lauantai 27. kesäkuuta 2020

Gingan kadonneet äidit

Tämä juttu julkaistiin alunperin Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n Tähdenlento -jäsenlehdessä nro 8. Juttuun on tehty pieniä muutoksia.



Ginga-sarja korostaa isien merkitystä paljon, esimerkiksi isän kuoleman kostaminen on useammankin kerran tärkeä elementti tarinassa. Isä on yleensä erittäin vahva ja karismaattinen roolimalli, joka kuitenkin jää mysteerisen etäiseksi. Etäisen isän ihannointi tuntuu kulkevan karhukoirien suvussa. Riki näki kuinka Akakabuto tappoi hänen isänsä Shiron, ja myöhemmin Gin näki miten samainen karhu (näennäisesti) tappoi Rikin. Nämä tapahtumat antavat hahmoille motivaation kostaa karhulle. Miksei äidin kuolema voisi olla tarpeeksi vahva motivaattori sankarille? Miksi jälkikasvu saa kuulla inspiroivia puheita isältään, muttei juuri koskaan emoltaan?

Emot jäävät erittäin vähälle huomiolle ja heidän vaikutus pentujensa kasvussa on omituisen vähäistä, vaikka he olisivatkin viettäneet pentujen kanssa enemmän aikaa kuin isä. Etenkin pennun ensimmäisinä kuukausina emo on sille elintärkeä, ja emo ja pentu ovat erottamattomia. Emo tarjoaa pennuilleen lämpöä ja imettää niitä. Kaiken järjen mukaan emon ja pennun suhteen pitäisi olla yleensä läheisempi kuin isän ja pennun.

Karhukoirien suvussa hahmojen äidit ovat sentään vähintäänkin näytetty, mutta monen hahmon äidin ulkonäöstä ja rodusta ei ole mitään hajua, vaikka isät olisivat tiedossa. Esimerkiksi Kisaragilla oli GNG:n aikaan kaksi pentua, jotka jäivät karhujen uhreiksi. Näiden emoa ei koskaan näytetty, vaikka pennut olivat vielä hyvin nuoria ja eivät kovin itsenäisiä. Myöhemmin GDW:n aikaan Kisaragilla on huimat 19 aikuista poikaa. Uusimman tietokirjan, Densetsu Hozon no Sho: Ginga Yondain mukaan osa pennuista on Kisaragin veljen/veljien poikia, mutta äitejä ei vieläkään ole paljastettu. Tietokirjan väite on myös kyseenalainen, sillä kirja sisältää paljon virheitä ja vaikuttaa ettei Takahashi ole ollut mukana sen teossa. Mikäli kaikki pojat ovat Kisaragin toivoa sopii ettei saman nartun ole tarvinnut synnyttää koko katrasta. GDW:ssä esiintyneitä poikia kutsutaan monesti malamuuteiksi, vaikka Kisaragi on husky, joten tästä voisi olettaa äidin olleen malamuutti.

Chuutoralla ja Kurotoralla on myös kummallakin useampi poika, mutta jälleen kerran emoja ei ole näytetty. Chuutoran puolisosta voidaan päätellä vain hänen olleen luppakorvainen, koska kahdella heidän pojallaan, Dodolla ja Burulla, on luppakorvat.

Tuntuu välillä kuin pentuja vain ilmestyisi tyhjästä. Nartut vaikuttavat olevan muutenkin superharvinaisia Gingan maailmassa, joten on suorastaan ihme, että urokset edes löytävät itselleen puolisoja. Pennuilla on monesti kova into puolustaa isäänsä ja kerskua olevansa isänsä poikia, mutta emoja ei muisteta millään tavalla. Emojen saavutuksilla ei ylpeillä. Mikäli pentujen emo on kuollut, on surullista ettei emoa muistella ja ettei emon kuolema ole jättänyt hahmoihin arpia. Mikäli emo on jossain elossa, on myös surullista etteivät pennut käy hänen luonaan vierailemassa.



Itse Ginin emo Fuji on GNG:n loputtua tipahtanut epämääräiseen limboon. On surullista, mutta sarjalle tyypillistä ettei Gin enää muistele häntä, mutta on hämmentävää ettei sarjassa säännöllisesti esiintyvä Daisuke Fujiwara muistele perheensä koiraa. Fujista ei edes tiedetä onko hän elossa, myyty pois tai missä vaiheessa kuollut. Fujiwaran perheen kotia on kyllä silloin tällöin näytetty Ginga-sarjassa, mutta Fuji ei siellä enää GNG:n jälkeen ole ollut.

Weed on kuitenkin yksi yllättävä poikkeus, vaikka hänenkin tapauksessaan emo kuoli tarinan alussa ja täten sai vain hyvin vähän ruutuaikaa. Äidin lempeys on selkeästi jättänyt pysyvän jäljen Weedin luonteeseen ja Weed muistelee äitiään monesti. Äidin muisto antaa hänelle monesti voimaa jatkaa eteenpäin. Sakura esiintyy myös säännöllisesti yksittäisissä värikuvissa.

2 kommenttia:

  1. Onhan se aika surullista että emojen olemassaolo on lähestulkoon mitätöntä.
    Orionissakin kun Kisaragin sukua lahdattiin, niin isät surivat pentujensa enimmäkseen ja se "vähäinen" vaimo/emo jäi unholaan.

    Fujista tulee muistiin joku haastattelu, jossa Takahashi kertoi että Fuji oltiin annettu jollekin sukulaiselle GNG juttujen jälkeen.
    Joten, se selittäisi sen miksei Fujia ole näkynyt. Mutta sentään Gin olisi voinut muistella emoaansa enimmäkseen kun ei hän periaatteessa tuntenut isäänsä.

    Weedissä sentään Sakura on isomassa roolissa kuin myös Weedin loppupuolella oleva Laydy, jonka kuolemaa surettiin sekä isän ja pentujen osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta haastattelusta, jossa Fujista on ollut puhe, en olekaan kuullut ennen. Kiintoisaa!

      Poista