sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Blacksad - Kissa varjoisilta kujilta

Skannerini oli näköjään paskainen!
NIMI: Blacksad - Kissa varjoisilta kujilta (Blacksad - Quelque part entre les ombres)
VUOSI: 2000
KUVITTAJA: Juanjo Guarnido
TARINA: Juan Diaz Canales

Blacksadin päähenkilö on kissa, mutta sarjakuvissa vilahtelee vähän väliä koiraeläinhahmoja ja yhden tärkeimmän hahmon ollessa saksanpaimenkoira otan vapauden arvostella Blacksadit täällä.

Ensimmäinen kosketukseni Blacksadiin oli edesmenneessä Jysäys-lehdessä. Jysäys esitteli suomalaisia ja ulkomaisia vähemmän tunnettuja sarjakuvia julkaisemalla niistä lyhyitä näytteitä. Parhaiten näistä näytteistä jäivät mieleeni Blacksad ja Sillage. Jysäystä ilmestyi vain 7 numeroa, Suomessa moiselle liian erikoistuneelle lehdelle lukijakunta jäi valitettavan harvaksi. Onneksi kuitenkin Blacksad on saanut täällä hyvän vastaanoton ja kaikki tähän mennessä julkaistut albumit on käännetty myös suomeksi.



John Blacksad on New Yorkissa asuva yksityisetsivä. Jokainen albumi on itsenäinen osa ja keskittyy yhden hänen työkeissinsä ympärille, jotkin taustalla olevat teemat/sivujuonet myös syventyvät sarjan edetessä, mutta kirjat toimivat oikeastaan missä järjestyksessä luettaessa tahansa.

Ensimmäisessä albumissa Blacksad tutkii kuuluisan näyttelijän Natalia Willfordin murhaa. Blacksad on itse toiminut Natalian henkivartijana ja heillä on myös ollut suhde, tapaus on siis hyvin henkilökohtainen Blacksadille.

Juoni ja kuvitus ovat vahvasti film noir-vaikutteisia, kuvitus on vielä ensimmäisessä Blacksadissa aavistuksen sotkuista ja värimaailmaltaan turhan yksitoikkoista. Myöhemmissä osissa tämä tulee muuttumaan parempaan suuntaan, mikä ei kuitenkaan tarkoita ensimmäisen osan kuvituksen olevan huonoa. Päin vastoin, jo tässä osassa kuvitus on hyvin kaunista ja ammattimaista. On vain bonusta että se vielä paranee. Realististen ja brutaalienkin tarinoiden kanssa vesiväriväritys on toimivampi ratkaisu kuin monesti liian puhtaan näköinen digitaaliväritys.


                           
Ensimmäinen osa on vain avausjakso sarjalle, ja vain sen perusteella on hankala sanoa yhtään mitään koko sarjasta. Hahmoihin ei ehdi vielä tutustua kunnolla ja ensimmäisen osan tarinakaan ei ole päätä huimaavan omaperäinen tai yllätyksellinen. Taide kuitenkin pelastaa paljon ja Blacksad on selkeästi sarja jolla on paljon potentiaalia.

Jatko-osat arvostellaan myös myöhemmin.

TÄHDET: ***1/2






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti