perjantai 18. marraskuuta 2022

Ginga-kalenteri 2023: Legendaariset kohtaukset

Kannen tekijä Allusauruss


Suomen Hopeanuoli-fanit ry teki ensimmäistä kertaa kalenterin ja omani saapui eilen. Olin projektin vetäjänä ja myös ehdotin kalenterin tekoa alunperin. Olin viime vuoden marraskuussa tehnyt kyselyn yhdistyksen Facebook-sivuilla, jossa seuraajia pyydettiin äänestämään mitä tuotetta he toivoisivat yhdistykseltä. Vaihtoehtoja oli neljä: kalenteri, tarot-kortit, pelikortit ja taidekirja. Kalenteri sai selkeästi eniten reaktioita ja se oli myös helpoin toteuttaa näistä vaihtoehdoista, koska siihen tarvitaan vain 13 kuvaa (kuukaudet ja kansi).

Koska kuvia tulisi olemaan vain vähän ja niitä olisi tarkoitus jaksaa katsoa koko kuukauden verran, päätettiin poikkeuksellisesti tehdä piirtäjähaku, josta voisi valita sitten parhaimmat piirtäjät. Yleensä yhdistyksen projekteihin on saanut osallistua kuka vain. Toivottavasti kukaan ei kokenut tätä valikointia elitistisenä. Vaikka tämän kalenterin tekoon joku ei saanutkaan tällä kertaa osallistua, kannattaa sinnikkäästi hakea tuleviin projekteihin mukaan. Olisin myös halunnut osallistua piirtäjähakuun, mutta minulla ei ole koko vuonna ollut skanneria, joten en pysty tuottamaan painolaatuisia kuvia.

Piirtäjiksi valikoituivat Allusauruss, J.J., Katariina Salomaa, BUBIMILK, Dee, Mawa, _pirityinen_, KaaoksenKorppi, Narncolie, Sepi, SaQe, Zeralex ja Saiccu.

Tekijä Katariina Salomaa

Tekijä Mawa
Kalenterin aiheesta tehtiin myös miniäänestys yhdistyksen foorumilla. Legendaaristen kohtausten ajateltiin miellyttävän mahdollisimman monia. Kohtaukset olisivat tuttuja Hopeanuoli- ja Weed-animeista. Animeista siksi, koska moni ei ole lukenut mangoja (tai on lukenut vain alkupäästä), mutta animet on taatusti jokainen fani nähnyt. Kalenterissa on vuorotellen Hopeanuoli- ja Weed-kohtauksia. Piirtäjät saivat itse valita minkä kohtauksen tekevät, kunhan se esiintyisi animessa ja sopisi kyseiseen kuukauteen.

Kuvat ovat aivan upeita! Jokainen on todella laadukas ja kaikki ovat panneet parastaan, omilla hienoilla tyyleillään. Laitan tähän näytille omat suosikkini, mutta ihan jokainen kuvista on superhieno ja jota jaksaa kuukauden katsella. Mukava nähdä mukana piirtäjiä, jotka eivät ennen ole osallistuneet yhdistyksen projekteihin. Uutta verta tarvitaan aina. Viime vuosina paljon taittohommia tehnyt Juhomoro taittoi tämänkin projektin ja teki hyvää työtä.

Tekijä Sepi

Tekijä _pirityinen_
Jos jotain miinuksia on väen vängällä keksittävä, niin pienimmät yksityiskohdat ovat vähän kärsineet painossa. Ostajat tuskin edes huomaavat tätä, koska he eivät ole nähneet alkuperäisiä versioita koneella. Yksi kuvista on myös painossa tullut liian tummaksi. Nämä ovat pikkuvikoja. Koska piirtäjät saivat itse valita kohtaukset, olikin odotettavissa, että ihmis- ja karhuhahmoja on vältelty, eikä näitä esiinny ollenkaan. Tämä on todella harmittavaa, koska nyt kalenteri on täynnä pelkkiä koiria ja joitain legendaarisimpia kohtauksia ei nähdä. En sitten tiedä mikä tekisi etenkin ihmishahmojen piirtämisestä houkuttelevampaa, kun pakottaminen ja lahjominen ovat poissuljettuja vaihtoehtoja. Kalenterin kaikki kuvat ovat myös digitaalisia, mikä vähän harmitti minua, koska itse päädyn aina suosimaan perinteistä. Mutta nämä vikinät ovat todellakin pieniä murheita, sillä kokonaisuudessaan tuote on laadukas.

Kalentereita pystyi tilaamaan vain ennakkotilauksena. Kalentereita teetettiin vain ennakkotilattu määrä + muutama ylimääräinen kappale, jotka todennäköisesti menevät kaikki arvontojen/kilpailujen palkinnoiksi. On valitettavaa, jos joku haluaisi kalenterin vielä ja missasi ennakkotilauksen, jota kuitenkin mainostettiin useaan otteeseen yhdistyksen somessa. Kalentereita ei haluttu ostaa varastoon, sillä kalenterin arvo laskee jatkuvasti mitä pidemmälle vuosi etenee. Ehkä joku ylimääräinen kappale päätyy vielä myyntiin yhdistyksen Hopeapuotiin tai tapahtumissa myyntipöydälle, mutta tulevaisuudessa tälläiset tuotteet kannattaa heti ennakkotilata, jotta varmasti saa omansa.

Koska en varsinaisesti ollut tekijöissä mukana, uskallan tällä kertaa antaa arvosanan!

TÄHDET: ****

5 kommenttia:

  1. Ihmishahmojen välttelyn eläinpiirtäjiltä ymmärrän, mutta jännä että karhuhahmojakin vältellään. Karhut kuitenkin muistuttavat anatomisesti paljon koiraeläimiä, joten luulisi koiraeläimen vaihtamisen karhuun olevan kohtuullisen vaivatonta. Ehkä näin ei sitten ole, tai sitten ihmisiä ei vain kiinnosta syystä tai toisesta.

    Hienon oloinen kalenteri, muuten. :D Itseänikin inspaisi osallistua joskus johonkin tällaiseen yhteisprojektiin. Ehkä vielä joskus pelkän kommenttiosiossa ulisemisen sijaan joskus toimerrun toteuttamaan tämän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä lisätä, että kuukauden kuvan toistaminen himmennettynä kalenteriruutusivulla on kiva idea. En muista nähneeni aiemmin vastaavaa.

      Jätettiinkö nimet pois tarkoituksella, kun käsittääkseni nimipäivät ovat tekijänoikeussuojan alla ja niiden käytöstä pitäisi maksaa? Vai haluttiinko muuten vain jättää mahdollisimman paljon tilaa merkinnöille?

      Poista
    2. Lähinnä koirapiirtäjänä pitää myöntää, että en itsekään osaa piirtää karhuja. Isoja kissoja osaan, mutta karhujen anatomia on jotenkin todella outo. Karhuhan on kanta-astuja toisin kuin koirat ja kissat.

      Himmennetyt taustakuvat olivat ideani. Heh. Samaa ideaa on käytetty paljon Tähdenlennossa. Ei vie tekstiltä tilaa, mutta silti on jotain elävyyttä.

      Enpä ole koskaan kuullut nimipäivien olevan tekijänoikeussuojattuja. Millä perusteella? Olen luullut niiden olevan ihan julkista kulttuuria siinä missä juhlapäivät. Nimipäivät eivät muistaakseni edes tulleet esille kalenteria tehdessä, todennäköisesti jäivät pois vaivan takia.

      Poista
    3. Nimipäivien tekijänoikeus:

      https://almanakka.helsinki.fi/fi/nimipaivat/nimipaivien-tekijanoikeus.html#:~:text=Nimip%C3%A4iv%C3%A4tietojen%20julkaiseminen%20sanoma%2D%20ja%20aikakauslehdiss%C3%A4,pidempien%20listojen%20julkaisemisesta%20perit%C3%A4%C3%A4n%20tekij%C3%A4noikeusmaksu.

      (Jestas, että osaakin olla hirviömäinen linkki.) Tuolta poimittua:

      "Helsingin yliopistolla on tekijänoikeus laatimiinsa nimipäiväluetteloihin, joita ovat suomalainen ja suomenruotsalainen nimipäivälista sekä kissojen, koirien ja hevosten nimipäivälistat."

      "Nimipäivätietojen julkaiseminen sanoma- ja aikakauslehdissä sekä radiossa ja televisiossa on vapaata, jos kerralla ei julkaista enempää kuin kahden viikon nimipäivätietoja tai aakkosellisesta listasta yli 15 nimeä. Tätä pidempien listojen julkaisemisesta peritään tekijänoikeusmaksu."

      Minullekin tuli tämä yllätyksenä hiljattain, kun eräässä Facebook-ryhmässä mainostettiin jotain eläinaiheista kalenteria. Joku kysyi ryhmässä siitä, sisältääkö kalenteri nimipäivät ja kalenteriprojektin tekijöistä yksi vastasi, että valitettavasti ei, kun siitä olisi pitänyt maksaa. En sitten tiedä, millaisista hinnoista puhutaan.

      Poista
    4. Tekstistä jäi vielä tämä kohta uupumaan:

      "Painetuissa vuosi- ja kuukausikalentereissa nimipäivien julkaiseminen on tekijänoikeuden alaista. Tekijänoikeusmaksu määräytyy tuotteen painosmäärän perusteella. Kaksikielisissä kalentereissa, joissa ovat mukana sekä suomalaiset että suomenruotsalaiset nimipäivät, maksu on puolitoistakertainen yksikielisiin verrattuna."

      Poista