tiistai 15. joulukuuta 2015

Nine Dog Christmas



NIMI: Nine Dog Christmas: The Movie
VUOSI: 2003
KÄSIKIRJOITUS: Roy Wilson, Carter Crocker
OHJAAJA: Kamoon Song

Halusin kirjoittaa joulukuussa jotain jouluun liittyvää, siispä tartuin tähän tekeleeseen. Aloitin leffan katsomisen yli viikko sitten, mutta se oli niin pitkäveteinen etten pystynyt katsomaan sitä kuin ehkä vartin kerrallaan, pitäen välissä "lepopäiviä". En ole mikään jouluhullu, vaikka pidänkin joulun rauhallisesta tunnelmasta (siis OIKEASTI rauhallisesta, ilman mitään lahjanostohysteriaa ja pakkomiellettä koristella joka hemmetin nurkka rumilla tonttukoristeilla) ja ilmaisen tavaran saamisesta. Siispä en jaksa innostua jouluspesiaaleista, etenkin kun niihin harvemmin laitetaan suurta vaivaa ja juonellisesti ne tuppaavat olemaan aivan liian imeliä minulle. Tämä elokuva ei ollut mikään poikkeus. Hyvin turvallista höttöä, joka todennäköisesti pystyy viihdyttämään perheen pienimpiä, mutta ei heidän vanhempiaan. Joku lyhyen nettiarvostelun kirjoittanut vanhempi sanoikin osuvasti elokuvan olevan kestävyystesti. Jos siis haluaa jouluna katsella pikkuisten kanssa jotain ajankohtaan sopivaa suosittelen pysymään Samu Sirkan ja Lumiukon parissa.



Joulun kohtalo on uhattuna kun Joulupukin kaikki porot sairastuvat. Siispä kaksi tonttua lähetetään sivistyksen pariin etsimään uusia lentäviä juhtia. Poroja ei löydy, niiden sijaan Pohjoisnavalle viedään sekalainen joukkio kulkukoiria ilkeän koirakaappaajan johtamasta katusirkuksesta. Koirat on oikeasti lainattu miehen poissa ollessa ja tämän huomattuaan ilkeä ukko lähtee itsekin Pohjoisnavalle hakemaan koiriaan takaisin. En tiedä missä kaupungissa nämä koirat asuvat, mutta ilmeisesti sieltä pystyy helposti ajamaan autolla Pohjoisnavalle saman päivän aikana. Jouluun on aikaa vain muutamia päiviä joiden sisällä koirien on opittava lentämään.

Koirat Joulupukin apulaisina ei ole paskempi idea, jos nyt jotain jouluaiheista tarinaa on pakko suoltaa ulos. Valitettavasti petyin suuresti kuinka koiria näytetään reen edessä vain pienen murto-osan verran elokuvan loppupuolella ja suurin osa elokuvasta kuluu koirien ja tonttujen keskinäiseen höpöttelyyn, koirien kaappaamiseen ja niiden takaisin saamiseen, sekä *nielaisu* lauluihin. Yksi näistä lauluista jäi raivostuttavasti soimaan päähäni (ja siellä se soi vieläkin), typerien sanoituksiensa ja epävireisen melodiansa kera. Muut laulut ovat onneksi sentään unohdettavan laimeita ja eivät jääneet kummittelemaan korvien väliin.




Koiria on peräti yhdeksän, joten vähän alle tunnin kestävän animaation aikana heihin ei pystytä tutustumaan kuin hyvin pintapuolisesti. Kaikille hahmoille on annettu yksi tai kaksi stereotyyppistä luonteen piirrettä. Ainoastaan yksi hahmo selkeästi kehittyy elokuvan aikana (pahiksen lähes orjana kohdeltu koira, joka lopulta asettuu hyvisten puolelle), tämänkin juonenkäänteen tosin arvaa heti. Puun takaa tulee myös pieni romanssin tynkänen kahden juuri toisensa tavanneen koiran välille, mikä tietenkin ansaitsee lällyn laulun ja romanssia ei sen jälkeen enää erityisemmin mainita. Hahmot ovat kaikki unohdettavia myös ulkonäöllisesti. Muutama koira vaikuttaisi olevan jopa suoraan kopioitu Disneyn tuotannosta, joukosta löytyy skottilaisella aksentilla puhuva skotlanninterrieri, joka muistuttaa Kaunotar & Kulkurin Jockia, samaten joukkion chihuahua sekä näyttää että käyttäytyy kuin Oliver & kumppaneiden Tito.

Animointi on ihan hyvää, mutta en voi sitä ylistääkään. Hahmojen liikkeet ovat sulavia ja en huomannut, että elokuvassa olisi useamman kerran kierrätetty kohtauksia. Pehmeästi väritetyt taustat olivat välillä hyvinkin nättejä. Kaiken kaikkiaan hyvin tasapaksu ja lapsellinen teos, joka tuskin jaksaa ylläpitää yli 10-13 vuotiaiden mielenkiintoa.

Muita jouluisia koira-animaatioita ovat ainakin Alpha & Omega 2 ja Kaikenkarvaisten koirien joulu. Nämäkin ovat melkoista sontaa.

TÄHDET: **


2 kommenttia:

  1. Hahah eipä ole kovin oikeaoppiset kiinnitykset rekikoirien vetoviritelmissä. Pantoihin narut kiinni vaan :D Ei tällaisessa lasten leffassa kukaan tuollaiseen yksityiskohtaan kiinnitä huomiota, mutta silti, auts....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoh, tuokin yksityiskohta. En edes kiinnittänyt asiaan huomiota kun olin niin poissaoleva koko leffan ajan. x.x

      Poista