lauantai 13. helmikuuta 2016

Neljäs Tähdenlento on ilmestynyt

Kansi by Yamashita
Koska olen ollut mukana Suomen Hopeanuoli -fanit ry:n uusimman jäsenlehden teossa en voi sitä arvostella. Teen siitä kuitenkin pikaisen esittelyn. Olen lukenut kaikki aikaisemmat lehdet ja ilokseni voin sanoa lehden laadun parantuvan koko ajan. Tavallaan harmittaa olla teossa mukana koska lehden viimein ilmestyessä kotiin olen jo lukenut sen koneella läpi eikä siinä ole juuri mitään yllätyksiä. Lehti oli tällä kertaa mukavan paksu, teemana on Weed -sarja ja mukana on Isiksen piirtämä juliste. Paperi ja kuvitus on laadukasta, vaikka muutamassa kuvassa esiintyy lievää pikselisyyttä. En jaksanut skannata tällä kertaa, tyytykää paskoihin kännykkäkuviin.

Kirjoitin itse lehteen kolme villikoirien luonnossa selviytymiseen liittyvää artikkelia. Kommunikaatio ei ihan toiminut ja artikkelit laitettiin väärään järjestykseen, mikä nyt tuskin haittaa lukukokemusta, mutta itseä harmittaa. Tykkäsin hirveästi näiden kirjoituksesta, toivottavasti se näkyy lopputuloksessa. Koitin yhdessä artikkelissa pohdiskella kuinka realistista on suurten määrien villikoiria selviytyä Japanin luonnossa, toisessa esittelin pintapuolisesti maailman eri villikoirarotuja ja kolmannessa kirjoitin lyhyesti tositapahtumasta, jossa koirat olivat selviytyneet Etelänavalla ilman ihmisiä.



Lehdessä on monipuolisesti tarjontaa. Armeijassa koiranohjaajana olleen Wolfmenian haastattelu on kiinnostava ja ajankohtainen nyt kun Weedin suomennoksessa sotakoirasaaga on loppunut. Hougenin ja Weedin hahmoesittelyt vievät peräti kuusi sivua ja rehellisesti sanoen en itse jaksanut näitä kokonaan lukea, sillä ne lähinnä luettelevat  kaikki tapahtumat läpi mitä hahmolle tapahtuu tarinan aikana. Mielestäni hahmoesittelyissä pitäisi olla enemmän hahmon luonnetta ja taustoja pohdiskelevaa tekstiä, eikä sen pitäisi kertoa alusta loppuun kaikkea mitä hahmo tekee. Sarjan lukeneet tietävät jo mitä hahmoille on tapahtunut, jäljille jääville tämä on spoilerointia, joten ketä teksti lopulta palvelee?

Samaistun paljon Äffän Lydia -kolumniin, joka käsittelee myös muitakin Gingan narttuhahmoja. En ole mikään femakko, mutta ai että kuinka välillä ärsyttää lukea Weedia kun siellä lentelee sovinistisia lauseita siellä täällä ja kunnon vahvaa narttuhahmoa ei vaan löydy, nekin harvat nartut, jotka eivät pelkää vetää muita turpaan (Cross ja Lydia) nössöytyvät löytäessään miehen/penikoinnin jälkeen. Antulta on artikkeli keräilyn hintavuudesta ja askarteluohjeet siirtokuvia varten. Jälkimmäiseen olisin toivonut kuvitusta itse siirtokuvan tekemisestä tai jostain Antun tekemästä siirtokuvapaidasta. Nightwolfin kirjoittama päiväkirja hänen Japanin reissustaan löytyy tästäkin lehdestä. Tästäkin, koska kertomus on julkaistu jo ry:n blogissa ja suomennetun Weed -mangan ekstrasivuilla. En ole vertaillut kertomuksia, joten en tiedä ovatko ne ihan samoja sanasta sanaan. Blogissa julkaistu kertomus näyttäisi olevan pidempi.

Isiksen juliste
Muita artikkeleja ovat humoristinen pakina Weed -animen kakkosjaksosta ja Koirasoturi Gamun esittely. Loppupuolelta löytyy horoskooppi, lyhyitä sarjakuvia ja puuhatehtäviä. Koen nämä puuhanurkat turhiksi, koska ensinnäkin olen tylsimys ja toiseksi en halua pilata lehteä kirjoittamalla siihen.

Weed on teemana vähän liian laaja monen erilaisen saagansa kanssa ja en välttämättä olisi itse osannut arvata lehdessä olevan teemaa ellen siitä olisi ollut ennestään tietoinen. Kansi matkii suomijulkaisujen kansia, mikä on ihan ovela veto. Itse en vain pidä Yamashitan taiteesta, sillä se näyttää niin hutaistulta huterien ääriviivojensa ja epämääräisen anatomiansa kanssa. Mutta hyvä homma, että mukaan on saatu uusia kuvittajia. Kannessa häirää vähän kuinka alateksti vuosiluvusta ynnä muusta ei erotu taustasta. Ilmeisesti seuraavassa lehdessä koetetaan saada kuvitukseksi vain fanitaidetta. Taisin itse sanoa joskus toivovani Tähdenlentoon vain fanitaidetta, nyt pakitan tuosta vähän, sillä omaan makuuni fanitaiteen ja virallisen taiteen määrät ovat tällä hetkellä hyvässä tasapainossa. Ja tuskin niin paljon fanitaidetta edes saataisiin jotta sillä voisi kuvittaa koko lehden.

Yleisvaikutelmaltaan todella hyvä ja laadukkaasti tehty lehti, josta mielellään maksaa. Lehden voi ostaa yhdistyksen pöydältä coneissa tai tilata Hopeapuodista, jäsenille se tulee automaattisesti (mikäli on maksanut tämän vuoden jäsenmaksun). Seuraavan lehden teemana ovat sudet ja lehden pitäisi ilmestyä myös tänä vuonna.

Äffän Pinkkinuoli -sarjista

13 kommenttia:

  1. Hyvä esittely ja hyviä kehittämisideoita tulevia numeroita ajatellen. :)

    Lisäisin tuohon "lehti tulee jäsenille automaattisesti" -kohtaan, että Tähdenlento tulee jäsenelle postissa kotiin, kun on maksanut 2016 -jäsenmaksun (15€) ja loppuvuodesta tulee vielä samaan jäsenmaksuun kuuluva viitosnumero! :)

    Duuh, nolottaa, kun Pinkkiksestä lähti vahingossa tuollainen keskeneräinen käsin tekstattu versio lopulliseen lehteen. No, tekevälle sattuu, ei kai auta kuin laittaa korjattu versio nettiin yhdistyksen sivuille luettavaksi ja skarpata tämän kanssa jatkossa.

    VastaaPoista
  2. Minäkään en pidä Yamashitan tyylistä ja tämä kansi onkin rumin mielestäni. Kamalan tylsä, Weedin alaleuka on jäätävän paksu ja lehden tietoja ei näe taustasta. Ne olisi voitu sijoittaa tuonne nimen alle siniselle pohjalle.

    Isiksen juliste on kyllä aivan mahtava! Todella kaunis, Isis kyllä taitaa piirtämisen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alaleuan paksuus ei ole ongelma, sen muoto kylläkin. http://www.lilama.nl/Images/Kensho/K1023-Akita.jpg

      Poista
    2. Siis joo en paksuutta meinannut, leveyttä lähinnä, menin sekaisin sanoissa. Kieli on tuollainen ruipelo ja leuka tuollainen leveä laatikko.

      Poista
  3. Minusta Yamashitan tyyli on suloinen ja vesivärien käyttö on upeaa! On vain hyvä juttu, että lehden tekoon osallistuu mahdollisimman monta eri tyylistä piirtäjää. Ei kaikkien tarvitse olla samasta muotista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin mielipideasia tykkääkö jostain tyylistä.

      Poista
  4. Minä pidän yleisesti ottaen Yamashitan tyylistä, mutta myönnän, että tuo kannessa oleva Weed ei ole täysin mieleeni. Lähinnä minua häirtisee Weedin laatikkomainen alaleuka. Kokonaisuudessaan kansi on kuitenkin kiva, jos tuota leukaa ei jää tuijottamaan.

    VastaaPoista
  5. Tuleeko artikkeleihin lähteet merkityiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa minulla vai? Eipä ole tullut mieleen. Kirjoitan paljolti muistin perusteella ja ne asiat, jotka tarkistan tulevat niin monesta lähteestä etteivät ne mahtuisi lehteen. Tai ehkä mahtuisivat, mutta se veisi liikaa tilaa ja silloin muidenkin pitäisi alkaa lisätä niitä. Mitään en kopioi sanatarkasti, mutta totta kai voi samaa tietoa löytyä kirjasta/nettisivulta X koska fakta on fakta.

      Poista
    2. Voihan lähteistä mainita tarkasti vain yhden tai pari ja loput epämääräisesti tyyliin "lähteenä on käytetty kirjaa x sekä useita eri sanomalehdissä ilmestyneitä artikkeleita, muun muassa Kattilan Sanomien numerossa 2/2017 julkaistua lemmikkiliitettä". Ainakin omissä silmissäni artikkeli näyttää heti paljon vakavammalta, jos lähteistä on mainittu ainakin osa.

      On ymmärrettävää, ettei noin pienessä lehdessä yksinkertaisesti ole tilaa massiiviselle lähdeluettelolle (eihän aivan niitä kaikkia ole tapana julkaista edes virallisissa populääritiedelehdissä juuri silkan lukumäärän vuoksi) eikä kukaan varmaan sitä vaadikaan, mutta lähteiden täydellinen puuttuminen antaa tekstistä väkisinkin hieman naiivin ja lapsenomaisen vaikutelman ja saa sen vaikuttamaan kirjoittajansa henkilökohtaiselta mielipiteeltä ("fakta on fakta"), vaikka varsinaisia asiavirheitä ei vallitsevan nykytiedon valossa olisikaan.

      Kirjoittajien ei tietenkään tarvitse olla ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita oman asiansa eksperttejä saadakseen kirjoittaa itseään kiinnostavista aiheista, mutta itse kannatan vähintään yksittäisten lähteiden merkitsemistä jutun yhteyteen, vaikka sitten hieman pienemmällä ja huomaamattomammalla präntillä. Kolumnit ja selkeästi omat mielipiteet ovatkin asia erikseen.

      Ja juu, vanha kommentti, mutta jos lähteitä ei ole tapana merkitä Tähdenlentoon nykyäänkään, niin itse kannatan sitä että niin alettaisiin tehdä jatkossa, juurikin tuon ammattimaisuuden lisäämisen vuoksi (vaikka käsittääkseni artikkelit lehdessä ovat jo valmiiksi laadukkaan oloisia).

      Poista
  6. Heh, meikällä tuo koirien piirtäminen on jäänyt vähemmälle joten ymmärrän täysin pointtisi, Nara :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (En edes ymmärrä kunnolla miksi meikää pyydettiin tekemään lehteen kuvitusta kun olen ollut hyvin epäaktiivinen Ginga-fanipiirtäjä sen jälkeen kun sain itseni taiteilijana enemmän kasaan parisen vuotta takaperin, kukaan tuskin pitää vanhoista töistäni ja uusia ei juurikaan ole)
      (Se, plus että en ole piirtänyt koiria aktiivisesti päälle kuuteen vuoteen)

      Poista