keskiviikko 28. lokakuuta 2020

Syksyn kuulumisia

Blogeissa on ollut hieman hiljaisempaa, kuin tavallisesti, tai ainakin on tuntunut siltä, tiedä sitten onko kukaan huomannut. Tulin 19.10. Kannukseen koulun asuntolaan ja olen täällä todennäköisesti 15.12. asti. Harjoittelen täällä traktorin ajoa ja navettahommia ja teen sitten viimeiset näytöt. Toivon hartaasti, että joulukuussa saan tutkinnon valmiiksi. Hieman ennen tänne tuloa kävin myös ensiapukurssilla.

Olin viimeksi asuntolassa vuonna 2018, josta kirjoitin myös postauksen. Muistan olleeni tuolloin hyvin hermostunut siitä kuinka asuntolaelämä sujuisi Bonon kanssa - Bono on ollut hyvin haastava koira ja käyttäytyy reaktiivisesti koiria ja tietyissä tilanteissa myös ihmisiä kohtaan. Kokeilu sujui silloin hyvin. Tällä kertaa en epäröinyt yhtään ja kuonokoppakin jäi kotiin.

Moni ei varmaan tajuakaan kuinka paljon ongelmia minulla oli tämän koiran kanssa alkuaikoina. Parin viime vuoden aikana Bonossa on tapahtunut todella suuri muutos parempaan. Suurimpana katalysaattorina toimi rivitaloon muuttaminen. Kerrostalossa Bono stressasi naapureiden ääniä ja oli aina henkisesti raskas operaatio kulkea portaat kolmannesta kerroksesta ylös alas, koska Bono saattoi raivostua jos yhtäkkiä joku tulisi vastaan tai avaisi oven. Myös kerrostalon pihalla sama juttu, yllättäen eteen pölähtävät ihmiset saivat raivarin aikaan. Rivarissa Bono on viimein päässyt tottumaan ohi kulkevaan elämään katselemalla ikkunasta maan tasolta, sekä oleskelemalla omalla pikkupihallaan, josta se voi turvallisesti seurata ohi kulkevaa naapurustoa. Rivarielämän aikaansaama muutos on todella huomattava ja Bono on todella rauhallinen nykyään.

Sama rauhallisuus on jatkunut täällä asuntolassa. Olemme majoittuneet isoon omakotitaloon, jonka yläkerta on jaettu kahtia ja me asumme toisella puolella. Toisella puolta yläkertaa asuu myös joku koiransa kanssa, samoin alakerta on jaettu useampaan huoneeseen joissa on asukit koirineen. Jokaisella on omat vessat. Yhteisiä tiloja ovat keittiö ja suihku. Bono on ollut täällä hiljaa, mutta samaa ei voi sanoa muista koirista... Alakerrassa on kaksi koiraa, jotka haukkuvat päivittäin kuorossa, joskus jopa keskellä yötä innostuvat haukkumaan jotain. Myös pari pentua vikisee välillä. Bonoa nämä äänet eivät stressaa enää ja mietin jopa, että se saattaisi tämän uuden sisäisen rauhansa löydettyään jopa sopeutua uudestaan kerrostaloon. Joskin en kyllä ikinä enää halua muuttaa takaisin kerrostaloon. Muutaman kerran se on varoitushaukkunut ihmisille ja koirille ulkona, joko yllättävissä törmäyksissä, toinen koira on aloittanut haukkumaan sille, tai sitten pimeällä. Se on ihan ok ja Bono on rauhoittunut nopeasti tilanteen jälkeen. Suurimmaksi osaksi Bono pystyy nykyään hillitsemään itsensä nähdessään vieraita ulkona. Ovista ulos kulkiessani pidän siitä kahvapannasta kiinni varmuuden vuoksi, jos nyt oven takana olisi joku.



Aluksi olin todella harmistunut siitä ettei tässä talossa ollut kaikilla omia ulkotarhoja, kuten viime kerralla. Talon takapihalla on vain yksi isohko tarha, mutta muut asukit eivät vaikuta käyttävän sitä juuri koskaan. Koskaan se ei ainakaan ole ollut varattuna, kun olen muutaman kerran koiran tunkenut sinne. Huomasin myös, ettei Bonoa tällä kertaa ole haitannut olla tarhassa, joskin se lähinnä istuu siellä paikoillaan odottamassa. Viime kerralla asuntolan tarha oli niin pieni ja vain yhdestä seinästä näki ulos, tai jos halusi nähdä enemmän piti nousta kopin päälle, josta sitten näkyi heti vierustarhan asukin pärstä. Sinne jääminen oli varmaankin ahdistavaa. Tämä isompi tarha, jonka kolmesta seinästä näkee ulos on selkeästi mukavampi ja olisi kyllä hirveän kätevä kotonakin. Bono on täysin rauhallinen ja hiljainen kun jätän sen yksin asuntolaan, mutta vaihtelun vuoksi jätän sen välillä ulkotarhaan kun sellainen kerrankin on käytettävissä. Salaa olen seuraillut miten koira käyttäytyy siellä ja kyllä se pystyy olemaan hiljaa jos etupihalla ulkoilutetaan koiria, kunhan eivät ihan viereen tule, silloin tulee varoitushaukkua.

Asuntola oli muuten aika kylmä kun tulin tänne. Heti aluksi väänsin kaikki patterit täysille, mutta ensimmäinen yö oli silti kylmä. Bono myös tippui sängyltä monta kertaa yön aikana, joten laitoin sitten patjan lattialle patteriin kiinni.

Ennen tänne tuloa huomasin myös, että pankkikorttini oli ruvennut halkeamaan. Onneksi koululle ja pankille sopi, että tilasin uuden kortin infoon. 



Tällä koulun alpakalla on cool kalloa muistuttava naamio

Aiemmin tänä vuonna innoistuin hankkimaan koiralle tempputitteleitä, siitä kerroin enemmän tässä postauksessa. Tuon tekstin jälkeen korotin vielä rakin arvonimen Expert Trick Dogiksi (ETD). Innostuin myös osallistumaan Facebookissa toimivan World Online Dog Shown hupikisoihin, lähinnä taas temppuja koskeviin juttuihin ja voitimme muutaman todella näyttävän ruusukkeen sieltä. Huomasin myös amerikkalaisten koirankouluttajien puhuvan upouudesta Cooperative Care Certificate -tittelistä, jonka tarkoitus on mitata kuinka oma-aloitteisesti ja rauhallisesti koira antautuu hoitotoimenpiteisiin. Idea on tosi hyödyllinen ja koska tittelin voi ulkomaalainenkin saavuttaa hankin Bonolle tuon ensimmäisen tason. Tehtävät oli helppo videoida takapihalla ja koetan varmasti saada jäljelle jäävät tasot myös, kunhan joskus palaan kotiin. Venäläinen alennuskorikoirani on siis nyt virallisesti Bono ETD CCC1. Jee!



 Jotain tapahtuu myös Suomen Hopeanuoli-fanit ry:ssä. Uusin Tähdenlento on taitossa ja olen nähnyt siitä jonkin verran sneak peekkiä, pitääkin kysyä nyt viikonloppuna taas päivitystä missä mennään. Uudet keräilykortit ovat tulleet painosta ja A.vulgaris postittaa ne, harmi kun en itse pääse niitä hypistelemään vielä pitkään aikaan kun postini ovat keräilyssä. Teen niistäkin sitten postauksen kunhan joskus pääsen kotiin. Syyskokouksessa myös päätettiin, että minä ja Juhomoro otamme muutaman kerran vuodessa ilmestyvän Jäsenpostin vastuullemme. Teemme par'aikaa uutta Jäsenpostia, jonka olisi tarkoitus tulla jäsenille vielä tänä vuonna. Suunnittelen myös yhdistykselle virtuaalista lemmikkinäyttelyä (kaikkien näiden koronan aikaisten nettinäyttelyiden inspiroimana), jonka palkintobudjetista päästiin viime kokouksessa yhteisymmärrykseen. Näyttely tulisi pyörimään Facebookissa ja siihen voisivat osallistua myös ei-jäsenet.

2 kommenttia:

  1. Tuo ensimmäinen valokuva on todella kaunis, ja tuo info-taulun edestä otettu kuva on hauska, Bono on kuin veistos korokkeellaan! :D Näitä koirakuulumisia on kans mukava lukea, esim. kaikki nämä sertifikaattiasiat ovat aivan uusia minulle.

    VastaaPoista