tiistai 28. maaliskuuta 2017

Hinnastomeemin purku


Tämä meemi on kiertänyt pitkin nettiä jo useamman vuoden. Kuvassa verrataan furryfandomin taitelijoiden ja ammattikuvittajien hinnastoja, pointtina ollen kuinka fandomin piirtäjät hinnoittelevat työnsä liian alas ja ettei asiakkaiden saisi täten valittaa liian korkeista hinnoista. Hinnat ovat peräisin tästä kirjasta ja vaikuttavat keskittyvän digitaalisiin töihin.

Olen melko samaa mieltä, että suurin osa fandomin piirtäjistä ylläpitää turhan alhaisia hintoja, ainakin, jos ajatellaan mikä määrä heidän tuntipalkaksi muodostuisi. Mutta on kuitenkin naurettavaa verrata ammattilaisten hintoja harrastelijan hinnastoihin. Vaikka kuinka olisi mukavaa ajatella ansaitsevansa yhtä paljon taiteestaan kuin Marvelin sarjakuvataitelija, inhottava totuus on ettei harrastelijan työ ole yleensä yhtä arvokasta. Tähän on monta syytä:

1. Ammattilaisten hintoihin sisältyy tilaajan oikeus käyttää kuvaa miten lystää markkinointitarkoituksissa. Eli kuvaa voi käyttää mainoksessa, tai kirjan kuvituksena, tai mitä nyt keksitäänkään, eikä piirtäjälle tarvitse maksaa kuvan tuomia tuloja. Kun tavallinen pulliainen tilaa sinulta muotokuvan lemmikistään hän haluaa sen vain kehystettynä seinälleen, ja sinulla on yhä oikeus myydä kuvasta printtejä, latailla sitä pitkin nettiä, ja ottaa kuva mukaan jos päätät julkaista oman taidekirjan. Tilaustöillä on mahdollista tienata vielä jälkikäteen, sinun on vain keksittävä miten.

2. Aiemman esimerkin lemmikkikuvan tilaajalla ei ole yleensä varaa maksaa 200-2000 dollaria värillisestä muotokuvasta, jota hän ei aio käyttää mihinkään rahastustarkoitukseen. Mikäli kyseessä olisi öljyvärimaalaus ja tilaaja saisi myös originaalin itselleen olisi hinta realistisempi, sillä siihen sisältyisivät mukaan materiaalikulut ja itse originaali. Kaikilla on oikeus hinnoitella työnsä miten haluavat, mutta pitää ottaa huomioon ettei tavallisella tilaajalla ole yksinkertaisesti varaa maksaa monta sataa dollaria/euroa taiteestasi. Tämä ei johdu siitä, että hän olisi ilkeä kitupiikki tai ei arvostaisi työpanostasi. Suurin osa tilaustöiden tilaajista on yhtä lailla köyhyydessä kärvisteleviä kuin tilaustöiden tekijätkin. Sen sijaan, että nostaisit hinnat pilviin olisi parempi vaihtoehto tarjota halvempia vaihtoehtoja, jotka eivät vaadi niin paljon työtä sinulta, kuten vaikka luonnoksia.

3. Suurin osa fandomin taitelijoista EIVÄT OLE YHTÄ HYVIÄ kuin ammattilaiset. Vuosien varrella olen tilannut töitä lukemattomilta taiteilijoilta, hintojen vaihdellen viidestä eurosta 150-200€:n hintaisiin yksittäisiin kuviin. On enemmänkin sääntö kuin poikkeus ettei harrasteleva taiteilija pysty noudattamaan annettua deadlinea, välillä kommunikaatio katkeaa pitkäksi aikaa, tekosyitä keksitään, ei huvita, on artblock, käykin ilmi ettei piirtäjä osaakaan piirtää eläimiä/aseita/autoja/taloja kunnolla, anatomiaa ei vielä täysin ymmärretä, viivatyön ja värityksen välillä voi olla suuri laatuero, tyyli on vielä hiomattoman näköinen. Tälläinen "vähän sinnepäin" meininki ei kävisi kysymykseenkään jos työnantaja olisi jokin virallinen taho. Jos haluat ansaita ammattilaisten palkkoja on sinun tehtävä työtä kuin ammattilainen. Kyllä maailma olisi paskainen paikka jos putkimiehetkin tekisivät töitä vain silloin kun "inspaa".

4. En tiedä kuka on piirtänyt meemin kuvituksen, mutta meemi antaa käsittää hänen työnsä olevan ammattilaishintojen arvoinen. Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Kuvan pienuuden ja pikselisyyden vuoksi yksityiskohtien erottaminen on vaikeaa, mutta tausta näyttää olevan melko hätäisesti tehty, hahmon anatomia ei ihan vakuuta minua, asetelma ja värimaailma ovat tylsähköjä, eikä itse tyyli ole mitenkään tavallista erikoisempi. DeviantArt on tälläistä materiaalia täynnä. Kuva on ihan kiva ja taiteilijalla on lahjoja, mutta tämä kuva ei mitenkään ole monen sadan dollarin arvoinen, kuten meemi antaisi ymmärtää. ALIN hinta ammattilaisten hinnastossa värityölle on 200 dollaria, ja jos vaikka sanotaan kuvaan menneen 10 tuntia (ja tällä tarkoitan oikeasti työn tekoa 10 tuntia putkeen, jolloin aikaan ei lasketa mukaan epämääräistä haaveilua) muodostuisi tuntipalkaksi 20 dollaria (= noin 18,40€). Hintojen vielä tästä noustessa  alkaa pakostakin miettimään onko mitään järkeä maksaa korkeampaa tuntipalkkaa nettipiirtäjälle kuin sähköasentajalle, opettajalle, tai kaupan kassalle. Taide on työ siinä missä likakaivon puhdistaminen. Hinnastomeemissä ei edes kerrota puhutaanko taustallisista vai taustattomista, kokovartalo- vai portraitkuvista.

5. Nimi maksaa. Tämäkin on inhottava elämän tosiasia, mutta myöntäkää, on paljon siistimpää saada kätellä julkkista kuin jotain tavista. Mitä kuuluisampaa ja halutumpaa taiteesi on, sitä enemmän voit siitä pyytää.

Summa summarum, ei ole mitään järkeä vertailla ammattilaisen ja harrastelijan hintoja, mutta mielestäni moni harrastaja pyytää työstään turhan vähän. Hinnastoista puhuessa piirtäjät monesti muodostavat keskenään kaikukammioita, joissa vain voivotellaan kitsaista tilaajista ja taputellaan toisia selkään, vannoen kaverin taiteen olevan satojen eurojen arvoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti