sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Miksi kirjoitan nykyään Gingasta?




Kauan sitten, vuonna 2014 kirjoitin blogitekstin "Miksi en halua kirjoittaa Gingasta?" Blogi oli tuolloin vielä hyvin nuori ja keskityin kirjoittamaan teoksista, joista ei vielä ollut paljoa tietoa olemassa netissä. Ainakaan suomeksi. Hopeanuolesta ja muista Ginga -sarjoista sen sijaan oli paljon sisältöä saatavilla ympäri nettiä. Koska halusin tuottaa uniikkia sisältöä ja Ginga -jutuista oli ylitarjontaa päätin jättää Gingat blogissa minimiin, vaikka rakastinkin sarjaa voimakkaasti. Nykyiset lukijat ovat varmasti huomanneet, että nykyään kirjoitan hyvinkin paljon Gingasta. Mikä siis sai minut muuttamaan mieleni?

Vuonna 2015 liityin Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n jäseneksi, pääasiassa koska halusin osallistua jäsenlehden tekoon. Tekstiäni päätyi heti seuraavaan numeroon, eli numero kolmoseen. Tämän jälkeen olen tehnyt Tähdenlentoon sisältöä yhä suuremmissa määrin, tekstien ja/tai piirroksien muodossa. Lehden teosta muodostui nopeasti suuri intohimo minulle. Pystyin hyvin vapaasti kirjoittamaan minua kiinnostavista aiheista ja työni lopulta julkaistiin painetussa muodossa ja moni ihminen tulisi taatusti näkemään sen.

Vuonna 2017 ryhdyin Tähdenlennon päätoimittajaksi ja olen tässä roolissa pysynyt siitä lähtien. Päätoimittajana minulla oli taas enemmän vaikutusvaltaa lehden sisällön suhteen ja lehtien suunnittelu vei yhä enemmän aikaani. Numeroita ilmestyy kaksi vuodessa ja alan suunnitella sisältöjä heti, kun jäsenet ovat äänestäneet tulevien lehtien teemat, eli noin vuosi etukäteen. Viime vuoden lopulla otin vastuulleni Juhomoron kanssa myös pienemmät ja satunnaisesti ilmestyvät Jäsenpostit, joihin myös luon paljon sisältöä. Pidän tästä "työstä" hirvittävän paljon, mutta harmittavasti se vie aikaa ja energiaa pois blogilta.

Tähdenlennon ja Jäsenpostien sisällön tuottajien määrä on vuosien varrella laskenut ja tuntuu, että nimeäni lukee liiankin paljon tekstien kirjoittajana. Moni niistäkin teksteistä, joiden lopussa ei lue nimeäni, voi olla jollain tapaa minun säheltämääni, koska etsin juttuaiheita, suostuttelen ulkopuolisia kirjoittajia mukaan, neuvon heitä, sekä annan heille esimerkkilistan käsiteltävistä aiheista.




Mikä tämän höpinän tarkoitus nyt oli? Tähdenlennon takia siis kirjoitan hyvin paljon Gingaan (ja muihinkin aiheesiin) liittyviä juttuja, joka on vienyt aikaani pois blogiin kirjoittamiselta. Olen sopinut yhdistyksen kanssa, että minulla on lupa julkaista tekstejäni blogissa kun lehdessä julkaisusta on kulunut vuosi. Tämän takia siis blogiin ilmestyy joskus vanhoja Tähdenlennon juttuja, ihan vaan koska haluan blogin pysyvän edes jotenkin aktiivisena silloinkin, kun en muuta sisältöä jaksa tehdä sitä varten. Olen kauan sitten saanut hullun päähänpinttymän, että blogin pitäisi päivittyä vähintään kerran kuukaudessa.

Artikkelien kierrättäminen on yksi syy nykyiselle Ginga -matskulle, mutta syitä on muitakin. Tuossa 2014 vuoden postauksessa mainitsin kuinka monta suomalaista blogia Gingalle on olemassa. Tuohon aikaan niitä totta tosiaan oli paljon ja ne olivat hyvin aktiivisia! Toista on tänä päivänä ja tämä onkin todella harmittava asia. Vanhat blogit ovat muuttuneet hiljaiseksi, tai pahimmillaan poistettu kokonaan. Oikeastaan ainoat yhä aktiiviset Ginga -blogit, joita tulee mieleeni, ovat Hopeatiikeri ja Kaksoissolan blogi. Eikö olekin ironista, että nykypäivänä meillä on suomennettua mangaa ja animea enemmän kuin koskaan ja jopa suomalaisia virallisia oheistuotteita valmistetaan, mutta Ginga -aiheisten blogien, roolipelien, sarjakuvien ja fanitarinoiden määrä on romahtanut lähes olemattomiin? Koska Hopeanuoli-aiheisia blogeja ei ole enää tarjolla kuin muutama en koe suurena pettymyksenä, että olen nykyään alkanut kirjoittaa aiheesta tännekin.

Myös yksi armoton totuus on jäljellä. Minulla ei ole enää hirveästi arvosteltavaa materiaalia. Blogin alkuaikoina paahdoin teoksia läpi hurjalla vauhdilla ja kirjoitin usean arvostelun samana päivänä. Näin jälkikäteen ajateltuna tämä ei ollut fiksua, koska kulutin arvosteltavat teokset nopeasti loppuun ja arvosteluni olivat myös liian hätäisesti kirjoitettuja. Alkuaikoina minulla oli myös paljon enemmän rahaa tuhlattavana ja kyttäsin jatkuvasti mitä eksoottisempia ulkomaalaisia sivustoja, jotta voisin löytää jonkun harvinaisen sarjakuvan tai leffan. Nykyään rahat kuluvat liian arkisiin asioihin. 

Olen siis pahoillani niiden puolesta, joita nykyinen Ginga -juttujen määrä harmittaa. Pyrin yhä pitämään blogin monipuolisena mahdollisuuksien mukaan.

6 kommenttia:

  1. Jos aikaa on, tässä olisi enemmän tai vähemmän tuoretta (ja ilmaista) arvostelumateriaalia.
    (Pidän kyllä myös Ginga-aiheisista artikkeleista)


    https://readcomiconline.to/Comic/Jack-Wolfgang

    Jack Wolfgang

    Pääsankari on anthropomorpinen susiagentti ja ravintolakriitikko, Jack Wolfgang.


    ----

    https://readcomiconline.to/Comic/Wild-s-End/Issue-1?id=167186

    https://readcomiconline.to/Comic/Wild-s-End-The-Enemy-Within

    https://readcomiconline.to/Comic/Wild-s-End-Journey-s-End


    -Wild's End,
    -The Enemy Within
    -Journey's End

    Sekalainen seurue kyläturreja ja sotaveteraani(koira), Slipaway pakenevat ulkoavaruuden olentoja ja yrittävät taistella niitä vastaan.

    VastaaPoista
  2. Beastarista ja Brand New Animalista olisi kiva lukea arvostelut. Ja jos arvosteltavasta materiaalista on kova pula, niin Adventure Timessä on myös yhtenä päähenkilönä Jake-koira...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tietoinen monesta sarjasta tai elokuvasta, joka aiheeltaan voisi sopia tänne. Mutta kiinnostus ei ole herännyt tarpeeksi niihin. Näissä kahdessa ja Zootopiassa tökkii lähinnä se, että kiinnostukseni furry-juttuja kohtaan on tehnyt mahalaskun. Ehkä joskus!

      Poista
  3. Päädyin vähän jälkikäteen lukemaan tätä artikkelia ja alkuun totean, että omaan blogiin pitää kirjoittaa siitä, mikä itseä kiinnostaa.

    Sellainen tuli mieleen, että oletko harkinnut laajentamista koiraeläimistä eläintarinoihin yleisesti vai ovatko täysin kiinnostusalueen ulkopuolella? Jo pelkästään lastenelokuvien saralla olisi runsaasti eläinleffoja, joissa ei vaan esiinny koiraeläimiä, ainakaan pääosassa. Myös koira-aiheinen kertomakirjallisuus olisi toinen osa-alue, mikä ainakin sopisi Suolan Kuupielessä teemaan, jos se sinua itseäsi vain kiinnostaa.

    Tuo Ginga-blogien harveneminen on surullinen, mutta ymmärrettävä ilmiö. Ei siitäkään sarjasta aivan loputtomiin keksi kirjoitettavaa. (Itse olen tässä koittanut antaa vähän tekohengitystä omalle Hopeiselle Ginga-blogilleni.) Toinen syy voi olla myös fanikunnan ikääntyminen ja keskittyminen muihin juttuihin elämässä. Fanituskin saattaa kääntyä sinne hiljaisfanituksen ja keräilyn suuntaan, vaikkei sitä varsinaisesti lopettaisikaan.

    Loppuun vielä, että teet upeaa duunia Tähdenlennon ja muiden yhdistysjuttujen eteen, tsemppiä niiden kanssa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. Mitä muihin eläintarinoihin tulee, en halua tämän blogin rönsyilevän nykyistä enempää. Täällä mennään jo nyt jatkuvasti aiheen vierestä. Elokuvablogissani (Katkera Kuu) sen sijaan arvostelen ihan kaikkia elokuvia - paitsi koira-animaatioita, jotka tulevat tänne.

      Poista