perjantai 1. syyskuuta 2017

Tähdenlennon 6. numero syynnissä

Kannen tekijät Nightwolf-_-, SHL ja Jargonfox
Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n tämän vuoden ensimmäinen jäsenlehti on viimein ilmestynyt. Lehden ilmestyminen viivästyi paljon, paljolti taittajan kiireiden takia. Näillä näkymin tämä on viimeinen Spyron taittama lehti, sillä hänellä ei enää ole aikaa tehdä taittotöitä ilmaiseksi. Tämä on harmittavaa, mutta myös ymmärrettävää. Spyro on taittanut neljä viimeisintä lehteä ja hänen taitonsa ovat näiden vuosien varrella kehittyneet huomattavasti. Lehti on hänen ansiostaan muodostunut todella ammattimaisen näköiseksi. Odotan mielenkiinnolla millaista jälkeä saadaan aikaan ilman häntä.

Tämä on ensimmäinen numero jonka aikana olen ollut lehden päätoimittajana. Olen hyvin innoissani pestistä ja toivon lehden laadun jatkavan parantumistaan "valtakauteni" aikana. Tämän lehden teemana olivat rekikoirat ja vaikka en itse niin tästä teemasta välittänyt olen lehteen tyytyväinen. Lehdessä oli paljon monipuolisia artikkeleita ja teema tuli selkeästi esiin, sisälmysluettelon voitte nähdä alla olevasta kuvasta.


Tekemäni artikkelit olivat seuraavat: Rekikoiraelokuvia, jossa kerroin tietty joistain teemaan sopivista elokuvista, Pelkurihuskyt Nero ja Gorby, joka suoraan sanottuna on vähän turhaa filleriä ja analysointia näistä sivuhahmoista, Maailman vetokoirarotuja, jossa esitellään yleisiä ja hyvin harvinaisiakin rotuja, Esittelyssä jakutianlaika ja valjakkourheilu, jossa haastattelin harvinaisen jakutianlaikan omistajaa, sekä Metsästystä shiban kanssa, jossa haastattelin amerikkalaista omistajaa, joka metsästää shiban ja länsisiperianlaikan kanssa. Valitettavasti vetokoirarotuartikkelin siperianhuskyosuuteen olin ilmeisesti laittanut virheellistä tietoa.

Erityisen tyytyväinen olen jakutianlaika- ja shiba-artikkelista. En niin pidä vetokoirista, mutta teeman kuullessani tiesin haluavani tehdä haastattelun tästä hyvin näyttävästä ja vielä paljolti tuntemattomasta rodusta perinteisen siperianhuskyn sijaan. Shibat eivät liity teemaan, mutta olen kauan halunnut tämän artikkelin lehteen ja pitkään aikaan ei ole luvassa teemaa johon se järkevästi sopisi. Shibat ovat tänä päivänä lähes poikkeuksetta seura- ja näyttelykoiria. On äärimmäisen harvinaista, että niitä käytettäisiin vielä metsällä. Toivottavasti tämä artikkeli on muidenkin mielestä mielenkiintoinen. Haluan lehteen tulevaisuudessakin uniikkia sisältöä, jota ei voi muualla lukea.


Muiden kirjoittamista artikkeleista mukana oli muun muassa Spyron informatiivinen juttu Ginga-lasinalusista, Riikinin kirjoittama kooste battougoista (joka jouduttiin siirtämään edellisestä susiteemaisesta numerosta tähän), Heidi Karvosen peräti 5-sivuinen artikkeli hänen vetokoiralaumastaan, sekä Raezlalta perinteinen Pinkkinuoli ja kolumni, jossa hän pohti onko yhdistys pienen piirin touhuja vai ei. Paljon muutakin on, kuten sisälmysluettelosta voi nähdä. Tällä kertaa mukaan lipsahti kenties liikaa oikean elämän koirajuttuja, mutta mukana on mielestäni tarpeeksi Ginga-juttuja jottei tämä toivottavasti häiritse.

Ulkonäöllisesti lehti on todella hienon näköinen. Spyron kuvien asettelut ovat ehkä parhaimmat tähän mennessä. Saimme osan kuvista melko huonolaatuisina, minkä takia vähän jännitin millaiselta lopputulos voisi näyttää, Spyro kuitenkin sai nämäkin kuvat näyttämään tarpeeksi hyviltä lehdessä. Jos kuitenkin rehellisiä ollaan kansi on aika kaamea. Se on tietääkseni suurimmaksi osaksi Nightwolf-_-:n käsialaa, mutta pieniä juttuja ovat tehneet myös SHL (tietääkseni luonnoksen) ja Jargonfox (värien tasoitus digitaalisesti?). Koirien asetelma on hyvä, mutta väritys on liian epätasaista ja teos näyttää hyvin, hyvin nuoren piirtäjän tekeleeltä. Nightwolf-_- vaikuttaa hyvin miellyttävältä tyypiltä, joten toivottavasti mielipiteeni ei hirveästi loukkaa häntä, mutta en halua valehdellakaan tai jättää asiaa mainitsematta. Kansi on kuitenkin ensimmäinen asia minkä mahdolliset ostajat huomaavat, joten sen kuuluisi olla ammattimaisen näköinen. Toisaalta on ihan jees, että yhdistys antaa kaikille halukkaille mahdollisuuden osallistua tekoprosessiin, toisaalta pitäisikö kantta varten kuitenkin olla jokin laatukynnys? Tämä voisi sitten johtaa jonkinlaiseen epämiellyttävään elitismiin. Mene ja tiedä. Kannen liilat sävyt sopivat kuitenkin hyvin yhteen takakannen mainoksen kanssa, en tiedä onko tämä ollut tarkoituksellista.


Olen hyvin tyytyväinen siitä mihin suuntaan lehti on kehittymässä ja miltä viimeisimmät numerot ovat näyttäneet. Toivottavasti laatu pysyy yllä vielä pitkään. Ei-jäsenet voivat tilata lehden ja aikaisempia numeroita Hopeapuodista. Sieltä löytyvät myös vähän aikaa sitten valmistuneet keräilykortit.

Tänä vuonna pitäisi saada myös pullautettua ulos toinen numero. Kello tikittää pahaenteisesti. Seuraava numero olisi molossi- ja taistelukoirateemainen ja siihen olisi tulossa taas mielenkiintoista matskua. Toivottavasti uusi taittotiimi saa hoidettua homman kotiin kunnialla.

3 kommenttia:

 1. Samaa mieltä kannen hirveydestä, vähän oikeastaan jopa harmittaa kun sisältö ja kansi ovat ulkonäkönsä puolelta kuin yö ja päivä. Olen kyllä siitäkin samaa mieltä että toisaalta on kiva että halukkaat saavat osallistua. Mutta ehkä ainakin tällaisessa ns teknisessä osaamattomuudessa voisi antaa jonkun käsitellä kuvaa paremmaksi. Jos lehden väritystä olisi tietokoneen avulla vaikka tasoitettu vähän, se olisi tehnyt ihmeitä. Kuva itsessään on ihan hieno ja potentiaalinen.

  Lehti näyttää tosi siistiltä kuvien perusteella. Hienoa jälkeä ovat tyypit saaneet aikaan!

  VastaaPoista
 2. Minun mielestäni kansi on omalla tavallaan hieno. Ei ehkä kaikista sopivin juuri lehden kanneksi, mutta ei tuo mielestäni mitenkään hirveä ole. Minua kannessa häiritisee lähinnä värityksen epätasaisuus, vaikka sitä ilmeisesti digitaalisesti on koitettu tasoittaa. Asetelma, tyyli yms sinällään siinä miellyttää silmää, kuva on tietyllä tavalla taiteellinen ja siinä on melko paljon yksityiskohtia. Kenties jos sen olisi voinut värittää digitaalisesti, niin lopputulos olisi toimivampi kantta ajatellen?

  VastaaPoista
 3. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että on mukavaa, että eri ihmisten kädenjälkeä pääsee mukaan lehteen, myös kansikuviin. Onhan useamman aikaisemmankin numeron kohdalla ollut keskustelua siitä, onko valittu kuva ollut tarpeeksi tasokas ollakseen kannessa. Mikäli aina vaadittaisiin täydellistä osaamista, olisivat kansikuvan tekijät aika harvassa (tämänkään kannen kuvittajaksi ei sitä foorumissa kyseltäessä ilmaantunut ketään ja tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, kuka tekee ensi vuoden lehtiin kannet).

  Ja toisaalta, kun muistetaan, ettei kyseessä ole mikään yrityksen kaupallinen julkaisu, vaan voittoa tavoittelemattoman harrastekerhon jäsenlehti niin minusta kivakin, että siinä näkyy monipuolisesti erilaista ja eritasoista kädenjälkeä. Tulevaisuudellehan on vähän mietitty, että lisätään yhteistyötä kansikuvien teossa, yms.

  Oikean elämän koiriin keskittyminen ei minusta haittaa, koska Gingastakaan ei pitäisi vääntää väenväkisin juttua tikusta, vaan tehdä lehteen sisältöä, mikä kiinnostaa. Tähdenlennon painosmäärä on tällä hetkellä aika pieni ja kiinnostavat oikeista koirista kertovat jutut voivat lisätä mielenkiintoa lehteä kohtaan myös esim. koiraharrastajien keskuudessa. Siinä toteutuu samalla yhdistyksen toinen tarkoitus, lisätä Hopeanuoli-sarjan tunnettavuutta, kun lehteä sen koirajuttujen vuoksi ostaneet saattavat sitten sen kautta tutustua myös Hopeanuoli-sarjaan.

  VastaaPoista