tiistai 13. helmikuuta 2018

Huonoja uutisia uudesta Valkohampaasta

© Alphanim
Kerroin työn alla olevasta ranskalaisesta Valkohammas -animaatiosta viimeksi neljä vuotta sitten. Projektista oli olemassa tuolloin perinteisesti animoitu traileri ja kauniita konseptikuvia. Olin hyvin innoissani ajatuksesta uudesta käsin animoidusta koiratarinasta tällä tietokoneanimaation valtakaudella.

Projektin oli aloittanut tuotantoyhtiö Alphanim, jonka sivusto näyttää olevan nurin, eli firma on todennäköisesti lopettanut toimintansa. Alphanim ehti tehdä Valkohampaasta alle minuutin pituisen trailerin, jonka uusi tuotantoyhtiö Superprod on poistanut Youtubesta. En ole löytänyt traileria enää muualta netistä. Traileri oli perinteisellä animaatiolla toteutettu, siinä Valkohammas -pentu kömpi esiin pesästään ja sokaistui auringosta, sitten näytettiin Valkohammasta aikuisena koirataistelussa yleisön hurratessa. Traileri oli varsin näyttävä ja on suuri sääli jos se on nyt kadonnut bittiavaruuteen ikuisiksi ajoiksi.

© Alphanim
Superprod -yhtiön ottaessa projektin itselleen he valitettavasti muuttivat sen suuntaa täysin. Elokuva on nyt viimein julkaistu vuonna 2018 ja siitä on olemassa tämä pätkä Youtubessa. Järkytyin sen nähdessäni. Elokuva on nyt huonolla tietokoneanimaatiolla toteutettu, kaikki näyttää lattealta ja tekstuurit ovat ala-arvoiset. Jälleen yksi häviö perinteiselle animaatiolle. Aion katsoa tämän elokuvan kokonaisuudessaan jahka sitä voi tilata DVD:llä tai se ilmestyy jonnekin nettiin. Toivottavasti se ei ole täysin fiasko, mutta odotukseni ovat pohjamudissa, sillä julkaistussa pätkässä huonon animaation lisäksi itse kohtaus muistuttaa minua liikaa Baltossa olleesta kohtauksesta.

On epäselvää kauanko Valkohammas on ollut tuotantolimbossa, mutta se todellakin on vaikuttanut ikuisuusprojektilta. Superprodin ottaessa ohjat käsiinsä elokuvalle alunperin suunniteltiin julkaisua vuodelle 2014 ja ken tietää kauanko Alphanim oli työstänyt omaa versiotaan sitä ennen. Selailin Alphanimin sivuja Wayback Machinen avulla ja Valkohampaalle on oma osionsa jo vuonna 2007. Perinteinen animaatio on varsin hidasta ja työlästä tehdä, minkä takia tietokoneanimaatio onkin ottanut vallan markkinoilla. Superprod vaikuttaa heittäneen hanskat tiskiin ja vaihtoi halvempaan ja nopeampaan tietokoneanimaatioon. Todella harmittavaa, etenkin kun Superprodilla ON aikaisempia valmistuneita perinteisellä animaatiolla toteutettuja projekteja. Esimerkiksi ainakin yksi tuotantokausi Lassie -sarjaa. Tuosta linkistä pääsee näkemään sarjasta yksittäisiä kuvia sekä tunnarin.

5 kommenttia:

 1. Minulla on tuo traileri tallennettuna ulkoisella kovalevylläni. Laatu on vain huomattavasti kehnompi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan pariin vuoteen sitä on ihan turha laittaa nettiin, Superprod varmasti poistelee noita nyt.

   Poista
  2. Tämä filmi oli aivan liian hienoa ollakseen totta.
   Tallensin sen opiskellessani vielä perinteistä animaatiota toiveissa nähdäkseni sen joskus vielä valkokankaalla.
   Sääli, että näin hienot projektit eivät näe juurikaan päivänvaloa. Alphan ja omegan kaltaista kakkaa kyllä pusketaan harva se päivä.

   Poista
 2. Kuinka kurjaa! Mikä pettymys! Ja miten köykäinen tuo uusi pätkä näkyy olevan. On niin surullista, että cgi-animaatio on tullut ainiaaksi korvatakseen likipitäen kaikki muut animaation muodot.

  VastaaPoista
 3. Katselin itseasiassa tuon animaation vähän aika sitten, eikä se mielestäni ihan huono ollut. Taustat olivat kauniita ja vaikka animaatio ei mihinkään dreamworksin tasolle ylläkään, siinä oli jonkinlaista charmia. Olin hiukan yllättynyt miten ihmiset oli piirretty lähestulkoon karikatyyreinä. Lisäksi tarina seuraa kirjaa melko hyvin.

  VastaaPoista