keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Jaguar


NIMI: Jaguar (ジャガー)
VUOSI: 1987
TARINA: Hiroaki Hoshino
KUVITTAJA: Yoshihiro Takahashi

Jaguar on hyvin vähän tunnettu Yoshihiro Takahashin lyhyttarina. Se on ilmestynyt vain Shonen Jumpin kevätspesiaalissa vuonna 1987, jota löytyy myynnissä melko harvoin. Lehden kansikuva pyöri netissä kauan aikaa, mutta kukaan ei tiennyt sisällöstä mitään - kunnes Nawulf skannasi lehden ja Mako käänsi tarinan englanniksi. Suuri kiitos heille! Jaguar ei liity Hopeanuoleen tai mihinkään muuhun Takahashin tarinaan millään lailla, eikä se koskaan saanut jatkoa.

L Cityssä entisen SWAT-poliisin, Eddie Brownin, kartanolle hyökkää kyborgitiikeri, joka tappaa Eddien ja kaappaa hänen pienen Pure -tyttärensä. Pihaan kahlehdittu valkoinen koira voi vain haukkua vieressä kun tiikeri hyppää lapsi suussaan helikopterin kyytiin. Tiikerin omistajaksi paljastuu hullu tiedemies Devil Villain (juuh hieno nimi), joka on aikaisemmin pidätetty ja pidätyksen aikana usea SWAT-tiimiläinen ampui häntä. Devil selviytyi hengissä ja karkasi virkavallalta, vannoen nyt kostoa kaikille SWAT-ryhmän jäsenille. Alkuperäisestä ryhmästä on enää jäljellä vain Jaguar Sanada - karski lihaskimppu, jolla on japanilaiset juuret. Jaguar lähtee Ruin Cityyn etsimään tiedemiestä ja hänen kaappaamaansa tyttöä. Ruin City on kamala huumehöyryinen slummi, jossa tapahtuu 50 murhaa kuukaudessa ja 80% väestöstä on työttömiä... Onneksi Jaguar ei kuitenkaan ole yksin, vaan hänen mukana on Eddie Brownin Hurricane -koira, jolle on koulutettu vaikka mitä erikoisuuksia, kuten riippuliitimen käyttöä.




Hurricanen ansiosta Jaguar pääsee lentämään Ruin Cityn öykkäreiden yläpuolella. Rakennusten katoilla he kuitenkin kohtaavat Devil Villainin tiikerin. Taistelussa Hurricane ampuu tiikeriä ohjuksella, jolloin tiikeri syttyy tuleen ja tippuu katolta. Tiikeri ei kuitenkaan kuole, vaan sen turkin alta paljastuu metallinen vartalo. Jaguar voittaa kyborgitiikerin heittämällä kranaatin sen suuhun.

Jaguar löytää viimein Devil Villainin piilopaikan, jossa on kalterien takana ties mitä geenimanipuloituja otuksia. Jaguar näkee Devilin istumassa pöydän äärellä, johon lähes alaston Pure on sidottu. Devil kertoo haluavansa siirtää mielensä Puren ruumiiseen... tai jotain sellaista. Hullu tiedemies on houkutellut Jaguarin ja Hurricanen huoneeseen, jonka täyttää vedellä ja Jaguar teeskentelee hukkuvansa. Kun Devil tyhjentää huoneen vedestä ja tulee katsomaan ruumiita Jaguar iskee miekalla Devilin pään irti ja kertoo olevansa ninjojen sukua. Tämän jälkeen hän vie Puren pois Ruin Citystä ja tarina päättyy.



Tarina etenee todella nopeasti ja hahmot ovat paperinohuita. Ruin Cityn dystooppisesta kaupungista ja riippuliitäjästä tuli paljon mieleen elokuva Pako New Yorkista, ken tietää onko se ollut tarinan innoittajana. Hurricane -koira osaa kaikenlaista, mutta jää muuten taka-alalle eikä koiralla tunnu olevan omaa persoonaa. Jaguar taas on koomisen kova ja järkälemäinen lihaskimppu, eikä hänessäkään ole mitään erityistä syvyyttä tuon lisäksi. Devil Villain on pahuudessaan lähinnä huvittava ja sain ikäviä pedofiilifiiliksiä kun hän teki mitä lie epämääräisyyksiä lähes alastoman sidotun pikkutytön kanssa. En tiedä minkä takia tässä kohtauksessa tytöllä ei voinut olla paitaa päällä. Tämä mukamas niin nerokas tiedemies kukistetaan todella naurettavalla tavalla - vain teeskentelemällä kuollutta. Mitä jos Devil Villain ei olisikaan tyhjentänyt huonetta vedestä tarpeeksi nopeasti, tai ei olisi tullut ollenkaan ihastelemaan ruumiita? Jaguarilla ei oikeastaan ollut mitään suunnitelmaa Devilin kukistamiseksi ja kaikki jätettiin tuurin varaan. Tarina toki ei ole Takahashin kirjoittama, joten häntä ei voi syyttää juonen vioista.

Vaikka juonellisesti tarina jättää paljon toivomisen varaa, on se sentään todella hienosti piirretty! Ihastelin etenkin tiikeriä, joka oli hieno niin turkillisena että metallisena. Harmi, kun Takahashi ei tehnyt enempää kissaeläimiä tarinoihinsa. Mukana on myös kauniita värikuvia. Hurricane on vain valkoinen pystykorva, mutta kun kuvitusjälki on Takahashia parhaimmillaan on tämäkin peruskoira kiinnostavan näköinen.

Hirveästi en keksi tästä tarinasta sanottavaa, sillä se on niin lyhyt, kliseinen ja vähän sekava. Ilmeisesti tarina ei myöskään ollut suosittu, kerta sille ei koskaan seurannut jatkoa, vaikka lopussa kertoja sanoo Jaguarin ja Hurricanen taisteluiden jatkuvan. Ihan mielenkiintoinen tapaus ja olisihan tämä mukavaa saada mukaan johonkin pokkarijulkaisuun.

TÄHDET: **



4 kommenttia:

  1. Ihanan köpösen kuuloinen ja nuo vihollisten nujertamiset niin antikliimaksisia :D Kuulostaa ihan joltain nuorten kaverusten ensimmäiseltä teokselta, toinen käsikirjoittaa tajunnanvirtaa ja toinen piirtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, melkoista höpötihöötä. Kyllähän tälläistä kerran lukee, kun on sentään kivoja kuvia.

      Poista
  2. Yleensä ne julkaisemattomat, kadonneet tai muuten vaan unohduksiin painuneet tarinat, biisit sun muut on sitä ihan syystäkin. Tämäkään tuskin menisi nykyisessä ilmapiirissä läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tuolla viimeisellä lauseella viittaat tuohon pedovibaan, niin ei se ollut mitenkään korostettu kohtaus. Vain yksi epämiellyttävä paneeli. Mutta tarina on ylipäänsä aivotonta kertakäyttökamaa. Ei ole suuri menetys, jos tätä ei koskaan saada suomeksi. Silti toivon, että saadaan, ihan keräilyn kannalta.

      Poista