
  2. Uusin osa Amarillo taitaa olla jo tilattavissa kustantajan sivuilla

    VastaaPoista
  3. http://www.sarjakuvakauppa.fi/, sieltä löytyy Amarillo suomeksi. Pistin itsellekin tilaukseen~

    VastaaPoista